Félév börtönt kértek Marion Jones-ra

2007.12.22. 16:00
Fontos mérföldkő lehet Marion Jones ügyében, hogy januárban börtönbüntetésre ítéli-e a bíróság, de a háromszoros olimpiai bajnok atléta esete ezzel még nem zárul le. Rajtpénzeket, jutalmakat is visszakérnek tőle, miután októberben bevallotta, hogy kivételes eredményeit doppingszerekkel érte el.

Január tizenegyedikén hoz a polgári bíróság ítéletet a doppingvétség miatt eltiltott Marion Jones amerikai atléta ügyében. Az ügyész féléves börtönbüntetést javasol.

A kiváló sprintert és távolugrót a sportban már megbüntették: megfosztották olimpiai és világbajnoki érmeitől, ezen kívül eltiltották az olimpiától.

Most a vád ellene, hogy hamisan tanúskodott, és visszaélt tiltott szerekkel. Az ügy várhatóan a januári ítélethirdetés után is folytatódik, mert több verseny szervezője is azt tervezi, hogy Jonestól visszaköveteli a rajtpénzeket, illetve a jutalmakat.

A harminckét éves Jones október ötödikén vallotta be, hogy - bár tudtán kívül - 1999-től két éven át doppingszereket használt.

Jones sokáig vonakodott a beismerő vallomással, jóllehet korábbi férje, a súlylökő C.J. Hunter korábban már elárulta, hogy ő injekciózta a versenyek előtt, majd következő élettársa, a világcsúcstartó sprinter, Tim Montgomery is lebukott doppingszerek használatával.

A "tiszta" nevű, szteroidokat tartalmazó készítményt - amelyet a THG-t is gyártó BALCO laboratórium állított elő - akkori edzőjétől, Trevor Grahamtől kapta, aki állítása szerint neki csak annyit mondott az anyagról, hogy táplálék-kiegészítőket tartalmazó lenmagolaj.

A sydneyi olimpia, valamint a 2001-es vb mellett a Golden League-ben is remeklő Jones - aki soha nem bukott meg a doppingvizsgálatokon -, a vallomással egy időben bejelentette visszavonulását. Az amerikai sztár Sydneyben megnyerte a 100, a 200 és a 4x400-as váltót, bronzérmes lett 4x100-as stafétával, valamint távolugrásban. A 2001-es vb-n második lett 100-on, és megnyerte a 200-at.

Nagy kérdés egyelőre, hogy Marion Jones érmeit ki kapja meg, mert a mögötte végzők is doppinggyanúba keveredtek, és erkölcsileg minimum aggályos lenne, ha a görög Ekaterini Tanu lépne előre egy helyet, aki nem indulhatott a 2004-es játékokon, mert nem tudtak tőle mintát venni.

Jones esete sokak szerint lavinát indíthatna el, de még többen vélik úgy, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetői más gyanús versenyzőktől nem fogják visszakövetelni érmeiket, hiszen megtarthatta az amerikai kerékpáros Tyler Hamilton is.