Amputálni kell az osztrák síelő lábát

2008.03.04. 13:41
Nem tudták megmenteni az osztrák Matthias Lanzinger bal lábát. A síelő hatalmasat esett vasárnap a Világkupa-sorozat kvitfjelli szuperóriás-műlesikló versenyén.

Mára virradóra újabb műtétet hajtottak végre a hét végi versenyen óriásit bukó Matthias Lanzingeren, írja a Der Standard című osztrák lap. Az oslói operáció során az ép jobb lábából ültettek át egy vénát a sérült balba. Lanzinger nincs közvetlen életveszélyben, a vérkeringése azonban oly mértékben károsodott, hogy nem tudták stabilizálni az állapotát, ezért kell térd alatt amputálni a lábát.

"Sajnos, nem tudtuk stabilizálni a láb vérkeringését, így kénytelenek vagyunk amputálni" - nyilatkozott Lars Engebretsen, az oslói Ullevaal kórház illetékes orvosa a norvég NRK Rádiónak.

Az osztrák lapok az eset kapcsán a mentőszemélyzet és a kórházi ellátás szakszerűségét vitatják. A Der Standard szerint a pályán ájultan fekvő versenyző későn kapott segítséget, Lanzingert nem mentőhelikopterrel, hanem a VIP-vendégeknek fentartott helikopterrel szállították el a baleset helyszínéről, amelyből először ki kellett szerelni egy padot, hogy a sérültet befektethessék.

Florian Frisee, az osztrák szövetség orvosa szerint a lillehammeri kórházban - ide szállították először Lanzingert - nem voltak adottak a feltételek, ezért kellett a sízőt átszállítani Oslóba. A Kurier információi szerint az első operációt csak hat órával a baleset után kezdték meg, holott a keringési rendszerrel kapcsolatos sérüléseknél minden perc számít.

Lanzingeren a norvég fővárosban hétfőre virradóra már elvégeztek egy kilencórás műtétet, azóta mesterséges kómában tartották.

A 27 éves síelő a vasárnapi lesiklóversenyen elvesztette az egyensúlyát, amikor egy ugrás után talajt ért, fejjel az egyik kapunak esett, majd eszméletlenül a pályát szegélyező védőhálóba csúszott. Agyrázkódással valószínűleg megúszta volna, csakhogy a bal lábáról nem akadt le a léc, így nyílt síp- és szárkapocscsont törést, és térdszalagszakadást szenvedett.