Árpád
-2 °C
4 °C

Lékó utolsó lett a linaresi szupertornán

2008.03.07. 21:59
A mexikói Moreliában és a spanyolországi Linaresben rendezett szupertorna utolsó fordulójában nem törték össze magukat a versenyzők: mindenki döntetlent játszott. Első végül az indiai Anand lett, utolsó a magyar Lékó Péter, párban a spanyol színekben versenyző Shirovval.

Ahogy a hollandiai Wijk aan Zee-ben rendezett szupertorna után, úgy a moreliai-linaresi megméretést követően is egyetlen igazi sikerre hivatkozhat az egyébként ott és itt is gyengén szereplő magyar nagymester: arra, hogy mindkétszer legyőzte a csodagyerekként számon tartott Magnus Carlsent. Végső soron a 17 éves fiatalember Lékó Péter elleni vereségei miatt nem volt képes megnyerni a két tornát: Hollandiában ugyanannyi pontot gyűjtött, mint az első helyezett, Linaresben fél egységgel maradt le a győztes Anandtól.

Lékó Péter a két kontinensen zajlott eseménysorozat alkalmából sokkal kevésbé törekedett biztonsági játékra, mint egyébként szokott - ha minden igaz, korábbi linaresi partijai közül kilencet nyert meg, kilencet vesztett és nem kevesebb, mint nyolcvanat hozott döntetlenre -, ennek azonban sokkal kevesebb parádés győzelem, mint szomorú vereség lett a következménye.

Így Élő-pontjaiból is veszít néhányat a magyar nagymester. Érdekességképpen megjegyzendő: a tavaszi miskolci sakkfesztiválon Lékó éppen Carlsennel játszik várhatóan izgalmas partikat.

A pénteki utolsó fordulóban Lékó világossal döntetlent játszott az örmény Levon Aronjannal - de a bolgár Topalovtól például kétszer is kikapott. A viadal honlapja szerint a magyar nagymester most a 34. lépésben állapodott meg remiben. Az utolsó körben amúgy mindenki megelégedett a fél ponttal.

Ez egyszersmind azt jelenti, hogy az érdekeltek kivétel nélkül maradtak azon a helyen, amelyet a 13. kör után elfoglaltak. A vége: Anand 8,5 pont, Carlsen 8, Aronjan, Topalov 7,5-7,5, Radzsabov 7, Ivancsuk 6,5, Lékó, Shirov 5,5-5,5.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?