A japánok tönkreverték a magyar nőket

2008.02.28. 14:49
A kantoni asztalitenisz-csapatvilágbajnokság csütörtöki játéknapján az önmagát eddig felülmúló magyar női csapat vereséget szenvedett a nyolc között Japántól. Az esélyesebb ázsiai csapat ellen nem sikerült meccset nyerni a Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra összeállítású magyar válogatottnak. Az ötödik helyért a két kínaival felálló Hollandiát kell legyőzni először.

Európai csapattól az elmúlt másfél évben nem kapott ki a magyar női asztalitenisz-válogatott, a kantoni nyolcaddöntőben a Boros Tamara vezérelte horvátok ugyan megszorították, de az ötödik, sorsdöntő összecsapáson Póta Georgina összesen alig tizenegy pontot, vagyis egy játszmára valót engedélyezett Vajda Kornéliának.

A japánok elleni negyeddöntőben nem a magyarok voltak az esélyesek, akkor sem, ha a legutóbbi meccset Tóthék nyerték, de akkor nem a legjobbak szerepeltek az ellenfélnél.

Most ellenben igen, és a legutóbbi világbajnoksághoz hasonlóan ők nyertek nullára. Tóth mindent megpróbált, két szettet is behúzott az első meccsen a japánok csodagyerekével szemben, aki már tizennégy évesen a legjobb nyolcig jutott a vb-n. A döntő játszmában azonban csak nyolc pontig jutott a magyar.

Póta és Lovas is közel állt ahhoz, hogy szettet nyerjen, de nem sikerült, tízig jutottak, ez is kevés volt. "Az volt a baj, hogy az ötödik szettben nem éreztem, hogyan tudnék 11 pontig eljutni. Fukuhara nagyon idegesítően játszott, rendkívül kellemetlen a stílusa. Semmiképpen nem szeretném, ha ezt a vereséget negatívumként éljék meg a szurkolók, szerintem nagyon nagy dolog, hogy idáig eljutottunk. Mindenesetre szeretnénk a legelőkelőbb, azaz az 5. helyen végezni" - mondta az MTI-nek Tóth Krisztina.

A japánok így a négy között folytathatják, a magyarok pedig azzal a tudattal játszhatnak, hogy az olimpián is meg lehet ismételni ezt a szereplést, és akkor akár a pontszerző helyre is oda lehet érni, ami az előzetes terv lenne.

A 13-24. helyért harcoló férfiak fontos győzelmet értek el a franciákkal szemben.

Jegyzőkönyv:

Japán-Magyarország 3-0
Fukuhara Ai-Tóth Krisztina 3-2 (-8, 8, -9, 3, 8)
Hirano Szajaka-Póta Georgina 3-0 (10, 5, 1)
Fukuoka Haruna-Lovas Petra 3-0 (7, 4, 10)

Magyarország-Franciaország 3-1
Zwickl Dániel-Emmanuel Lebesson 2-3 (7, 9, -8, -6,-3)
Jakab János-Abdelkader Salifou 3-0 (7, 8, 4)
Pázsy Ferenc-Adrien Mattenet 3-0 (10, 9, 6)
Jakab-Lebesson 3-1 (7, -3, 9, 6)