Vége a kézfogásos szappanoperának

2008.01.22. 19:27
Nagy játékkal verte a Wijk aan Zee-i szupertornán a bolgár Veszelin Topalov az orosz Vlagyimir Kramnyikot. A meccset a vasárnapi-héfői kézfogásos botrány miatt is kísérte különös figyelem.

Mint arról korábban beszámoltunk, jelentős botrány tört ki vasárnap a szupertorna B-versenyén: a fiatal bolgár tehetség nem volt hajlandó kezet fogni a rutinos angol Shorttal. Mégpedig azért, mert mentorának, a klasszis Veszelin Topalovnak világbajnoki páros meccse idején súlyos konfliktusai alakultak ki az orosz Vlagyimir Kramnyikkal. Short akkor Kramnyik mellé állt, amit azóta sem tudtak neki megbocsátani a bolgárok.

Cseparinovot vasárnap leléptették, de miután hajlandó volt nyílt levélben bocsánatot kérni mindenkitől, ellenfelét is beleértve, hétfőn újra asztalhoz ülhettek a felek. A mérkőzést végül Nigel Short nyerte, hatalmas küzdelemben.

Az ügy azonban ezzel még nem ért véget, mert kedden magának Topalovnak kellett asztalhoz ülnie Kramnyikkal, aki egyes hírek szerint kijelentette, hiába tették kvázi kötelezővé, nem lesz hajlandó kezet fogni gyűlölt riválisával. Ezt a párosítást már a tavalyi Wijk aan Zee-i versenyen is elképesztő érdeklődés kísérte, a felek ki sem látszottak a fotósok és az operatőrök közül.

Mindezek ellenére a botrány az idén elmaradt. A világossal játszó Topalov érkezett előbb az asztalhoz, meghúzta a maga lépését, és várta ellenfelét. Kramnyik egy csésze kávéval érkezett, és eszébe sem jutott provokálni a bolgárt. Leült, megigazgatta a bábuit és belecsapott a játékba.

Az elemzők szerint a két klasszis briliáns partit játszott. Különösen Topalov volt elemében, aki egyre kilátástalanabb pozícióba hajszolta az oroszt. Kramnyik a 45. lépésben kénytelen volt feladni a küzdelmet. Aki szeretné lekövetni a partit, itt megteheti.

A mai fordulóban megszerezte a versenyen az első győzelmét Lékó Péter is, míg Polgár Judit döntetlent játszott. Lékó az eddig veretlen norvég Magnus Carlsent gyűrte le, Polgár Tejmur Radzsabovval ikszelt.

Az állás: Aronjan, Carlsen 5,5-5,5 pont, Kramnyik, Radzsabov, Anand, Adams 5-5, Lékó, Ivancsuk, Mamedzsarov, Topalov 4,5-4,5, Polgár, van Wely 4-4, Eljanov, Gelfand 3-3.