Nem fogott kezet, egy lépés után kivágták

2008.01.21. 11:42
Amiatt már veszített sakkozó, mert nem jelent meg a kezdésnél - az olimpiai bajnok Morozevics elaludt például -, amiatt azonban még soha, mert nem nyújtott kezet riválisának. A bolgár Ivan Cseparinov most ezt tette, a főbíró leléptette, de az ügy folytatódik. Cseparinov menedzsere szereti feszíteni a húrt, kedveli a botrányokat.

Sakktörténeti meccset játszott vasárnap a hollandiai Wijk aan Zee-ben a bolgár Ivan Cseparinov és az angol Nigel Short.

A huszonkét éves bolgár, a 2005-ös világbajnok Veszelin Topalov legfőbb szekundánsa még nem tagja az elitmezőnynek, amelyikben Polgár Judit és Lékó Péter is játszik, bár a legfrissebb ranglistán már Polgár előtt jegyzik. A kiöregedőben lévő Short valaha világbajnoki döntőig jutott, jelenleg a világ egyik legelismertebb szakírója. Most a B-versenyen találkoztak.

Akár egy élvezetes, izgalmas partit is válthattak volna, ehelyett az első lépés után minden véget ért. A felvételek jól mutatják, Short kétszer is kezet nyújt riválisának, a sötéttel játszó bolgár azonban rá sem hederít. A zakóját viszont levette, látható, meg sem fordul a fejében, hogy fel is állíthatják az asztaltól.

Csak találgatni lehet, miért választotta az udvariatlanságot, de nagy a gyanú, hogy azért, mert Short a tavalyi, botrányosra sikeredett Topalov-Kramnyik világbajnoki döntőben inkább az orosznak adott igazat. A bolgárok folyamatosan azzal vádolták a címvédőt, hogy a mellékhelyiségben kap tiltott segítséget, ezért képes nyerni kiélezett helyzetekben.

Az angol Short a második elutasítás után panaszt tett az esetet figyelő főbírónál, aki úgy döntött: véget vet az el sem kezdődött találkozónak, amelyik így nem vehette fel a szicíliai védelem alakzatát. Az e4-es nyitólépésre c5 volt a válasz, ennyi történt összesen.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) szabálykönyvében az szerepel - pontos szankció nincs -, hogy ilyen esetben a főbíró leléptetheti a vétkes felet, mert nem viselkedett etikusan. Ez meg is történt.

Danajlov menedzser, aki Veszelin Topalov ügyeit is intézi, panaszt tett, ezt egy háromtagú bizottság bírálta el, amelynek tagja volt Polgár Judit és Vlagyimir Kramnyik is.

Végül a testület azt a döntést hozta, hogy Cseparinov hétfőn tizenegy óráig köteles hivatalos levélben elnézést kérni, ha ezt megteszi, Shortnak is engednie kell, és asztalhoz kell ülnie fél kettőkor, folytatva az egyszer már elkezdett játszmát.

A szupertornán nyolc forduló után a norvég Magnus Carlsen vezet, fél ponttal előzi meg az orosz Kramnyikot és az örmény Levon Aronjant.