Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Elfogadta sorsát az amputált lábú Lanzinger

2008.03.14. 13:43
A március eleji óriási bukás és az amputáció után először lépett a nyilvánosság elé az osztrák síelő. Mathias Lanzinger örül, hogy túlélte, a családja és a barátnője segítségével akar felépülni.

Először tartott sajtótájékoztatót csaknem két héttel ezelőtti balesete után Matthias Lanzinger, aki a március 2-i kvitfjelli lesiklóversenyen bukott óriásit. Az orvosok több műtéttel sem tudták helyreállítani keringését, ezért a bal lábát térd alatt amputálni kellett.

A csütörtöki salzburgi sajtókonferencián a kerekes székben megjelenő, nyugodt és pozitív szemléletű osztrák síelő elmondta, örül, hogy egyáltalán itt lehet. Lanzinger elfogadta a sorsát, családja és barátnője, Eva segítségével fogja túltenni magát a baleseten, írja a The Earth Times. A szerencsétlenül járt síző reméli, hogy az illetékesek megtalálják a baleset okát, és megszüntetik a lillehammeri orvosi ellátás hiányait, bár "ez rajtam már nem segít, de a többieken talán igen".

Az amputáció után néhány nappal hazaszállított sportoló Ausztriában a lehető legjobb kórházi ellátást kapta, ami - állítása szerint - sokkal elviselhetőbbé tette helyzetét. Az AFP információi szerint Lanzinger nehezen viselte a norvégiai gyógykezelést, komoly fájdalmai voltak, csak félig volt tudatánál.

Lanzinger az elsők között gratulált egykori csapattársának, Hannes Reichelnek, aki megnyerte a férfi szuper-óriásműlesikló futamot az alpesi sí Világkupa döntőjében, Bormióban. Toni Giger, az osztrák csapat vezetőedzője szerint "Mathias tartása és bátorsága erőt ad az egész csapatnak. Biztos vagyok benne, hogy az ő harci szelleme segített rajtunk a versenyen."

Matthias Lanzinger a kvitfjelli versenyen egy ugrató után veszítette el az egyensúlyát, agyrázkódással valószínűleg megúszta volna, csakhogy a bal lábáról nem akadt le a léc, így többszörös lábtörést és térdszalagszakadásokat szenvedett. A sízőt először a lillehammeri kórházba szállították, majd az ottani nem megfelelő körülmények miatt Oslóba, ezért az első műtétet csak a baleset után hat órával kezdték meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!