Ázsiában is a magyar nőknek tapsoltak

2008.03.01. 09:40
A magyar női asztalitenisz-válogatott legjobb európaiként az ötödik helyen végzett a kantoni világbajnokságon. Tóthék a helyosztón az osztrákokat verték. A férfiak is nyertek a horvátok ellen, így két év múlva is az első osztályban szerepelhetnek

Az Európa-bajnok magyar női asztalitenisz-válogatott az egész világbajnokságon nyújtott káprázatos produkciójával szerezte meg az ötödik helyet Kantonban. A szombat reggeli helyosztón Tóthék Ausztriát verték 3-0-ra. Szokatlan időpontban, helyi idő szerint 9:30-kor kezdődött a mérkőzés, így a beígért televíziós közvetítés elmaradt.

Az osztrákok is behódoltak

Egy klasszikusan nagy csatával indult az összecsapás: Tóth Krisztina-Liu Jia. A magyar 2-0-ás előnyhöz jutott, az osztrákok kínai játékosa azonban - miután a harmadik szettben meccslabdát hárított - egyenlített. A döntő játszmában 9:9 volt az állás, ezt követően viszont Tóh két zseniális poénnal nyerte az ütközetet.

Li Qianbing és Póta Georgina meccse a magyar versenyző okos, taktikus játékát hozta. Az első szett 11:7, a következő kettő 12:10 Pótának. A folytatásban Lovas Petra csak egy játszmát engedett át Martina Petznernek, így alakulét ki a 3-0-s végeredmény.

Tóthot elismerték

"A közönség kezdetben Liu Jianak drukkolt, ami valahol érthető, hiszen kínai játékosról van szó" - nyilatkozta Tóth Krisztina. "A végén azonban elismertek engem is, és ezért hajoltam meg nekik. Szerintem óriási dolog, hogy a két évvel ezelőtti, brémai világbajnoki hatodik helyhez képest egy helyezéssel jobbat értünk el Kantonban. A pekingi olimpián nagyon jó lenne, ha csapatban is tudnánk játszani, ehhez azonban az kell, hogy Póta Georgina és Lovas Petra is kijusson. Személy szerint nagyon drukkolok nekik, már csak azért is, mert jó lenne, ha nem egyedül kellene képviselnem a sportágat az olimpián."

Óriási ez az ötödik hely

"Szakmailag azért is óriási ez az ötödik hely, mert azzal a hátországgal, amellyel mi rendelkezünk, nem itt kellene tartanunk" - értékelte a vb-szereplést Téglás Péter szövetségi kapitány. "Úgy gondolom, hogy az előttünk végzett együttesek közül Kína és Szingapúr külön kategória. Japán ellen jó meccset vívtunk, Hongkong pedig ma már nem annyira erős, csak hát velük nem játszottunk. Kimondhatatlanul büszke vagyok valamennyi játékosomra, akik erőn felül teljesítettek, Tóth Krisztina olyan, mint egy jó bor. 34 éves, de talán soha életében nem játszott még annyira jól, mint az utóbbi három évben, melynek megkoronázása lehetne a pekingi olimpia".

"Ahhoz, hogy a csapat kijusson az olimpiára, jó adag szerencse is kell, hiszen a következő két selejtezőn nagyon sok honosított kínai indul majd. Még csak annyit: szakmailag nem kicsi elégtétel az, hogy a honosításba belevágó európai országok mind mögöttünk végeztek. Tudom, hogy Li Bin személyében nálunk is van egy Kínában született játékos, de egyfelől ő egészen pici kora óta él Magyarországon, másfelől ezt az ötödik helyet úgy értük el, hogy Li Bin csak egy meccset játszott Szingapúr ellen. Abban bízom, hogy a sikert követően lesznek olyan gyermekek odahaza, akik ezt a sportágat választják" - mondta a kapitány.

A fiúk maradtak az első osztályban

Ennél kisebb, de jelentős sikert ért el a férfi csapat, amely a 17-20. helyért rendezett mérkőzésen nagy csatában nyert a horvát együttes ellen. A győzelemnek köszönhetően a 2010-es csapat-világbajnokságon is az első osztályban szerepelhet a magyar együttes.

A riválisnál többen sérültek voltak, így csak két játékossal álltak ki az ütközetre. Azonban így is csak az utolsó, ötödik összecsapás döntött. A magyarok végül 3-2-re diadalmaskodtak, és közép-európai idő szerint 12:30-tól a svédekkel mérkőznek a 17. helyért. A 2010-es moszkvai csapat-vb első osztályában a kantoni torna legjobb 18 válogatottja szerepelhet.

Eredmények:

nők, az 5. helyért:
Magyarország-Ausztria 3-0

Tóth Krisztina-Liu Jia 3-2 (8, 9, -11, -4, 9)
Póta Georgina-Li Qianbing 3-0 (7, 10, 10)
Lovas Petra-Martina Petzner 3-1 (8, -8, 5, 5)

férfiak, a 17-20. helyért:
Magyarország-Horvátország 3-2

Jakab János-Andrej Gacina 1-3 (-10, -8, 8, -6)
Pázsy Ferenc-Borna Kovac 3-2 (10, 10, -9, -6, 7)
Zwickl Dániel játék nélkül győzött 3-0-ra, mert a horvátok nem tudtak beírni játékost a harmadik helyre
Pázsy Ferenc-Andrej Gacina 2-3 (4, -11, -1, 4, -7)
Jakab János-Borna Kovac 3-0 (5, 9, 6)