Szávay Ágnes végre nyert egy meccset

2008.03.03. 17:45
Hosszú szünet után végre győzelmet aratott Szávay Ágnes. A 600 ezer dolláros bangalore-i versenyen a szabad kártyás indiai Shikhát rendezte el a legjobb magyar teniszező 6:1, 6:4-gyel.

Szávay Ágnes tele nem úgy alakult, ahogy szerette volna, a szezon első tornáján, Gold Coaston éppúgy az első fordulóban esett ki, mint az Ausztrál Openen, majd később Antwerpenben, Dohában és Dubajban. Ráadásul mindenütt nála alacsonyabban rangsorolt versenyzők búcsúztatták.

2008-ban eddig mindössze egyetlen versenyen sikerül egyáltalán mérkőzést nyernie, Párizsban, ahol viszont egyenesen a döntőig menetelt - legyőzve többek között a most Dubajban végső sikerre vergődött Gyementyjevát -, ott is csak üggyel-bajjal tudta őt megállítani a közvetlen élmezőnybe tartozó orosz Anna Csakvetadze.

A 600 ezer dolláros összdíjazású bangalore-i torna sorsolása viszont kifejezetten kedvezett az 5. helyen kiemelt magyar teniszezőnek. Azt az Uberoi Shikhát kapta ellenfélül az 1. körben, aki - tekintettel a világranglistán elfoglalt 989. helyére - csak indiai mivoltának köszönhetően kapott szabad kártya révén állhatott rajthoz. Megjegyzendő, az áprilisban huszonöt éves szépség volt jobb is, de nem olyan nagyon: a legmagasabb pozíciója a 122., azt 2005-ben érte el.

A mérkőzés a papírformának megfelelően kezdődött, Szávay egykettőre besöpörte az első négy gémet, Shikha 4-0 után bírt először játékot nyerni, saját adogatásából. A következő két gém ismét a magyaré lett, aki így az első szettet 6-1-gyel húzta be.

A második játszma döcögősebben indult, 1-1 után két bréklabdája volt az indiainak, de Szávay vissza tudott jönni, 2-1-re módosította az állást. A következő gémet simán elvitte Shikha, aztán Szávay elvesztette az adogatását is. Nem akárhogy: a második bréklabdánál már a hetedik kettős hibáját ütötte. 2-3 után az indiai vérszemet kapott, simán hozta szervagémjét.

Ekkor végre összekapta magát a magyar, ha kínlódva is, de megnyerte az adogatójátékát, utána simán visszabrékelt, majd semmi-harmincról hozta az újabb gémet. A mérkőzésben maradásért adogathatott Shikha, de már nem maradt benne spiritusz. Szávay pillanatok alatt két meccslabdához jutott, az elsőt értékesítette is. A vége 6:1, 6:4, ez nem hangzik rosszul. A kilenc kettős hiba viszont egy ilyen ellenfél ellen meghökkentően sok. Mindegy: a végre megszületett győzelemnek hála hátha lehull a teher, és innentől minden jobb lesz.

Bangalore-ban a szerb Jelena Jankovics az első kiemelt, vele legkorábban az elődöntőben találkozhat a magyar teniszező. Addig még le kellene győznie a címvédő Jaroszlava Svedovát. Az orosz pillanatnyilag csak a 90. helyen áll, de januárban-februárban kitűnt, a feltörekvő szlávok nem számítanak könnyű falatnak Szávay számára.

A verseny további érdekessége, hogy mindkét Williams nővér indult - Venust a 2., Serenát a 3. helyen emelték ki -, ráadásul egy ágra sorsolták őket.