Szávay elődöntőbe jutott Párizsban

2008.02.08. 17:28
A 600 ezer dollár összdíjazású párizsi tenisztorna negyeddöntőjében a hetedik kiemelt Szávay Ágnes legyőzte az előzetes nevezések alapján a második legjobbat, a szlovák Daniela Hantuchovát. A meccs száz percig tartott, de a második szett egyoldalú küzdelmet hozott. Szávay 7:6, 6:1-es sikere huszonhétezer dollárt ér, ha így folytatja, a ranglistán is előreléphet egy-két helyet.

A világranglista huszadik helyén álló Szávay Ágnes egy nappal többet pihenhetett a pénteki negyeddöntőre, mint a második helyen kiemelt Daniela Hantuchova. Szávay szerdán éjszakába nyúlóan verte az olasz Tatiana Garbint, így jöhetett az a szlovák ellenfél, akit nyáron New Havenben is legyőzött.

Az öt évvel idősebb Hantuchovát akkor nagyon megdöbbentette a magyar teniszező felkészültsége, elismerően nyilatkozott róla, és azt is kifejtette, hogy mindegyik ütésében jobb volt nála.

Az újabb összecsapásuk előtt már nem volt annyira ismeretlen a szlováknak a magyar, hiszen tavaly Pekingben tornát nyert, és ugyan az évet nem úgy kezdte, ahogy elvárható lett volna tőle, de számolni kellett vele, mert Párizsban újra önmagát adta, az utolsó percig küzdött két előző meccsén. Már távoli a múlt heti összeomlás, amikor Budapesten a svájci Patty Schnyder ellen hat gémet veszített zsinórban a döntő szettben.

Szávay megint hihetetlenül rosszul kezdett, csakúgy, mint szerdán, ezúttal is veszni hagyta az első három gémet. Legutóbb könnyen talpra állt, most kicsivel nehezebben, de 1:4 után felzárkózott, egyenlített, 5:5 után pedig elvette ellenfele adogatójátékát. Ebben a gémben a szlovák egyetlen pontot sem ért el, folyton hibázott, kétszer széleset, kétszer hosszút ütött.

A szervagémét azonban Szávay sem tudta hozni, de ez nem törte meg, a rövidítés fontos pillanataiban nagyszerűen szerválva 7-4-re hozta. A rövidítésben különösen jól jöttek a nagy adogatások, ellenfele többször hozzá sem tudott úgy érni a labdához, hogy a pályára irányítsa.

A második játszmában nem volt egy súlycsoportban a két versenyző, Hantuchova egy gémig jutott, azt fogadóként érte el, még az elején, ezzel egyenlített is. Utána viszont Szávay pontosan ütött, a szlovák pedig egyre gyakrabban fájlalta a kezét.

A szombati elődöntőben a Gyementyjeva-Bondarenko mérkőzés győztese lesz a magyar játékos ellenfele. Előbbivel még nem találkozott; a torna elején gyatrán játszott, Kvitova ellen közel állt a kieséshez. Bondarenkót úgyanúgy New Havenben verte Szávay, mint Hantuchovát.