Mária
18 °C
28 °C

Hazaszállították az amputált lábú síelőt

2008.03.07. 12:22
Matthias Lanzinger állapota stabilizálódott, csütörtökön hazaszállították Salzburgba. Az osztrák síszövetség vizsgálatot akar a mentőszemélyzet és a kórház alkalmatlansága miatt.

Stabilizálódott az osztrák síelő állapota, aki vasárnap hatalmasat bukott a kvitfjelli lesiklóversenyen, Norvégiában. Matthias Lanzingert csütörtökön barátnője és az osztrák síszövetség orvosa, Markus Wegscheider kíséretében hazaszállították szülővárosába, Salzburgba, írja a Charleston Daily Mail.

A 27 éves Lanzinger a várhatóan háromhetes rehabilitáció idejére kórházban marad. Az Ottawacitizen Lanzinger orvosaira hivatkozva írja, hogy az amputáció halasztása a sportoló életébe kerülhetett volna. A lap Thomas Hoelzenbein osztrák specialistát idézi, aki szerint az azonnali operáció mentette meg a sérült életét.

Az osztrák síszövetség hivatalos közleményt adott ki, amely szerint meg kell vizsgálni a baleset és az orvosi ellátás körülményeit, amelyek az amputációhoz vezettek, és biztosítja a közvéleményt arról, hogy minden lehetséges segítséget megad Lanzingernek a rehabilitációhoz és a felgyógyulás utáni újrakezdéshez.

Az osztrák sajtó folyamatosan kritizálja a verseny rendezőit, mert a sérült versenyzőhöz későn ért oda a VIP-vendégek részére fenntartott helikopter, amelyből először ki kellett szerelni egy padot, hogy Lanzingert be tudják fektetni. A sízőt először a lillehammeri kórházba szállították, majd az ottani nem megfelelő körülmények miatt Oslóba, ezért az első műtétet csak a baleset után hat órával kezdték meg. Lanzinger bal lábában a keringést már nem lehetett helyreállítani, ez vezetett a térd alatti amputációhoz.

Matthias Lanzinger egy ugrató után veszítette el az egyensúlyát, agyrázkódással valószínűleg megúszta volna, csakhogy a bal lábáról nem akadt le a léc, így többszörös lábtörést és térdszalagszakadásokat szenvedett.