Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Példátlan sorozat után buktak Görbiczék

2008.03.10. 14:58
31 meccset nyerni egy szuszra eddig nem sok csapatnak sikerült. Úgy végképp nem, hogy közben 13 európai kupameccsen is keresztülgázoljon aktuális ellenfelein. A Győri Audi ETO KC nagyszabású bravúrt vitt véghez. Igyekeztünk referenciákat találni a közelmúltból.

Vasárnap kikapott a Győr női kézilabdacsapata a Lada Toljatti elleni BL-mérkőzésen. Görbiczék tétmeccsen legutóbb 2007. május 27-én szenvedtek vereséget, több mint kilenc hónappal ezelőtt. Akkor a legutóbbi bajnokság rájátszásának utolsó fordulójában, a Ferencváros vendégeként hagyták el vesztesen a csarnokot. Azóta 16 bajnoki, 13 Bajnokok Ligája- és két Magyar Kupa-sikernek örülhettek a klub szurkolói. Ez összesen 31 győzelem egy huzamban. Próbáltunk hasonló sorozatot találni a közelmúlt kézilabda-történelmében. Nem volt egyszerű.

Olyan szériák után kutattunk, amikor az adott csapat az európai kupákban sem kapott ki hosszú ideig. A Győr 13 meccses söprésénél nem találtunk különbet.

Hasonlónak a dán Salgelse 2004/2005-ös menetelése tekinthető. A csodacsapat a Bajnokok Ligája-sorozatban 12 meccset vívott, és csak egyszer kapott ki a csoportban: a Kometal Skopje otthonában 20-12-re. Utána megverte az Elda Prestigiót, a Dunaffert, majd ismét a Skopjét, végül 9 győzelmet aratott egy huzamban. A bajnokságban is remekelt a gárda, az utolsó kilenc forduló mindegyikében nyert. A bajnoki elődöntőt az Ikast ellen, a finálét az Aalborggal szemben hozta. A statisztika azonban nem lett makulátlan, az Aalborg nyert egyet, 2-1-gyel vitte el a címet a Slagelse.

A következő bajnokságban a Slagelse 14 játéknap után veretlenül állt az élen. Közben a Bajnokok Ligája is elkezdődött. A Knjaz Milos ellen idegenben, a Dunaferr ellen odahaza nyert a csapat. 2006. január 21-én a Lada Toljatti otthonában szakadt meg a sorozat: az oroszok egy góllal győztek, éppen úgy, ahogy most verték a Győrt. Ha nincs az Aalborg-pofon, hosszabb lenne a sorozat, mint az ETO-é.

A másik szóba jöhető rivális a Hypo Niederösterreich. Az előző évtized végén, az 1997/98-as, illetve az 1998/99-es szezonban az európai kupákban a Hypo büszkélkedhetett 9 meccses győzelmi szériával. Ehhez pluszban százszázalékosan nyerték a tizenegy csapatos osztrák bajnokságot, miáltal megközelítették a 30 sikert. A Hypo 1977 óta minden évben megnyeri az osztrák bajnokságot.

Ha már a nagy sorozatokról van szó a női kézilabdában, nem szabad megfeledkezni a 70-es és a 80-as évekről, pontosabban a Szpartak Kijevről. Az 510 válogatottságig jutó Zinaida Turcsina vezérletével a Szpartak egymás után négyszer, majd rövidebb szünet után ismét négyszer vitte haza a női BEK-serleget. Akkor kevesebb mérkőzés kellett a diadalhoz: a kieséses rendszerben négy csapatot kellett elintézni összesen nyolc mérkőzésen.