Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elfogadta sorsát az amputált lábú Lanzinger

2008.03.14. 13:43
A március eleji óriási bukás és az amputáció után először lépett a nyilvánosság elé az osztrák síelő. Mathias Lanzinger örül, hogy túlélte, a családja és a barátnője segítségével akar felépülni.

Először tartott sajtótájékoztatót csaknem két héttel ezelőtti balesete után Matthias Lanzinger, aki a március 2-i kvitfjelli lesiklóversenyen bukott óriásit. Az orvosok több műtéttel sem tudták helyreállítani keringését, ezért a bal lábát térd alatt amputálni kellett.

A csütörtöki salzburgi sajtókonferencián a kerekes székben megjelenő, nyugodt és pozitív szemléletű osztrák síelő elmondta, örül, hogy egyáltalán itt lehet. Lanzinger elfogadta a sorsát, családja és barátnője, Eva segítségével fogja túltenni magát a baleseten, írja a The Earth Times. A szerencsétlenül járt síző reméli, hogy az illetékesek megtalálják a baleset okát, és megszüntetik a lillehammeri orvosi ellátás hiányait, bár "ez rajtam már nem segít, de a többieken talán igen".

Az amputáció után néhány nappal hazaszállított sportoló Ausztriában a lehető legjobb kórházi ellátást kapta, ami - állítása szerint - sokkal elviselhetőbbé tette helyzetét. Az AFP információi szerint Lanzinger nehezen viselte a norvégiai gyógykezelést, komoly fájdalmai voltak, csak félig volt tudatánál.

Lanzinger az elsők között gratulált egykori csapattársának, Hannes Reichelnek, aki megnyerte a férfi szuper-óriásműlesikló futamot az alpesi sí Világkupa döntőjében, Bormióban. Toni Giger, az osztrák csapat vezetőedzője szerint "Mathias tartása és bátorsága erőt ad az egész csapatnak. Biztos vagyok benne, hogy az ő harci szelleme segített rajtunk a versenyen."

Matthias Lanzinger a kvitfjelli versenyen egy ugrató után veszítette el az egyensúlyát, agyrázkódással valószínűleg megúszta volna, csakhogy a bal lábáról nem akadt le a léc, így többszörös lábtörést és térdszalagszakadásokat szenvedett. A sízőt először a lillehammeri kórházba szállították, majd az ottani nem megfelelő körülmények miatt Oslóba, ezért az első műtétet csak a baleset után hat órával kezdték meg.