Árpád
-2 °C
4 °C

Felébresztették a kómából Lanzingert

2008.03.05. 15:17
Felébresztették a mesterséges kómából Matthias Lanzingert, akinek kedden térd alatt amputálták a bal lábát. A hét végén hatalmasat bukó osztrákot néhány napon belül hazaszállítják Salzburgba.

Stabilizálódott az állapota, ezért felébresztették a mesterséges komából a síelõ Matthias Lanzingert, akinek kedden egy oslói kórházban térd alatt amputálták a bal lábát, jelentette az MTI.

A 27 éves osztrák versenyzõ a norvégiai Kvitfjellben vasárnap rendezett szuperóriás-mûlesikló futamon elvesztette az egyensúlyát, amikor egy ugrás után talajt ért, fejjel az egyik kapunak esett, majd eszméletlenül a pályát szegélyezõ védõhálóba csúszott. A verseny majdnem 45 percen keresztül szünetelt, amíg Lanzinger elsõsegélyt kapott, és a mentõhelikopter elszállította, de utána folytatódott.

Az eset után az oslói Ullevaal kórházban két nagy mûtétet végeztek el a lábán a vérkeringés helyreállítására, az ép jobb lábából ültettek át egy vénát a sérült balba, de a súlyos szövetkárosodás miatt elkerülhetetlenné vált az amputáció.

Az osztrák lapok az eset kapcsán a mentõszemélyzet és a kórházi ellátás szakszerûségét vitatják. A Der Standard szerint a pályán ájultan fekvõ versenyzõ késõn kapott segítséget, Lanzingert nem mentõhelikopterrel, hanem a VIP-vendégeknek fentartott helikopterrel szállították el a baleset helyszínérõl.

Florian Frisee, az osztrák szövetség orvosa szerint a lillehammeri kórházban - ide szállították elõször Lanzingert - nem voltak adottak a feltételek, ezért kellett a sízõt átszállítani Oslóba. A Kurier információi szerint az elsõ operációt csak hat órával a baleset után kezdték meg, holott a keringési rendszerrel kapcsolatos sérüléseknél minden perc számít.

A síelõt néhány napon belül hazaszállítják Salzburgba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?