A Gyerek elverte a világbajnokokat

2008.01.28. 15:29
A töretlenül fejlődő, bátran kockáztató norvég Magnus Carlsen ámulatba ejtette a sakkozókat a vasárnap befejeződött hollandiai szupertornán. A korábbi bajnok, Garri Kaszparov őt tarja utódának, Kállai Gábor nagymester szerint igazi alkotó elme. Polgár Judit kétszer nyert Wijk aan Zee-ben, és mivel a fakanál és gyerekei mellől állt fel, ez is komoly teljesítmény.

A sakkozók Wijk aan Zee-i szupertornáján az utolsó forduló után holtverseny alakult ki, a csapatban olimpiai bajnok, huszonhat éves örmény Levon Aronjan ennek eldöntésében nyert, de a torna mégsem róla szólt, hanem az ugyancsak nyolc pontot gyűjtő norvég Magnus Carlsenről.

Elájult a szakma

A partikat végigkövette az interneten a korábbi világbajnok Garri Kaszparov, elsősorban az ő partijait elemezte, nagyon jó véleménnyel volt róla, és nem tartotta meglepetésnek győzelmeit. Kaszparov tavaly együtt edzett a tizenhét éves játékossal, és azt mondta róla, az egyik lehetséges utódánal látja. Kaszparov mindig "Gyereknek" nevezi, ez állandó jelző lett a norvég neve mellett.

"Nemcsak nyerni akart, hanem kreatívan, érdekesen játszva akart nyerni. A küzdelem szépségét és egyediségét szinte mindegyik partijában fel lehetett fedezni. Bátran, de nem vakmerően kockáztatott" - értékelte teljesítményét az Indexnek Kállai Gábor, a magyar válogatott egykori kapitánya.

"Igazán akkor ájult el a szakma, amikor Kramnyikot sötéttel játszva lesöpörte a tábláról. A világbajnok egyik kedvenc megnyitását, az angolt választotta, de a fiatal titán simán túljátszotta, meglepte őt, és tényleg csak az volt kérdéses, meddig húzza" - tette hozzá.

Carlsen harci kedvét nem törte meg, hogy esetleg veszített, másnapra elfelejtette, és újult erővel vágott neki az újabb bonyodalmaknak. Akkor is, amikor történetesen Lékó Pétertől kapott ki.

Három éve kitalált variáció

"Kitűnően dolgozott a hozott anyagból, az otthoni partielemzésekből, előre kitalált újításokból, de ugyanilyen magas szinten állt helyt a tábla mellett is. Igazi alkotó elme" - jellemezte Kállai, aki a nagy bajnokokéhoz hasonlította fejlődési görbéjét. A legfrissebb világranglistán Carlsen már valószínűleg a legjobb tíz között lesz.

Mégsem Carlsené volt a legszebb parti, hanem Topalové, aki Kramnyik ellen egy három éve kitalált variációt dolgozott ki és vitt sikerre. A bolgár és az orosz világbajnok nem fogott kezet egymással a parti előtt, a végén viszont az orosz elismerően nyújtotta a jobbját, és csak annak örülhetett, hogy megúszta matt nélkül. A tervet Topalov szekundánsa, Ivan Cseparinov eszelte ki, aki a holland kisvárosban botrányával hallatott magáról, hiszen nem vette figyelembe az angol Nigel Short üdvözlését, ezért elzavarták a táblától, a megismételt partiban pedig kikapott.

Lékó tökéllyel vitte végig az utolsó partit

A két bajnok partijában előfordult, hogy a számítógép kimutatta az egyik Topalov-lépésre, hogy nagy butaság, aztán felülbírálta magát, és alighanem elraktározta a memóriájában. (Carlsen is többször meglepte a legkomolyabb programokat.)

A két magyar nagymester nem játszott rosszul, Lékó Péter a végére támadt fel, Carlsen ugye veszített ellene - a másik partit Anand ellen adta fel -, az utolsó partiban olyan lépést talált ki, amit eddig ritkán húztak meg. A partit az azeri Mamedzsarov ellen tökéllyel vitte végig, a huszonhetedik lépés után már nem volt értelme a folytatásnak.

"Péter ekkor mutatta meg kivételes, tanári eleganciáját, ami mindig is jellemezte őt. Carlsent másodszor verte rövid idő alatt, és ezt büszkén mondhatja magáról. Judit pedig fantasztikus, most is a fakanál és a gyerekek mellől felállva tartotta a lépést a legjobbakkal, sötéttel is képes volt nyerni" - összegzett Kállai.