Muhammad Ali a teniszpályára tért vissza

2008.01.24. 15:09
Miután legyőzte az esélyesebb Nadalt, már csak ellenfélre vár az ausztrál teniszbajnokság döntőjében a francia Jo Wilfred Tsonga, alias Tenisz Ali. A huszonkét éves francia kísértetiesen hasonlít a világhírű bokszolóra, de nemcsak emiatt növekszik napról napra a szurkolótábora.

A francia Jo Wilfried Tsonga százötvenöt perc alatt három játszmában - 6:2, 6:3, 6:2 arányban - verte az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság második kiemeltjét, a spanyol Rafael Nadalt. A huszonkét éves Tsonga 2007-et a százhetvenedik helyen kezdte, Melbourne-ben a 38. helyen rangsorolták, az elődöntőbeli győzelemmel viszont szinte biztosan bekerül a legjobb tíz közé.

A Le Mans-ban született Tsonga egy teljes évet kihagyott sérülései miatt, tavaly azonban már hallatott magáról, Wimbledonban a negyedik fordulóig jutott, a US Openen két meccset nyert.

Kiváló játékából először a skót Andy Murray kapott ízelítőt Melbourne-ben, aki az első körben találkozott vele, és a kilencedik kiemeltnek rögtön véget is ért a torna. "Ha játszom, mindig történik valami. Működnie kell a shownak" - nyilatkozott a meccs után.

Tsongának napról napra nőtt a szurkolótábora, szinte mindenki neki drukkolt Nadal ellen is. Amiatt is, mert nemcsak alkatilag - kilencvenegy kiló, és csupa izom -, hanem arcra is nagyon emlékeztet a legendás, sokszoros világbajnok bokszolóra, Muhammad Alira.

A német Bild el is nevezte Tenisz Alinak, ám az érintett visszafogottan nyilatkozott hasonlóságukról: "A legszívesebben úgy szeretnék játszani, ahogyan Ali bokszolt a ringben, mert olyan könnyed volt, mint egy pillangó."

"Csodálatos és hihetetlen érzés, ma egyszerűen semmi sem állíthatott meg. Minden labdát keményen megütöttem, és mindegyik be is ment, szóval mit is mondhatnék? A családtagjaim azt mondták, nem szeretnének felébredni ebből az álomból, és egész Franciaország drukkol nekem, úgyhogy a döntőben is igyekszem majd a legjobbamat nyújtani" - kommentálta szenzációs győzelmét

Döntőbeli ellenfelét péntek délelőtt kapja meg a francia: a világelső svájci Roger Federer vagy a szerb Novak Djokovics lesz az.