Lehet nyafogni, de teljesen értelmetlen

2008.02.07. 21:16
Az olimpiai kvalifikációs rangsor huszonötödik helyén álló kétszeres olimpiai bajnok, Nagy Tímea fontos verseny előtt áll. A római Világkupa-állomás jelentősen befolyásolhatja olimpiai részvételét. Ha döntős lenne, elkezdhetné a felzárkózást a legjobbakhoz. A szabad kártyáról szóló elnöki állásfoglalás nem nyugtatta meg, és nem gyújt örömtüzeket akkor sem, ha megkapja.
Nagy Tímea a torinói vívó-világbajnokságon

Az elmúlt két olimpia párbajtőröző bajnoka, Nagy Tímea csalódást jelentő világbajnoki szereplése után nehéz helyzetbe került, visszaesett a kvalifikációs rangsorban, távol áll az olimpiai kiküldetést jelentő helyezésektől. Még sincs reménytelen helyzetben.

Törlődhetnek a megszerzett pontok

Rómában a hét végén dupla szorzójú Világkupán vesz részt, és ha itt döntős lenne vagy nyerne, nagy lépést tehetne a részvétel felé. "Sokszor kérdezik, hogyan bírom az állandó utazgatást? Lehet nyafogni, de nincs értelme. El kell fogadnunk a kiírást, így ha a hétvégéket mindig más országban töltöm is, a három gyerekem pedig itthon, ez a dolgom, versenyezni kell a többiekkel."

A kvalifikációs sorrendet befolyásoló hat hátralévő Világkupa-versenyből az olaszországi mellett egy ausztriain lehet kétszeres pontszámot gyűjteni. Nagynak fontos lenne, hogy ezen a kettőn jól vívjon, mert két győzelemmel százhuszonnyolc pontra tehetne szert, ami tüstént a rangsor élmezőnyébe repíthetné. Az eddigi kontinentális versenyeken, az Európa-, valamint világbajnokságon negyvennégy pontot ért el, ennyi már biztosan ott lesz a neve mellett, a szabályok értelmében ehhez adódik hozzá a három legjobb európai Vk eredménye.

Az eddigi európai Világkupa-versenyeken harminckét pontot szerzett, ezek közül valamennyi törlődhet, ha a következő versenyeken jó helyezéseket ér el. Egy sima versenyen harminckét pont jöhet össze az első hellyel, a már említett kettőn értelemszerűen duplázódik a pontszám, vagyis hatvannégyet kap a győztes.

Kivívott megbecsülés

"Eddig hat hely elkelt a saját számításaim alapján, Rómában újabb három hely találhat gazdára, Saint Maurban is két helyet elcsíphetnek. Az utána következő kisebb versenyeken alakul ki a végső sorrend. Jó lenne ott lenni a legjobb tizenegy között, mert az olimpiai kiküldetést ér" - mondta Nagy.

Ha ez a bravúr nem sikerülne, akkor sincs minden veszve. A Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) francia elnöke, René Roch azt mondta a múlt héten, ha rajta múlna, Nagynak adná a szabad kártyát.

"Irtó sok dolgon múlik, hogy a szabad kártya az enyém legyen. Nagyon sok a ha. Nem is szeretnék különösebben ezzel foglalkozni, mert általam befolyásolhatatlan folyamatokról van szó: van egy ítélő bizottság, Kína is követelhet magának egyet. Sokan rosszul is értelmezték ezt a nyilatkozatot. Nagyon jó érzés, roppant megtiszteltetés, hogy egy olyan ember, aki adhatott volna diplomatikus választ is, bátran felvállalta, hogy engem érdemesnek tart a kvótára. Nagy öröm, hogy kivívtam a megbecsülését, hihetetlenül fontos ez a gesztus, de nem nyugtat meg, nincs okom rá, mert nem egy személyben az elnök dönt. Ráadásul ha netán megkapom, akkor sem szabad örömtüzeket gyújtanom, ugyanolyan fegyelmezetten kell fogadnom, mint ahogy azt is tudomásul veszem, ha végül nem kapom meg ezt a lehetőséget" - összegzett.

Huszonnégyből nem lesz huszonöt

Nagy a 2006-os torinói világbajnoki címe után felhívta a figyelmet arra, hogy nehezebb lesz az olimpiára kijutni, mint vb-aranyat nyerni. Azt viszont talán még ő sem gondolta, hogy ennyire nehéz.

Füleky András, a hazai szövetség igazgatója mértéktartó türelemre intette a médiát, mert még nagyon hosszú az idő, amíg egyáltalán érdemben lehet beszélni a szabad kártyáról. Egyszersmind tudatta: Pekingben huszonnégy versenyző lehet ott, és az megoldhatatlan, hogy a létszámot akár csak eggyel is megemelje Roch elnök.