Lékót kegyetlenül büntetik az ellenfelek

2008.03.11. 12:48
A 2003-as linaresi tornát megnyerte, idén holtversenyben utolsó lett a magyar nagymester, Lékó Péter. Győzelemmel kezdett, utána kínos vereségeket szenvedett, Topalov kétszer verte, a közepén csak azért harcolt, hogy ne szakadjon le vészesen az élmezőnytől.

A következő világranglistán Lékó Péter már nem lesz az első tízben, miután a linaresi szupertornán két győzelemmel és öt vereséggel, öt és fél ponttal az utolsó helyen végzett.

Lékó nyerőesélyt mulasztott el a későbbi győztes indiai világbajnok Ananddal szemben, a bolgár Veszelin Topalovtól oda-vissza kikapott, a gyerek zsenit, Magnus Carlsent azonban taktikus játékkal győzte le. (Hollandiában is felülmúlta.)

"Amikor láttam Péter teljesítményét, egy mostanság használt, divatos szó jutott az eszembe: tudásmenedzsment. Péter továbbra is borzasztóan erős, de a feltörekvő, más sakkot játszó fiatalokkal szemben az ő tudása gyakorta kevésnek bizonyul. Olykor nem jól időzít, és nem tudja a kellő pillanatokban tudása legjavát nyújtani" - kezdte értékelését az Indexnek Kállai Gábor nagymester.

"Péter előtt két út lehet. Alkalmazkodni az új, rögtönzésen alapuló, sokat kockáztató, sok rizikót vállaló stílushoz, vagy az ő kevésbé agresszív stílusának pallérozása. Voltam ugyan kapitány, nem tudom mégsem eldönteni, melyiket kellene választania, nem ismerem annyira. Az biztos, az örök értékeit meg kellene őriznie, a megbízhatóságot, az orosz iskola vívmányait, de innovatívabbnak kell lennie, különben elbukik. Topalov például a hátrányosabb állásokat is nyíltan és őszintén felvállalja, fél évig járt pszichológushoz, hogy ne legyen benne a félelem a vereségtől" - fejtette ki.

Kállai hozzátette, hogy a szintén tipikus orosz iskolát képviselő Vlagyimir Kramnyik is megújult az utóbbi időben. Lékó ellenben Ivancsuk ellen egy olyan megnyitási változatot választott, amelyiket már két éve Karpov ellen is rosszul játszott, most is, és az ellenfelek árgus szemekkel figyelnek a hibákra, pontosan tudják, mibe akarják belekényszeríteni őket. "Az ellenfelek vannak olyan jók, hogy kegyetlenül büntessenek" - nyomatékosította Kállai.

A nagymester szerint nem történt tragédia, de nagyon komoly intő jel, ami történt, amire feltétlenül figyelnie kell.

"Különös keresztet kell viselnie, hiszen neki az otthoni felkészülés a legerősebb játékeleme, de a mennyiségi munka már nem elég, minőségivé kell válnia, mert a többiek bátran vállalnak kockázatot. Magnus Carlsen például olyan változatot vett elő sötéttel Topalov ellen, amelyiket a szakemberek soha nem ajánlanak, mert szinte biztos a vesztés, erre fel Carlsen simán nyert benne. A csodagyereken azt látom, hogy nem érdekli a nyerés, de mindig hajtja a kíváncsiság, a felfedezés, az új lépések kipróbálása, bármilyen bonyodalmak árán is" - összegzett Kallai Gábor.