Pucér szurkoló a fagyban és gyorshajtásért büntetett világbajnok a svéd ralin

2008.02.13. 11:55
Őrületes futam lett a hétvégi svéd rali: egy 22 éves finn kölyök nyert és minden idők legfiatalabb győztese lett. A világbajnok Loeb bukott, ráadásul még a rendőr is megbírságolta gyorshajtásért. Arab pilóta lépett Colin McRae örökébe. Akinek ez mind nem elég, nezze meg, hogyan szurkol egy igazi norvég ruha nélkül a fagyban. Videók.

Legfiatalabb futamgyőztese lett a rali-világbajnokságnak Jari-Matti Latvala, amikor a hét végén 22 évesen és 10 hónaposan megnyerte a svéd versenyt. A hóban zajló futamon végig vezetett, az első napon megszerezte, majd könnyen megőrizte a az első helyet.

A címvédő Sebastian Loeb baleset miatt feladta, ráadásul még a rendőrök is megbüntették, amikor közúton gyorshajtáson kapták.

A négyszeres bajnoknak van már tapasztalata, hogyan kell bánni a rendőrséggel, néhány éve a mexikói sztrádán is félreállították, amikor háromkerekű kocsijának bal oldali ablakából navigátora lógott, hogy egyensúlyban tarsa a gépet.

Svédországban kiesett, de ha versenyben marad, akkor is meggyűlt volna a baja Latvalával. A kölyök különlegesnek tűnik, 17 évesen már vb-futamon indult, ami persze nem csoda, mivel állítólag már nyolcévesen egy Ford Escorttal gyakorolt a szülői ház körül, tízévesen pedig a szintén ralis papától kapott Opel Asconával a befagyott tavak jegén. Most a gyári Ford-csapatban már élete második versenyét megnyerte.

Képekben a svéd ralifutam - galéria

Ralit nem, de különdíjat nyert Khalid Al Qassimi, aki Colin McRae ugratóján a legmesszebbre repült. A vargaseni gyorson található domb fölött a tavaly helikopterbalesetben meghalt Colin McRae töltött negyven méternél is nagyobb távot a levegőben, emlékére nevezték el róla a helyet. Minden évben hazavihet egy díjat, aki a legmesszebbre száll.

A Ford-pilóta idén mindenkit megvert, 36 méterrel győzött.

De gyorsan nézzük is meg a mestert, hogyan csinálta ő például Ausztráliában.

És ha ez nem lett volna elég, egyik utolsó ugratása a walesi raliról, amikor Skodával indult.

Aki ettől sem lesz libabőrös, az nézze meg ezt az összeállítást sok-sok ugratással.

Persze amit egy norvég szurkoló csinált a hét végén, az sem semmi: Borat-jelmezben sétált fel-alá a hidegben, majd elhivatottságát bizonyítandó egyetlen letakart testrészét is megmutatta nézőtársainak.

Pechjére kedvencei, a Solberg fivérek nem szerepeltek jól, Peter Solberg negyedik lett, fivére, Henning kiesett.