Szilvia
5 °C
16 °C

Szávay Ágnes végre nyert egy meccset

2008.03.03. 17:45
Hosszú szünet után végre győzelmet aratott Szávay Ágnes. A 600 ezer dolláros bangalore-i versenyen a szabad kártyás indiai Shikhát rendezte el a legjobb magyar teniszező 6:1, 6:4-gyel.

Szávay Ágnes tele nem úgy alakult, ahogy szerette volna, a szezon első tornáján, Gold Coaston éppúgy az első fordulóban esett ki, mint az Ausztrál Openen, majd később Antwerpenben, Dohában és Dubajban. Ráadásul mindenütt nála alacsonyabban rangsorolt versenyzők búcsúztatták.

2008-ban eddig mindössze egyetlen versenyen sikerül egyáltalán mérkőzést nyernie, Párizsban, ahol viszont egyenesen a döntőig menetelt - legyőzve többek között a most Dubajban végső sikerre vergődött Gyementyjevát -, ott is csak üggyel-bajjal tudta őt megállítani a közvetlen élmezőnybe tartozó orosz Anna Csakvetadze.

A 600 ezer dolláros összdíjazású bangalore-i torna sorsolása viszont kifejezetten kedvezett az 5. helyen kiemelt magyar teniszezőnek. Azt az Uberoi Shikhát kapta ellenfélül az 1. körben, aki - tekintettel a világranglistán elfoglalt 989. helyére - csak indiai mivoltának köszönhetően kapott szabad kártya révén állhatott rajthoz. Megjegyzendő, az áprilisban huszonöt éves szépség volt jobb is, de nem olyan nagyon: a legmagasabb pozíciója a 122., azt 2005-ben érte el.

A mérkőzés a papírformának megfelelően kezdődött, Szávay egykettőre besöpörte az első négy gémet, Shikha 4-0 után bírt először játékot nyerni, saját adogatásából. A következő két gém ismét a magyaré lett, aki így az első szettet 6-1-gyel húzta be.

A második játszma döcögősebben indult, 1-1 után két bréklabdája volt az indiainak, de Szávay vissza tudott jönni, 2-1-re módosította az állást. A következő gémet simán elvitte Shikha, aztán Szávay elvesztette az adogatását is. Nem akárhogy: a második bréklabdánál már a hetedik kettős hibáját ütötte. 2-3 után az indiai vérszemet kapott, simán hozta szervagémjét.

Ekkor végre összekapta magát a magyar, ha kínlódva is, de megnyerte az adogatójátékát, utána simán visszabrékelt, majd semmi-harmincról hozta az újabb gémet. A mérkőzésben maradásért adogathatott Shikha, de már nem maradt benne spiritusz. Szávay pillanatok alatt két meccslabdához jutott, az elsőt értékesítette is. A vége 6:1, 6:4, ez nem hangzik rosszul. A kilenc kettős hiba viszont egy ilyen ellenfél ellen meghökkentően sok. Mindegy: a végre megszületett győzelemnek hála hátha lehull a teher, és innentől minden jobb lesz.

Bangalore-ban a szerb Jelena Jankovics az első kiemelt, vele legkorábban az elődöntőben találkozhat a magyar teniszező. Addig még le kellene győznie a címvédő Jaroszlava Svedovát. Az orosz pillanatnyilag csak a 90. helyen áll, de januárban-februárban kitűnt, a feltörekvő szlávok nem számítanak könnyű falatnak Szávay számára.

A verseny további érdekessége, hogy mindkét Williams nővér indult - Venust a 2., Serenát a 3. helyen emelték ki -, ráadásul egy ágra sorsolták őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?