Viola
-6 °C
-2 °C

Göröngyök a százmilliós szuperingatlanon

2008.03.06. 20:04
Budapest egyik legfelkapottabb környékén éktelenkedik egy futballpálya. Pesthidegkúti csináld magad sporttelep hepehupákkal, felborult kispaddal, összetákolt kapuval és nagyon lelkes klubelnökkel.

Méteres lyukak a kerítésen, kidőlt kispad, nem túl bizalomgerjesztő kapufák, fűvel benőtt földkupacok és göröngyök mindenütt. Körben dombok, hegyek, villák.

Még ócska pályát!

Első cikkünkre is rengeteg hasznos levél érkezett, de most is kérünk mindenkit, aki lepusztult futballpályáról tud, ossza meg velünk. Célunk nem az, hogy szégyenfalat állítsunk fel a rossz körülmények között focizókról, hanem hogy megmutassuk, hol nehéz csak igazán nagyot alkotni.

Nemrég kezdtük keresni az ország legócskább futballpályáját, és többen is Budapest egyik legjobb környékének létesítményét ajánlották a pesthidegkúti Szabadság utcában. Hitetlenkedtünk, de megnéztük. Érdemes volt.

"Tudjuk, hogy göröngyös a pálya, hogy mindenki panaszkodik, de legalább ilyen van. Ha az az ára, hogy sportolhassunk, hogy ilyen állapotban van, akkor maradjon inkább így" - mondja beletörődve, mégis öntudatosan Pokorny József. A Budapest második osztályban szereplő Hidegkúti SC hatvanéves elnöke maga a klub: szertáros, vonalhúzó, gondnok. Az egyetlen, aki a városrészért sokat ténykedők közül egyedül kapta meg nem diplomásként a Klebelsberg Kúnó-díjat, még 1992-ben. A lokális Minarik Ede azonban nem mosodás, hanem mentős volt nyugdíjazása előtt.

Helyenként megrendítő fotók

"A talajjal akkor van gond, ha megfagy vagy megszárad. Panaszkodnak is, hogy életveszélyes" - mondja a pálya közepén, és mutatja a többi látványosságot. Az egyik kapun a hálótartó vas szakadt le, a másiknál a kapufa tört ki tőből. Félbe is szakadt a mérkőzés, amikor egy termetes játékos nekiszaladt. Arra nem lett volna pénzük, hogy meghegesszék, így a földbe egy akácfa póznát tettek le, arra húzták rá az alumínium kapufát. A kispadot a szél döntötte ki nemrég, az alapozást tőből fordította ki.

A hátsó, egykor salakos pályát már benőtte a fű, a futópályának kiásott, majd betemetett gödör helye parlag. A megkezdett lelátókból csak az odahordott földkupacok valósultak meg. A kapu mögötti labdafogók villanyoszlopból készültek, a világítás tartói villamospályáról kerültek ide. Akárcsak a pálya alatti alapozásban használt kövek.

A HSC amolyan csináld magad fociklub, ami az öltözőben is kiderült. Erre is panaszkodtak, akik ajánlották a pályát, pedig itt csak a rendetlenség és a kosz okoz gondot. Takarítóra ugyanis végképp nem futja, az ötlet, hogy a fiatalok tartsanak rendet, nem vált be. Az egykori faházat tíz éve erősítették meg falakkal, járólapot tettek le, mosdókat, zuhanyzókat alakítottak ki. A felnőtt csapat öltözője valóban több, mint spártai, de az utánpótláscsapat helyisége egészen tetszetős. Azt négy éve a gyerekek segítségével tették rendbe, itt is minden szerzett. A padokat kórházi leselejtezésben vették, a faborítást ismerős vállalkozó ajándékozta, valaki tévét hozott, került ide hűtő is. Rend valóban nincs, de erre már tényleg nincs ember. Ráadásul időnként látogatókat is kap a sporttelep, de ebbe az épületbe nem jutottak még be.

Nézegessen kapufákat!

Pokorny József 45 éve tagja a Hidegkúti SC-nek, akkor is ott volt, amikor 1975. november 7-ére körül kellett keríteniük a tanácstól kapott területet. Tízen csinálták a kerítést, ez volt a feltétele annak, hogy a városrésznek újra legyen sportpályája. Tervek, mint abban az időben mindenre, itt is voltak: sportkombinátot akartak az addig a Rozmaring TSZ által használt területre. Akkor még faluszél volt a mára teljesen körbeépített környék, mindenhol szántóföldekkel, gyümölcsösökkel. Itt például kísérleti tangazdaság volt.

Akartak uszodát, klubházat, lelátót, teniszpályát, csarnokot, a kor kifejezésével élve sportkombinátot, mindebből azonban nem lett semmi. A rendszerváltásig még itt játszottak a Pénzügyőr utánpótláscsapatai is, azóta egyedül a HSC-é a pálya.

A II. kerületi önkormányzat biztosítja a pályát a klubnak, de ezen túl nem tud segíteni. Így a HSC mára kezd elfogyni: igaz, 120-140-en futballoznak itt, de a felnőtt és az ifjúsági csapatot is játékos-edző irányítja, a társadalmi munkában dolgozó vezetőség pedig az évek alatt kilencről kétfősre fogyott. A klub így nem az a tipikus ugródeszka: eddig ketten jutottak el innen élvonalbeli csapat tartalékjai közé.

Budapest egyik leggazdagabb kerületének egyik területéről van szó, ahol az átlagos építési telkek ára harmincmillió forint körül mozog. Vagyis a sporttelep értéke több százmillió forint lehet.

Ez Pesthidegkút utolsó nagy, összefüggő szabadon álló területe, amelyet mindeddig sportcélokra tartottak fent. Azonban 2005-ben, amikor legutóbb felmerült, hogy uszodát építenek itt, a rendezési tervet úgy módosították, hogy az magasabb beépíthetőséget engedélyezett. A II. kerületi önkormányzat úgy érvelt, hogy a lakók érdekeit szolgáló létesítmény megépítéséhez pénz is kell, ezért a terület egy részén lakóparkot építenének. Ezt a helyiek a Hidegkúti Érdekvédő Egyesület vezetésével megakadályozták, attól tartottak ugyanis, hogy az új lakók érkezésével a környék közlekedése végleg ellehetetlenül.

Még képek a hidegkúti katlanról

Az egyik civil, Szűcs Károly élesebben fogalmaz: szerinte a városrészben eladott ingatlanok ellenértékéből egy józanul megtervezett uszoda megépülhetett volna. Azonban azt is, akárcsak a nagy költséggel megépített Klebelsberg-kúriát, túlálmodják, az uszoda kapcsán milliárdokról volt szó. Szűcs szerint a II. kerületi önkormányzat feléli a vagyont, és ezt a távol élő hidegkútiak kárára teszi.

Az önkormányzat vezetésében 2006-ban változás történt, de úgy tudjuk, jelenleg is uszodát terveznek itt építeni. A városrész vezetése hetekkel későbbre ígért az Indexnek tájékoztatást a terveiről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!