Döbbenetes, hogy átgázoltunk Tajvanon

2008.02.27. 16:38
Az Európa-bajnoki címvédő magyar női asztalitenisz-válogatott hatalmas meglepetést okozott, amikor a kantoni világbajnokságon nullára verte Tajvant. A nyolcaddöntőben a horvátokat 3:2-re múltuk felül, így csütörtökön Japán ellen már az elődöntő a tét.

"A létező legjobb sorsolás kaptuk, nem is kívánhattunk volna jobbat" - mondta Juhos József, a Magyar Asztalitenisz Szövetség szakmai igazgatója, miután kiderült: a kantoni világbajnokság egyenes kieséses szakaszában a magyar női válogatott Horvátországgal, majd Japánnal csap össze.

"Döbbenetes meglepetés, ahogy átgázoltunk Tajvanon" - állapította meg szintén ő előzőleg, hiszen arra nem igazán lehetett számítani, hogy mindhárom magyar lány, Tóth Krisztina, Póta Georgina és Lovas Petra is simán legyőzi riválisait. A már olimpiai résztvevő Tóth - Lovashoz hasonlóan - egy szettet veszítve nyert, Póta egyet sem engedett át ellenfelének.

A magyar válogatott a bravúros diadalnak köszönhetően a világbajnoki második Szingapúr mögött a második lett csoportjában.

Így következhetett a horvátok elleni meccs a nyolc közé jutásért, amelyet 3:2-re sikerült hozni, mindhárom magyar versenyző egyet nyert. Az asztal túloldalán is két magyar állt, Boros Tamara és Vajda Kornélia. A mindent eldöntő meccset Póta és Vajda vívta, és Póta esélyt sem hagyott, összesen annyi pontot engedélyezett, amennyi egy meccs megnyeréséhez szükséges.

Téglás Péter szövetségi kapitány az MTI-nek így nyilatkozott: "Elhittük, hogy lehet keresnivalónk és mindenki hozzátette a magáét ehhez a diadalhoz. Eddig is csak szuperlativuszokban tudtam a lányokról beszélni, a nyolc közé jutással pedig a legszebb reményeimet váltották valóra."

A negyeddöntőben a japánok ígérkeznek a legkellemesebb riválisnak, akik nem olyan erősek, mint a koreaiak, vagy éppen Kína. A legutóbbi meccsen a magyarok nyertek, azt megelőzően a japánok, a magyar győzelemkor a japánok a legjobbjaikat pihentették.

A világbajnoki szereplésnek nincs hatása az olimpiára, nem lehet kvótát szerezni Kantonban, a világranglistán elfoglalt helyek viszont nagyon fontosak a két kvótás verseny kiemelésénél. Póta jelenleg a negyedik, ennél még lehet jobb is, kivált, ha a gárda a négybe kerül.

Pekingben azon országok indíthatnak csapatot, amelyek közül három játékos megszerzi egyéniben a kvótát. Erre a nőknél jó az esély.

Jegyzőkönyv:

Magyarország-Horvátország 3-2
Póta Georgina-Boros Tamara 2-3 (4, -12, 11, -7, -11)
Tóth Krisztina-Cornelia Vaida 3-0 (3, 6, 4)
Lovas Petra-Sandra Paovic 3-1 (-9, 9, 9, 5)
Tóth Krisztina-Boros Tamara 1-3 (4, -8, -12. -7)
Póta Georgina-Cornelia Vaida 3-0 (2, 5, 4)

Magyarország-Tajvan 3-0
Tóth Krisztina-Lu Yun Feng 3-1 (2, -3, 6, 10)
Póta Georgina-Hwang Hwa 3-0 (9, 5, 11)
Lovas Petra-Chang Ching 3-1 (2, 7, -9, 9)