Mincza aláírta Nagy Tímea ítéletét

2008.02.24. 13:00
Mincza-Nébald Ildikó nyert a Franciaországban rendezett női párbajtőr GP-viadalon, így közel került hozzá, hogy Szász Emese mellett második magyarként kiharcolja az olimpiai részvételt. A kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea azonban már csak szabadkártyával, vagy egy kijutott versenyző visszalépésével mehet Pekingbe.

Rendkívül értékes győzelmet aratott Mincza-Nébald Ildikó a franciaországi Saint-Maurban rendezett női párbajtőr Grand Prix-viadalon, ezzel jelentősen javított a helyzetén az olimpiai kvalifikációs versenyfutásban. A kétszeres ötkarikás bajnok, 2006-ban vb-aranyérmes Nagy Tímea viszont megint a nyolcaddöntőben búcsúzott, így elvesztette esélyét arra, hogy a ranglistáról kvótához jusson.

Pekingi részvételére szabadkártyával nyílhat esély, de csak akkor, ha nem lesz két magyar kvótás, továbbá a részvételi jogot szerzők közül valaki visszalép, és az illetékes bizottság neki ad indulási lehetőséget.

Mincza-Nébald a viadal honlapja szerint a 64-es táblán a német Claudia Bokel (15-9), Takács Emese (15-7) és Nagy (15-8) legyőzésével jutott el a negyeddöntőbe, ahol a francia Maureen Nisimánál (13-12) is jobbnak bizonyult, ezzel pedig már biztos volt számára az érem. Aztán az elődöntőben az ukrán Jana Semjakinát biztosan verte (15-9), így következett a döntő a francia színekben szereplő Király-Picot Hajnalkával szemben. A finálé kiélezett csatát hozott, Mincza 13-12-re nyert, ezzel 64 pontot kapott.

A kilenc versenyből álló téli-tavaszi sorozat három legjobb eredménye számít, Mincza a mostani győzelmével egy négypontos produkciót ejtett ki, és egészen közel került a kvótát érő helyekhez. A hátralévő három Vk-viadalon esélye van arra, hogy bekerüljön a pekingi résztvevők közé.

Nagy az év eleji nagy menetelésben többször honfitársától kapott ki, vagy külföldi kiválóságtól egyetlen tussal. Ezúttal két magyaron is túljutott, Izsó Katalint 15-8-ra, a korábbi versenyeken parádézó, a kvalifikációs ranglistán harmadik Szász Emesét pedig 10-9-re győzte le, azután viszont kikapott Minczától. Nagy 12., Szász 18., Hormay Adrien 22., Takács 29., Izsó pedig 47. lett a 139 fős mezőnyben.