Szávay Ágnest megverte az üzbég óriás

2008.03.05. 11:34
Hiába nyerte az első szettet Szávay Ágnes, a világranglista 83. helyén álló üzbég Amanmuradova rövidítésben hozta a másodikat, majd a döntő játszmában is jobbnak bizonyult a 600 ezer dolláros összdíjazású bangalore-i versenyen.

Az indiai Bangalore-ban rendezett WTA-torna első fordulójában végre nyert az utóbbi hetekben vereséget vereségre halmozó magyar teniszező, igaz, hiába volt ellenfele igen gyenge - mindössze 989. a világranglistán -, Szávay játéka nem volt meggyőző, nem kevesebb, mint kilenc kettős hibát vétett.

A 2. fordulóban aztán előzetes várakozásainkkal ellentétben nem a címvédő Jaroszlava Svedova, hanem az üzbég Akgul Amanmuradova ellen kellett pályára lépnie, miután utóbbi nem is nagy meglepetésre eltakarította előbbit az útból. Címvédő ide vagy oda, az egyébként 190 centiméter magas üzbég lányt néhány hellyel magasabban jegyzik pillanatnyilag.

Kicsit lehetett tartani a mérkőzéstől, Szávaynak éppen a 100. hely környékén jegyzett, feltörekvőnek számító exszovjet teniszezőkkel szemben nem megy mostanában.

Akgul Amanmuradova

Kezdetben úgy látszott, nem volt ok a félelemre, a magyar lány egy jókor jött brékkel 6:4-gyel magáévá tette az első szettet. Az üzbég adogatását a második játszmában is elvette Szávay, ám Amanmuradova később összekapta magát, visszabrékelt, majd a rövidítésben jobban bírta idegekkel, 7-4-re nyert, így 7:6-tal övé lett a szett. A harmadik játszmában fordítva alakult a koreográfia, az üzbég került előnybe, Szávay egalizált. Csakhogy 4:4-nél ismét elvesztette adogatását, innen pedig már nem tudott felállni.

A két versenyző igen kiegyenlített játékot produkált a rendkívül hosszú, 2 óra 34 perces mérkőzésen, az összes megszerzett pont mutatójában például 112-110 arányban volt különb Amanmuradova. Ha innen nézzük, mondhatjuk: Szávay a kettős hibái miatt kapott ki, ezekből ő nyolcat ütött, míg riválisa ötöt.