Rafael
17 °C
32 °C

Megállt a rajt után a nagy esélyes sprinter

2008.03.10. 21:33
A nagy esélyes kubai Robles önmagát verte meg a 60 méteres gátfutás előfutamában a valenciai fedett pályás világbajnokságon. A rúdugró Iszinbajevát megszorongatták, az egyetlen világrekordot a nők 1500 méteres számában futották.

Egyetlen világrekord született a hét végi valenciai fedett pályás atlétikai világbajnokságon: a nők 1500 méteres futószámában.

Ezt az orosz Jelena Szoboljeva érte el, amely ráadásul nem az első idei rekordja volt. A szabad téren tavaly világbajnoki ezüstérmes futónő saját - februárban, Moszkvában elért - rekordját döntötte meg. Az 3:58.05 volt, az új csúcs 3:57.71 lett. A 25 éves Szoboljeva, aki első felnőtt vb-elsőségét szerezte, az aranyért 40 ezer dollárt, a rekordért plusz ötvenezret kapott, forintban összesen 15,4 milliót keresett a hét végén.

Bár sokan számíthattak tőle biztos világcsúcsra a vébén, a női rúdugrásban Jelena Iszinbajeva majdnem kikapott. Az orosz világklasszis is felállított idén egy csúcsot, 4,95 méterrel Donyeckben. Végül nyert Valenciában, de nagyon nehéz dolga volt, csak kevesebb rontott ugrásának köszönhetően győzte le a hozzá hasonlóan 4,75 méterig jutott amerikai Jenny Stuczynskit.

Hasonlóan nagy esélyesként érkezett a vébére, de a döntőig sem jutott a kubai sprinter, Dayron Robles. Aki elképesztő mutatvánnyal kiejtette magát a férfi 60 m gát előfutamában.

A szám toronymagas esélyesének tartott 21 éves futó a start után megállt. Azt hitte, rossz rajt miatt visszalövik a versenyt, azonban nem így történt. Néhány pillanat múlva észbe kapott, a többiek után eredt, de utolsóként ért be. A cél után a földön szenvedett, nagy riválisa, Liu Hsziang próbálta vigasztalni.

Robles minden idők második leggyorsabb 60 gátasa. Korábban nem volt messze attól, hogy megdöntse a brit Colin Jackson 7.30-as, 14 éve fennálló világcsúcsát is.

A 110 méteres gátfutás kínai olimpiai és világbajnoka, Liu Hsziang futott a kubai melletti pályán, másodikként jutott tovább. Ő úgy véli, a kubai tapasztalatlansága miatt követett el ekkora hibát.

"Nagyon sajnálom Dayront - mondta Liu. - Rendkívül gyorsan rajtoltam, úgy érzem, ez zavarta meg. Ha az ember kételkedik is, addig nem szabad megállni, amíg nem hallja a második dördülést. Tényleg kár, hogy ez történt, nagyon szerettem volna ellene versenyezni a döntőben."

Azért annyira nem keseredett el Liu, hogy a végső győzelmet ne szerezze meg.

A spanyolországi viadal éremtáblázatán az amerikaiak végeztek az első helyen, több ezüstöt és bronzot szereztek, mint az ugyancsak öt aranyig jutó oroszok.