Összevissza beszélnek az argentinok

2008.03.06. 16:05
Az argentin szövetségben állítólag nem tudnak arról, hogy a csapat júniusban Budapestre készült volna. Pedig igen: az MLSZ-től kapott faxmásolat szerint az AFA elnöke decemberben szignálta, hogy a világranglistát vezető válogatott a magyar fővárosban játszik hatodik hó 4-én. Az argentinok elnézést kértek, amiért inkább Mexikót választották, két időpontot javasoltak, de az meg a magyaroknak nem jó.

"Az MLSZ-szel azt követően állapodtunk meg arról, hogy vállaljuk a mérkőzés lebonyolítását, miután bemutattuk az argentin szövetségtől kapott, Julio Grondona elnök által aláírt visszaigazolást a meccsről. Grondona a FIFA alelnöke is, úgy gondoljuk, az ő aláírásának azért van súlya" - mondta az MTI-nek az Argentínában tárgyaló Erdős László, az elmaradófélben lévő mérkőzést szervező cég ügyvezetője.

"A FIFA honlapján és az argentinok meccseit szervező World Eleven ügynökség internetes oldalán is a magyar-argentin találkozó szerepel június 4-i dátummal. Mi már letétbe helyeztük az argentinok fellépéséért járó összeg egy részét. Keressük a megoldást erre a helyzetre, ígéretet kaptunk arra, hogy az argentin szövetség még a mai nap folyamán közleményt ad ki a kialakult helyzetről" - nyilatkozta Erdős.

A fifa.comon a mérkőzésszervezők listáján ott szerepel a World Eleven, melynek igazgatója Guillermo Tofoni.

Az argentin szövetség válogatottal foglalkozó osztályán szerda este az MTI érdeklődésére azt mondták, hogy nem tudnak a nemzeti együttes budapesti vendégszerepléséről. Egy órával később a távirati irodához eljuttatott közleményben az argentin szövetség elnézést kért a kialakult helyzet miatt, és új időpontot javasol, amelyen a dél-amerikai együttes a legerősebb összeállításában lép pályára. Az AFA név szerint megemlíti Messit, Tevezt és Riquelmét.

A Nemzeti Sport információi szerint az argentin szövetség (AFA) álláspontját Raúl Steinber sajtófőnök így összegezte: "Argentína június negyedikén Mexikó ellen játszik San Diegóban. Ennél több információm nincs."

Ernesto Cherquis Bialo, az AFA média- és kommunikációs igazgatója megerősítette a San Diegó-i meccs tényét, amelyet egy orosz cég szervezett. A Magyarország elleni barátságos mérkőzés időpontját hamarosan bejelentik, de arra legkorábban a brazil-argentin vb-selejtező (június 17. vagy 18.) után kerülhet sor írta az újság.

Még erre is rálicitált Andrés J. Ventura, az argentin szövetség munkatársa, aki kijelentette, hogy "a június negyedikei Magyarország-Argentína válogatott mérkőzés sohasem volt tény, nem volt lekötve, nem létezett aláírt szerződés, csak lehetőségként szerepelt".

A fentieknek viszont ellentmond az a faxüzenet, melyet Serényi Péter, az MLSZ sajtófőnöke juttatott el az Indexhez. A 2007 december 6-ai keltezésű üzenetben az argentin szövetség elnöke, Julio Grondona biztosítja arról az AFA meccseit szervező World Eleven vezetőjét, hogy Argentína júniusban Budapestre látogat.

Pajor-Gyulai László, az eseményt beharangozó rendezvény sajtófőnöke egyelőre annyit tudott biztosan mondani: a meccset magyar részről szervező Erdős László hétfőn este tér haza Argentínából, és ígérete szerint sajtótájékoztatót tart az ügyről.

Eddig mintegy 2500 jegyet adhattak el.

Két időpontot javasoltak, de az meg nekünk nem jó

Függetlenül attól, hogy a mérkőzés előkészítésével kapcsolatos valamennyi teendő a szervezők felelőssége volt, az MLSZ-t a történtek miatt súlyos erkölcsi és anyagi kár érte annak következtében, hogy az argentin szövetség egyértelműen két mérkőzésre ígérkezett el egyazon napra. Egy bocsánatkérő levélben az argentin szövetség részéről csütörtökön javaslat érkezett az MLSZ-be, hogy válogatottjuk vendégszereplésére más időpontban (elképzeléseik szerint május 28-án vagy június 22-én) kerüljön sor, de ezek a dátumok részben a közvetlen szomszédságunkban zajló Európa-bajnokság miatt, részben szakmai megfontolásokat figyelembe véve elfogadhatatlanok. Az MLSZ őszintén sajnálja, hogy rajta kívül álló okokból a szurkolókat megfosztották egy világszínvonalúnak ígérkező sportélménytől, és várja mind az argentin szövetség, mind a szervezők további hivatalos tájékoztatását" - olvasható a szövetség honlapján.

A magyar válogatott május 24-én az Eb-címvédő Görögországgal játszik, rá egy hétre a horvátokkal, a két időpont között már nem vállalták az argentinok elleni meccset.