Szávay Ágnes nem bírta a döntő végét

2008.02.10. 20:14
A legjobban jegyzett magyar teniszező, Szávay Ágnes tavalyi pekingi tornagyőzelme után Párizsban - szintén 600 ezer dollár az összdíjazás - újra döntőt játszott, de a világranglista hetedik helyén álló orosz Anna Csakvetadze legyőzte. Az orosz eddig valamennyi döntőjét győztesen vívta meg, hetedszerre sem volt másként. Szávay idegesen kezdett, a második szettben dominált, a hajrában viszont nem tudott mit kezdeni a koncentráltabb ellenfelével.
    Mielőtt belevágunk, vegyük át a legfontosabbakat:

  • Szávay Ágnesnek nem úgy sikerült januári szereplése, ahogyan előre eltervezte, hiszen egy nálánál gyengébb játékos ellen kapott ki az Australian Openen, a budapesti Ferderation Kupában pedig a harmadik szettben váratlanul nagy hullámvölgybe került a svájci Patty Schnyder ellen.
  • A párizsi tornán mindenképpen indult volna, és meg akarta már mutatni, hogy nagy nyomás ellenére, nagy elvárás alatt is képes jól teniszezni. Korábban ez az érzés feszélyezte, nyomasztotta, szinte sokkos állapotba került miatta.
  • Az első kiemelt orosz Anna Csakvetadzéval egyszer már találkozott, a tavalyi Roland Garroson az eső megzavarta a meccset, a szünet után a második szettet hátrányból megmentette, a döntő játszmában 6:4-re kikapott.
  • Szávay edzéseit Kuhárszky Zoltán irányítja, aki korábban a világranglista negyedik helyéig jutó német Anke Hubert készítette fel.
  • A döntőbe jutást 51 ezer dollárral honorálták, a győztes ennek közel dupláját kapja, és 275 ranglistapontot, ami jelen esetben azt jelenti, hogy Szávay akár négy helyet is előre léphetne.
  • Csakvetadze két és fél évvel idősebb a tizenkilencedik születésnapját tavaly december végén ünneplő magyarnál.
Open Gaz de France, Párizs - döntő
Szávay Ágnes 0 3 6 2 0 0
Anna Csakvetadze 0 6 2 6 0 0
játékidő: 126 perc

A világranglista huszadik helyén álló Szávay Ágnesnek négy meccset kellett játszania a párizsi döntőig, az első kiemelt Anna Csakvetadzénak csak hármat, mert ő az első fordulóban erőnyerő volt.

Utána csak francia ellenféllel találkozott, de egyikük sem volt képes kihasználni ellene, hogy hazai pályán játszhat. Dechy-t két sima szettben verte, a korábbi világelső Mauresmo és Bartoli ellen már háromra kényszerült, de az elődöntőben a döntő játszmát nullára nyerte.

A moszkvai születésű, grúz hangzású névvel rendelkező Csakvetadze eddig hat tornát nyert - egyet sem veszített -, míg Szávay kettőt, a legutóbbit Pekingben a sírból hozta vissza, a szerb Jelena Jankovics ellen szorult helyzetben volt, de nem ismert elveszített pontot, és végül a döntő szettre felőrölte riválisát. A pekingi hasonlóan rangos torna fináléja volt.

Anna Csakvetadze

Szávayt fűtötte a visszavágás vágya, hiszen tavaly épp Párizsban kapott ki - igaz salakon - az orosztól, de mint emlékeztetett rá, akkor még nem volt meg a rutinja, hogy legyőzze, most viszont bízott benne, hogy ezt már megszerezte az elmúlt hónapokban.

Döntő, első játszma:

Szávay harminc mind után két kettős hibát ütött, így elúszott az első játék, fogadóként pedig volt esélye az egyenlítésre, de nem használta ki. A harmadik játékban már három kettős hiba került a neve mellé - láványosan szétesett a szervája -, így hármas hátrányba került, pontosan úgy, mint Garbin és Hantuchova ellen.

A negyedik játékban ismét volt egy labdája a felzárkózáshoz, de megint nem tudta kihasználni. Az ötödik gémben aztán jó szervákat ütött, és ha nehezen is, de behúzta, feliratkozott ezzel az eredményjelzőre. A következő gémben a harmadik bréklabdát már nem rontotta el, előtte nagyokat mentett, és utána nyert pontot, ez meghozta az önbizalmát is.

Önmaga harmadik gémét szenvedve, de egy ásszal hozta, ez volt az első a meccsen. Az egyenlítés azonban nem sikerült, mi több: a szettben maradás sem, mert egy nagyszerű fonák egyenes azt jelentette, hogy egyetlen pontot sem szerzett. Csakvetadze hosszan fogadott és ez többször megzavarta, kapkodóvá tette a játékát.

Második játszma:

Csakvetadze szervált, a forgatókönyv ismétlődött, Szávaynak bréklabdája volt, de most ki is használta, ekkor jött el a fordulat is, majd megduplázta egy szép röptével előnyét. (2:0) A harmadik gémet az ellenfelei hibái mellett egy tökéketes elütés hozta meg. A negyedikben nagyot futott, elérte a rövidítést, és a vonalra ütötte vissza - másodszor azonban széleset nyesett -, riválisa fonákkal sokat hibázott, a gémet ásszal hozta.

Az orosz első adogatását egy nagy szervával nyerte meg. Szávay azonban nem hagyta lendületbe jönni, adogatásánál volt két vagy három olyan ütése is egymás után, ami nem tartozott a könnyűek közé, de bejöttek. 5:1-re vezetett, volt labdája, hogy gyorsan befejezze a jászmát, de nem sikerült neki. Adogatóként, nagy szervákkal két bréklabdát hárított, és 6:2-vel egyenlített, az orosz pedig egészségügyi szünetet kért.

Harmadik játszma:

A gondolatait rendező Csakvetadze ásszal kezdett, és semmire nyerte az első gémet. Szávay ellenben kapkodott, két könnyű labdát vágott a hálóba, egyet pedig ziccerben, hosszan ütött meg. Hátrányban ásszal egyenlített, majd egy újabb nagy adogatásal lett övé a játék.

Szávay nem tudott a meccsben maradni, bár jó néhányszor megfuttatta ellenfelét

A harmadik játék is nullára ment el, Szávay fej felül a hálóba bombázott. A válasz nem maradt el, igaz egy pontot engedett az orosz, de egy olyan ásszal fejezte be, amit eddig még nem láttunk tőle. Az ötödik gémben kétszer is fogadóesélyhez jutott Szávay, de egyikkel sem élt, az orosz pedig a maga javára fordította a játékot. Ez később döntőnek bizonyult.

A hatodik gémben a meccs egyik legszebb labdamentét láthattuk, egy hálón megpattanó labdát befutott Csakvetadze, éppen csak elérte, Szávay viszont ziccerben rossz megoldást választott, az orosz pedig bele tudott kapni a labdába, és pontot ért el. Ez egyben fogadóesély is lett, de Szávay hárította. A másodikat már nem, így 4:2 lett oda. Csakvetadze az ötödik gémét hosszú labdamenetek után szerezte meg, nyoma sem volt fásultságának, nagyon pontosan és precízen készített elő, hibátlanul ütött mindkét oldalról.

Szávay nem tudott a meccsben maradni, bár jó néhányszor megfuttatta ellenfelét, egy pontot csípett el. Jövő héten Belgiumban áll rajthoz, ott is menetelhet.

"Egy kissé csalódott vagyok, noha a verseny előtt boldogan kiegyeztem volna azzal, ha tudom, hogy döntős leszek" - mondta a mérkőzés után. "Sajnos egész héten nem voltam csúcsformában, a fináléban pedig túl sokat hibáztam, ezzel együtt próbáltam a lehető legtöbbet kihozni magamból."