Gyárfás
16 °C
29 °C

Én vagyok a legjobb síelő a világon

2008.03.15. 21:31
Bode Miller a héten másodszor is megnyerte a síelők összetett világkupáját. Az amerikai síforradalmár az idényt a saját költségén versenyezte végig, az amerikai válogatottban botrányai miatt nemkívánatos személy. Előző kupáját, azaz kristálygömbjét óvatlanul széttörte, de most vigyázni fog rá, vesz hozzá fémdobozt.

Bode Miller a bormiói világkupadöntő csütörtöki szuper-G versenyén tizenkettedik lett, de ez elég volt, hogy megnyerje a 2007-2008-as összetett világkupát, mert egyetlen szóba jöhető riválisa, a svájci Didier Cuche csak a 16. helyen végzett. Cuche ráadásul a szakági világkupát is elbukta a bormiói versenyt megnyerő Hannes Reichelt miatt.

Két versennyel a sorozat vége előtt Cuche elméletben még behozhatta volna 191 pontos hátrányát, de a csütörtöki leszereplés után bejelentette, a szombati műlesikláson nem indul, mert az nem az ő terepe: az idényben kilenc kísérletből eddig egyszer sem sikerült befejeznie a szlalomversenyt.

Bode Miller

Miller a tizenegyedik olyan alpesi síző, aki legalább kétszer nyerte meg a világkupát; először 2005-ben sikerült neki. Győzelmével az Egyesült Államok már ötszörös összetett világkupagyőztes, ennél többször csak Svájc, Olaszország és Ausztria nyert.

Miller a verseny után az Independent írása szerint kijelentette: "Én vagyok a legjobb síelő a világon!". A kissé összeférhetetlen versenyző tavaly tavasszal elhagyta az amerikai válogatottat. A négyszeres világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes Miller kizárólag saját elképzelései alapján hajlandó élni és versenyezni.

"Nem akarok arrogáns lenni, de ha úgy síelek végig egy szezont, hogy minden pillanatában büszke lehetek magamra, akkor nekem kell nyernem az összetettet. Négy különböző számban nyertem versenyt, egyike vagyok azon keveseknek, akiknek ez sikerült. Ha jól kijön a lépés, simán elérhetem a 2000 pontot. Hermann Maier az egyetlen, aki ezt az én életemben megcsinálta" - idézte az International Herald Tribune honlapja Bode Millert.

Amikor a klasszis először lett összetett bajnok 2005-ben, a jutalmul kapott kristálygömbje halomra tört, mert egyszerű csomagként a táskájában adta föl a repülőtéren. Ezúttal viszont óvatos: "Vannak fémdobozok, amiket gyártanak az effélékhez. Kipróbálok egy olyat."

Életrajzi könyvében azt írja: "A szerepekhez ragaszkodó jobb- és baloldali nácik, a politikai korrektség és erkölcs rendőrei, akik azt követelik, hogy minden sportoló úgy viselkedjen, mint azok az emberek, akik úgy nőttek fel, ahogy ők akarták - na, ezek basszák meg."

Amikor életmódjáról kérdezték, a rá jellemző a nyíltsággal válaszolt. "A cselekedeteim nem mindig következetesek. Néha fegyelmezett vagyok, de szeretek teljesen lógós is lenni. Keményen bulizok, de keményen edzek." Egyszer azt is elárulta, 2003-ban szerzett egyik aranyát vészhelyzetben kellett bevetnie: egy rossz vécéülőkét támasztott ki vele.