Szöllősi arcát szétverték, de már játszik

2008.03.06. 07:49
A Tatabánya kézilabdázója visszatért a pályára, bár sokáig kétséges volt a folytatás. Szöllősi Bence egy évvel ezelőtti súlyos sérülése a múlté, a pályán történt eseményekből azonban büntetőügy lett, amelyet máig nem zártak le a hatóságok.

A sokszoros ifjúsági és juniorválogatott kézilabdázónak a 2007. április 22-ei Nagyatád-Balatonfüred meccsen betörték az arccsontját. Egy gyors elfutásnál egy az egyben állt a füredi Szöllősi a volt válogatott atádi Horváthtal szemben. Elhajolva, test mellett lőtte el a labdát. Ekkor csattant Szöllősi - a lövés jellege miatt kb vállmagasságban lévő - arcán Horváth keze. Bence leszédelgett a pályáról, majd folytatni akarta a játékot, de a fájdalmai ezt már nem engedték meg. A helybéli orvos nem tudott segíteni, így a veszprémi kórházba vitték. Kiderült, arccsonttörése van. Megoperálták, rögzítő fémlap került az arcába, amit decemberben egy újabb műtéttel távolították el. Csak ezután kezdhette újra a játékot.

A kórház hivatalból büntetőfeljelentést tett, amivel az eset színhelyének rendőrsége kezdett el foglalkozni. A távolság miatt a füredi tanúkat a füredi kapitányságon hallgatták ki. Sajnos az ügy végére azóta se került pont. A sérült sportoló édesapja olyan súlyú kérdésnek tartja az esetet, hogy a büntetőügy eredményétől függetlenül a nemzetközi sportszervek elé kívánja vinni a döntést.

A sport egyik célja a nemes küzdelemben való győzelem. De a sport üzlet is. Sok pénz fekszik benne, sok is kereshető rajta. Ennek vannak csúnya vadhajtásai: a dopping, a tisztátalan játék. Rövid távon sikereket hozhatnak, de hoszabb távon csak kudarcot. A csalás elfordítja a nézőket a sporttól, és akkor az üzletnek is vége. A dopping ellen laborokkal küzdünk, a tisztátalan játék ellen a következetes fellépés, a megelőzés lehet a hathatós ellenszer.

Sajnos Nagyatádon bekövetkezett az, aminek nem lett volna szabad. A súlyos sérülést okozó Horváthot a találkozón kétperces kiállítással büntették. Nem ez volt az egyetlen kétperces, összesen 11 kisbüntetés sújtotta a hazaiakat, 6 a vendégeket. A sorozatos kiállításokkal sem sikerült lecsillapítani az indulatokat. Nehéz is lett volna: a kétperces arra való, hogy a szándékolatlan szabálytalanságot, a kisebb vétkeket torolja meg. Amikor mezhúzásért és ütésért is kisbüntetés jár, jönnek az indulatok.

Horváthot a fegyelmi bizottság elöször hat meccsre tíltotta el - ami nem szokványos utóélete a kétperceseknek -, majd egy meccs után a büntetését felfüggesztették. A negyvenen túli játékos ma is a Nagyatád erős embere, igaz, idén a tavalyi huszoneggyel szemben csak négy kisbüntetésnél jár. Ez nem sok, de legalább valami.

Az viszont probléma, hogy máig nincs lezárva a büntetőügy. Távolodva a mérkőzéstől halványulnak az emlékek, beforr a csont. Csakhogy akkor is oda kellene tenni a pontot a történet végére.