Hajdu János a szövetségi kapitány

2008.01.31. 14:09
A Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége egyhangú döntéssel Hajdu Jánost látta alkalmasnak arra, hogy a női válogatottat irányítsa az olimpiai selejtezőn, majd az ottani sikeres szereplést feltételezve a pekingi játékokon.

Miután január elején a Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége megerősítette posztján Németh András kapitányt, a bécsi Hypót irányító szakember váratlanul lemondott posztjáról január 22-én. Döntését azzal indokolta, hogy voltak nyilatkozatok játékosai részéről, amelyek elbizonytalanították.

Németh nem beszélt konkrét sérelmekről

"Vannak elveim, elképzeléseim, amelyekhez ragaszkodom, de ilyen körülmények között lehetetlenné vált a munkám folytatása. Van ilyen, hogy emberek nem tudnak együtt dolgozni" - magyarázta a franciaországi világbajnokságon a csalódást keltő nyolcadik helyet elérő csapat szakmai vezetője.

Mivel nem nevezte meg, kire, kikre gondol, csak találgatni lehet. Úgy tudjuk, Pálinger Katalin egyik nyilatkozata volt elhatározása hátterében, aki azonban konkrét sérelmekről nem beszélt.

Létfontosságú a pekingi szereplés

A hazai szövetség vezérkara csütörtökre ígért utódot, az idő sürgette is az elnökséget, mert március végén már olimpiai selejtezőt kell játszani Franciaországban, és a jó teljesítmény, a pekingi szereplés kivívása kulcsfontosságú.

Előzetesen annyit lehetett sejteni, hogy olyan szakembert választanak, akinek nincs klubkötődése, mert gyanítható: ez nem tett jót, a lányok közti konfliktusoknak, a csapategység megbomlásának az egyik oka lehetett.

A férfiakkal Svájc ellen nem ment

Sinka László főtitkár a döntés előtt úgy nyilatkozott, örül a sajtótalálgatásoknak, mert ez annak a jele, hogy fontos kérdésről van szó. Favoritként a Svájcban ténykedő Éles Józsefet és Hajdu Jánost, a szövetség szakmai igazgatóját emlegették.

A csaknem kétórás csütörtöki ülés után végül egyhangúlag Hajdu Jánost választották női kapitánynak, akinek a posztot már decemberben felajánlották. Az ötvenöt esztendős Hajdu korábban volt a férfiválogatott szövetségi kapitánya - Svájcot nem sikerült vele kiverni Eb-selejtezőn -, dolgozott Kuvaitban legutóbb pedig a Vác női együttesénél. Hajdunak február 20-ig kell megneveznie a játékoskeret és szakmai stábjának tagjait.

Ne gondoltam rá, hogy kapitány leszek

"Néhány napja nem gondoltam volna, hogy én leszek a kapitány, mert nagyon élveztem a szakmai igazgatói munkát, és azt hiszem, hatékonyan dolgoztam. Nagy lehetőség előtt állok, nagy a felelősség is, mert nagy feladatot kell megoldanom. Ott kell lenni a pekingi olimpián a lányokkal" - mondta Hajdu.

"Nem beszéltem eddig Németh Andrással, de az biztos, hogy ő lesz az első vagy második szakember, akinek kikérem a véleményét. Személy szerint sajnálom, hogy visszalépett januárban. Pár játékossal már beszéltem a tegnapi Dunaferr-Győr meccs után, és elmondták, nem éreznek nagy ellentétet a keretben. Legfeljebb túlérzékenységről beszélhetünk."

Hajdu - aki a férfiak kapitánya már volt nyolc éve - elmondta, nem érzi bukásnak, hogy annak idején szerződése lejárta előtt leváltották, mert nem volt ekkora támogatottsága, és az akkori játékosok közül is többen cserbenhagyták. "Jó embernek tartanak, tanérember vagyok, de ha kell, felemelem a hangomat. A fegyelemben hiszek, és hogy megtalálom a lányokkal azt a hangszínt, amelyik előre vihet. Lehet, hogy ebből nem lesz tizenhat, de nyolc biztosan."

Nem volt és nem is lesz ellentét

Sinka László, a szövetség főtitkára elmondta, amit már korábban Németh András is hangoztatott: a franciaországi vb-n elhamarkodott nyilatkozatot tett. "Ugyan elhangzottak éles mondatok, volt feszültség, de nincs ellentét a csapattagok között. Eddig sem volt és a jövőben sem lesz, mert nagyszerű társaságról van szó, amely ott akar lenni Pekingben."