A világbajnok egy lépésre volt a mattól

2008.02.18. 14:01
A XXI-es erősségű, két helyszínen zajló sakkszupertornán Lékó Péter nyert az első körben, majd veszített a másodikban, így a két világbajnok, a bolgár Veszelin Topalov és az indiai Vishwanathan Anand mögött foglal helyet. Anand csúnyán veszített világossal, majdnem mattot kapott.

"Az eddigi három nap után nyugodt szívvel kijelenthető, méltó folytatása ez a torna a legutóbbi hollandiainak, ismét bebizonyosodott: nem lehet fal mellett játszani, nem véletlen, hogy eddig a tizenkettőből hét parti is eldőlt, és ebből hármat sötéttel nyertek a játékosok" - kezdte a világ egyik legerősebb tornája, a Morelia-Linares gyors értékelését Kállai Gábor nagymester.

"Újra kiderült, hogy futballnyelven szólva Topalov abszolút kétlábas játékos, hiszen az első partiját d4-gyel kezdte és nyerte meg, a másodikat e4-gyel, és akkor is övé lett a teljes pont. Erre nem lehet csak annyit mondani, imponáló a játéka. Nyoma sincs az egy hónappal ezelőtti hullámvölgynek" - mondta az Indexnek.

Az indiai Vishwanathan Anand is kétszer nyert - ráadásként sötéttel -, de neki emlékezetesebb marad az elveszített partija, hiszen világossal játszott. Az örmény Aronjan ellen hibásat lépett bástyával a harmincadik lépésben, utána már csak sodródott, pár perc múlva egy lépésre volt a mattól, amikor kezet nyújtott.

Lékó Péter nagyszerűen kezdett, azt a variációt választotta, amelyiket 2002-ben többször egymás után sikerre vitt, aztán abbahagyta, de Radzsabov ellen most megint tökéletesen alkalmazta.

"Ebben a Szvesnyikov-változatban, ha emlékeim nem csalnak, egyszer sem kapott ki, aztán váratlanul abbahagyta, nyilván amiatt, mert megmutatta: miként kell védekezni saját kombinációja ellen. Most igazolta, nagyon erős a variációban, és szinte esélyt sem hagyott ellenfelének, bár alulról közelíthetett volna a döntetlen felé, ha egy lépésnél jobban figyel."

Kállai úgy gondolja, Ivancsuk ellen szinte végig gondban volt, míg Shirovval szemben miután lenyert egy gyalogot, jó ütemérzékkel ajánlott döntetlent, amit a spanyol el is fogadott. Ha tovább játszanak, gyaníthatóan jobban állt volna.

A 17 éves norvág Magnus Carlsenről csak annyit mondott, kezdik nagyon komolyan venni a riválisok, és már jóval nehezebb számára kitűnni.

Lékó a keddi - magyar idő szerint esti - negyedik fordulóban épp Carlsennel játszik, és a sötét bábukat vezeti.

Az első hét fordulóra a mexikói Moreliában kerül sor február 23-ig, majd öt nappal később már a hagyományos spanyolországi helyszínen, Linaresben folytatódik a küzdelem, egészen a március hetediki utolsó körig. Az állás: Topalov 2,5 pont, Anand 2, Lékó, Ivancsuk, Aronjan 1,5-1,5, Carlsen, Radzsabov, Shirov 1-1.