Vízilabda: fontos csatát nyert a Honvéd és a Szeged

2007.12.22. 22:22
A nemzetközi vízilabda kupák szombati játéknapján az Euroligában érdekelt bajnoki címvédő Vasas életben tartotta továbbjutási esélyeit, miután két góllal nyert Görögországban. A Honvéd nagy csatában verte a horvát Dubrovnikot, így vezeti a csoportot. A LEN-Kupában a Szeged három góllal verte az Egert, így nagy lépést tett az elődöntőbe jutásért.

A görög Ethnikosz otthonában a Vasas úgy ugrott medencébe, hogy csak - a hárompontos rendszernek köszönhetően - győzelemmel van reális esélye arra, hogy az első két továbbjutó hely valamelyikét megszerezze az Euroliga C-csoportjában.

A Vasas úgy kezdett, ahogy ilyen helyzetben elvárható, 6-1-re elhúzott, ám a megnyugtató előny gyorsan elolvadt, mert a bírók is támogatták a hazai csapatot. Öt zsinórban szerzett görög gól után viszont két magyar következett, és ezt a két gólt már megtartotta a magyar csapat, így megszerezte a győzelmet.

A Honvéd idegesen kezdett a tavalyi sorozat második helyezettje, a Dubrovnik ellen, aztán összekapták magukat a csapat olimpiai bajnokai - Fodor Rajmund, Kiss Gergő, Molnár Tamás -, először 6-5-re vezettek, majd ezt tökéletesen őrizték, volt kettő is a két gárda közt, végül pedig csak egy gól maradt. Szivós Márton is átlag felettit nyújtott, kivált, mert az utolsó magyar gól büntetőből esett, ennek végrehajtását pedig ő vállalta magára.

A LEN-Kupában a két végső győzelemre is esélyes magyar csapat már a nyolc között találkozott egymással. Elsőként a Szeged élvezte a hazai pálya előnyét, és korrekt bíráskodás mellett három góllal verte az idegenben még most is rendre hullámzóan teljesítő Egert. A vendégcsapat a harmadik negyedben megközelítette ugyan egy gólra a Szegedet, de a szerb Korolija és Varga Tamás kiemelkedő játékának köszönhetően megérdemelten nyertek három góllal. Az előny akár tetemesnek is tekinthető, igaz az Eger hazai pályán - bizonyítottan - ennyit is le tud dolgozni, ha pontosabban játszik, és nemcsak Biros Péter jut el három gólig.

Jegyzőkönyv

Euroliga, főtábla, C csoport, 3. kör:
Domino-Honvéd - Jug Dubrovnik (horvát) 11-10 (1-2, 4-3, 4-3, 2-2)

a magyar góldobók: Kiss G. 3, Fodor, Molnár, Szivós 2-2, Gór-Nagy, Bárány 1-1
Ethnikosz Pireusz (görög) - TEVA-VasasPlaket 8-10 (1-5, 2-1, 4-2, 1-2)
a magyar góldobók: Varga Dénes 3, Kovács R., Varga Dániel 2-2, Tóth M., Katonás, Heinrich 1-1
A harmadik kör után az állás: 1. Honvéd 7 pont, 2. Jug Dubrovnik 6, 3. Vasas 4, 4. Ethnikosz 0
A 4. forduló mérkőzéseit január 19-én játsszák: Jug Dubrovnik-Domino-Honvéd, illetve TEVA-VasasPlaket - Ethnikosz Pireusz.

LEN Kupa, negyeddöntő, 1. mérkőzés:
Szeged-Beton VE - Brendon-UPC-ZF-Eger 11-8 (2-1, 3-2, 2-2, 4-3)

góldobók: Juhász Zs., Weszelovszky, Korolija, Varga T. 2-2, Lehmann, Komlósi, Monostori 1-1, illetve Biros 3, Feldham, Kis G. 2-2, Varga II. Zs. 1