Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amputálni kell az osztrák síelő lábát

2008.03.04. 13:41
Nem tudták megmenteni az osztrák Matthias Lanzinger bal lábát. A síelő hatalmasat esett vasárnap a Világkupa-sorozat kvitfjelli szuperóriás-műlesikló versenyén.

Mára virradóra újabb műtétet hajtottak végre a hét végi versenyen óriásit bukó Matthias Lanzingeren, írja a Der Standard című osztrák lap. Az oslói operáció során az ép jobb lábából ültettek át egy vénát a sérült balba. Lanzinger nincs közvetlen életveszélyben, a vérkeringése azonban oly mértékben károsodott, hogy nem tudták stabilizálni az állapotát, ezért kell térd alatt amputálni a lábát.

"Sajnos, nem tudtuk stabilizálni a láb vérkeringését, így kénytelenek vagyunk amputálni" - nyilatkozott Lars Engebretsen, az oslói Ullevaal kórház illetékes orvosa a norvég NRK Rádiónak.

Az osztrák lapok az eset kapcsán a mentőszemélyzet és a kórházi ellátás szakszerűségét vitatják. A Der Standard szerint a pályán ájultan fekvő versenyző későn kapott segítséget, Lanzingert nem mentőhelikopterrel, hanem a VIP-vendégeknek fentartott helikopterrel szállították el a baleset helyszínéről, amelyből először ki kellett szerelni egy padot, hogy a sérültet befektethessék.

Florian Frisee, az osztrák szövetség orvosa szerint a lillehammeri kórházban - ide szállították először Lanzingert - nem voltak adottak a feltételek, ezért kellett a sízőt átszállítani Oslóba. A Kurier információi szerint az első operációt csak hat órával a baleset után kezdték meg, holott a keringési rendszerrel kapcsolatos sérüléseknél minden perc számít.

Lanzingeren a norvég fővárosban hétfőre virradóra már elvégeztek egy kilencórás műtétet, azóta mesterséges kómában tartották.

A 27 éves síelő a vasárnapi lesiklóversenyen elvesztette az egyensúlyát, amikor egy ugrás után talajt ért, fejjel az egyik kapunak esett, majd eszméletlenül a pályát szegélyező védőhálóba csúszott. Agyrázkódással valószínűleg megúszta volna, csakhogy a bal lábáról nem akadt le a léc, így nyílt síp- és szárkapocscsont törést, és térdszalagszakadást szenvedett.