Elkészült a pekingi Vízkocka

2008.01.28. 13:07
A madárfészekre hasonlító központi stadion mellett az olimpiai uszoda is egyedülállóra sikeredett: hatalmas és szép.

Pekingben hétfõn átadták a Nemzeti Vízi Központot, ahol az augusztusi olimpia úszó-, mûúszó- és mûugróversenyeit, valamint a vízilabdatorna döntõjét rendezik majd.

A Vízkockaként emlegetett létesítmény 1,03 milliárd jüanból (25,1 milliárd forint) épült fel, a hivatalos tájékoztatás szerint a világ különbözõ pontjain élõ kínaiak segítségével.

"Nagyon büszkék vagyunk erre a komplexumra, amelyet öt év alatt sikerült felépítenünk. Ez a világ egyik legnagyobb vizes centruma, végre elkészültünk vele" - lelkendezett a megnyitón Li Aj-csing (Li Aiquing), a pekingi állami vagyonkezelõ elnöke.

Valóban nagy lett az uszoda, összesen 17 ezren férnek el majd benne a játékok alatt. Ebbõl hatezer a stabil ülõhely 11 ezer az ideiglenes szék.

Még több kép a Vízkockáról

A képek alapján valóban lenyûgözõ épület hétfõn még nem volt kicsinosítva teljesen: az építkezések okozta koszt nem volt idõ eltakarítani.

A kívülrõl valóban óriási vízkockának tûnõ épület beszámolók szerint sötétedés után a legszebb, amikor belülrõl és kívülrõl is lámpák milliói világítják meg a kékes színû falakat.

A pakingi olimpia másik kiemelt épülete is egyedülállóra sikeredett: madárfészekre emlékeztetõ központi stadion 91 ezer férõhelyes lesz, és márciusra készül el véglegesen.