Újabb óriásbotrány robbant ki doppingügyben

2008.01.16. 16:44
Kerékpárosok mellett sífutók és sílövõk is egy bécsi vérbank ügyfelei lehettek, állítja a német közszolgálati ARD doppingspecialista újságírója. A Humanplasma a 2006-os torinói olimpia osztrák doppingbotránya után került képbe. A cég tagad, a hírlapíró harminc, többségében német sportolóról beszél.

A doppingtól lassan teljesen lebénuló profi kerékpársportokhoz a téli sportok is felzárkózhatnak, ha bebizonyosodik egy német újságíró gyanúja. A német közszolgálati médium, az ARD kifejezetten a tiltott szerekre koncentráló újságírója, Hans-Joachim "Hajo" Seppelt azt állítja: harmincan voltak ügyfelei a Humanplasmának, egy vérkészítményeket szállító bécsi cégnek.

Megint a biciklistákkal van baj

Az ARD munkatársa keveseket nevezett meg, és egyelõre kizárólag kerekeseket: a dán Michael Rasmussent, a visszavonult osztrákot, Georg Totschnigot, a holland Michael Boogerdot és az orosz Gyenyisz Menysovot.

Rasmussennek egyre kevésbé hisznek (fotók: AFP)

A legnagyobb név egyértelmûen Rasmussené, és eddig az övéhez tapadt közülük a legnagyobb botrány is. A dán kerékpáros vezetett összetettben az idei Tour de France-on, amikor csapata, a Rabobank hazaküldte. Egy ponton tarthatatlanná vált az, hogy kiderült: a verseny elõtt hónapokig hazudott a nemzetközi szövetségnek hollétérõl, ezért hiába keresték a doppingellenõrök, még a megadott földrészen sem tartózkodott éppen.

Totschnig belekeverése az ügybe nagy sokk Ausztriának: a tiroli 2005-ben az osztrákok világháború utáni elsõ szakaszgyõzelmét aratta a Touron, és abban az évben az év sportolója is lett hazájában.

Rasmussen csapattársa is

Gyenyisz Menysov Rasmussen csapattársa volt a Rabobanknál (míg utóbbit ki nem rúgták), menet közben feladta az idei Tourt, miután a dánt eltávolították. A csapatot a vezetõk válaszút elé állították: a versenyzõk elõbb a visszalépés mellett döntöttek, majd mégis elindultak. Menysov viszont a 17. szakasz közben kiszállt a küzdelmekbõl. Az orosz késõbb megnyerte a spanyol Vueltát, amelyen 2005-ben is elsõ tudott lenni.

Az ARD-újságíró azt állítja, bár a megnevezettek nem honfitársai, a Humanplasma-ügyfelek kétharmada német, és nem kerekesek, hanem fõleg a sísportok szereplõi. Hosszú távú sífutókról és sílövészekrõl van szó.

Vérdopping

Ebben az esetben is vérdoppingról lehet szó. Vagyis a teljesítményfokozás nem növekedési hormonokkal, szteroidokkal történik, hanem a vér hemoglobinszintjének növelésére törekednek. Ez korábban mechanikus úton, a saját vér lecserélésével és feljavításával történt, majd jött a természetesen elõforduló, de mesterségesen is elõállított EPO (erythropoietin). A módszerekkel az a baj, hogy a sajátvér-cserét nehéz kimutatni, az EPO pedig gyorsan felszívódik.

Totschnig itt örül - a 2005-ös Tour-szakaszgyõzelemnek

Az állítólagos érintettek közül Totschnig hevesen tiltakozott az osztrák sajtóban. A Der Standardban az olvasható, hogy kategorikusan tagadta, hogy a Humanplasmáról egyáltalán hallott volna. Állította, soha nem élt doppingszerekkel pályafutása során, és az ARD arra sem méltatta, hogy megkeresse õt az üggyel kapcsolatban.

Valaki cáfol, valaki higgadt

A bécsi Kurier írása szerint Rasmussen nem személyesen, hanem menedzsere útján cáfolta az ARD állításait. Mads Frederiksen szerint a Rasmussen elleni eddigi doppingvádak légbõl kapottak voltak, ezért felelõtlenség hasonló híreszteléseket felkapni. A dán lapok kevéssé hisznek a sportolónak, és többen úgy fogalmaztak, egyre szorítóbb a helyzet Rasmussen számára.

A sísportok képviselõi higgadtan reagáltak. A német szövetség (DSV) szóvivõje azt mondta, egyelõre nincs vészhelyzet, de tájékozódni akarnak az osztrák hatóságoknál.

A hivatalos bécsi álláspontról az derült ki az osztrák lapokból, hogy nyomoznak a torinói botrányok kapcsán; a Humanplasma is így került képbe.

Torinóban kezdõdhetett

A cégre Seppelt is 2006-ban figyelt fel, a téli játékok után. Az olimpián egyetlen osztrák síatléta sem bukott meg tiltott szerrel, mégis rendõrségi ügy lett szereplésükbõl, és a Humanplasmát hozták kapcsolatba a lefoglalt tiltott szerekkel.

Walter Mayer több botrányt is okozott az osztrák sízõk környékén

A rajtaütésszerû doppingellenõrzés után harminc olasz rendõr doppingkészítményeket keresett. Az akciók kiváltó oka az volt, hogy az olimpián megjelent Walter Mayer edzõ. Õt 2010-ig eltiltottak a sporttevékenységtõl és az olimpiától, mert vérkészítményeket és jelentõs mennyiségû doppingszert találtak nála, és köze volt a 2002-es Salt Lake City-i vérátömlesztéses botrányhoz.

A rendõrök alaposak voltak, elvették a mobilokat és feltartóztatták még a szakácsot is három órán keresztül; két sílövõ meg is próbált elmenekülni a szállásról. Valaki közülük egy tiltott szereket tartalmazó zacskót dobott ki az egyik ablakon, amikor a rendõrök megjelentek.

Rottmann és Perner belebuktak a torinói razziába

Végül száz injekciós tût, harminc kis csomag gyógyszert és különbözõ vértranszfúziós eszközöket foglaltak le a szálláson.

A Humanplasma is tagad

Két sílövõt, Wolfgang Pernert és Wolfgang Rottmannt kizárták az osztrák csapatból, majd a következõ évben eltiltották õket a versenyzéstõl. Az olasz hatóságok nem indítottak ellenük eljárást.

A Humanplasma Torino után is tagadott bármilyen kapcsolatot a tiltott vérkészítményekkel és sportolókkal. Most sem tesznek másként. A történet nyilván folytatódik.