Endre, Elek
16 °C
28 °C

Fel sem merült az olimpia magyar bojkottja

2008.03.18. 12:05
A Tibetet Segítő Társaság arra kérte Schmitt Pált, hogy fejezzék ki tiltakozásukat Peking felé. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint a bojkott nem változtat meg semmit, az olimpia nem a politikáról, hanem a sportról és a kultúráról szól. A MOB sajtófőnöke, Csurka Gergely szerint fel sem merült egy esetleges magyar bojkott.

A Tibetet Segítő Társaság a NOB mellett Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét is arra kérte, hogy fontolják meg az idei nyári játékok bojkottját és fejezzék ki tiltakozásukat Peking felé. Schmitt azt mondta: az olimpia nem a politikáról, hanem sportról és kultúráról szól, a bojkott pedig nem változtat meg semmit.

Siralmas emberi jogok

A szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében jelzi, hogy "az elmúlt közel 50 év alatt lezajlott események Tibetben egyértelműen bizonyították, hogy a Kínai Népköztársaság vezetőinek egyáltalán nem áll szándékában Tibetben a tragikus emberjogi helyzeten változtatni."

A felhívást közzétevő Tibetet Segítő Társaság Alapítvány közleményében kitér arra is, hogy tisztában van az olimpia jelentőségével, de ahogy fogalmaz: "az egyéni és kis közösségi érdekeket mindenképpen megelőzik az emberiség további sorsának legfontosabb kérdései."

Schmitt: Az olimpia nem a politikáról szól

"Az olimpia nem a politikáról, hanem sportról és kultúráról szól, mint azt Jacques Rogge, a NOB elnöke is kifejtette nemrég" - reagált az MTI érdeklődésére Schmitt Pál, a MOB elnöke. "A játékok nem arra valók, hogy megváltoztassák egy hatalmas ország politikáját, amely egyébként is tagja az ENSZ-nek, a Biztonsági Tanácsnak. Olimpiai szemszögből nézve a kínaiak egyelőre maradéktalanul teljesítik azt a szerződést, amit a NOB hét éve kötött a várossal: mind a 205 résztvevő ország versenyzői vízummentesen léphetnek kínai földre, a külföldi sajtó szabadon, bármiről tudósíthat, a létesítmények kifogástalanok, és komoly kulturális programot állítottak össze a szervezők".

"Ami pedig a bojkottot illeti, az olimpiai játékok története egyértelműen megmutatja, hogy a korábbi bojkottok semmit sem változtattak meg, semmilyen eredményt nem értek el, viszont tönkretették az érintett sportolók álmait. Olvastam, hogy a dalai láma ellenzi az olimpia bojkottálását, és bízik abban, Kína jó házigazdája lesz a játékoknak. Azt viszont mindenképpen szeretné, hogy tanulmányozzák gondosan a tibeti eseményeket, és kezdődjék komoly dialógus az érintettek között."

Amikor miattunk bojkottáltak

Csurka Gergely a MOB sajtófőnöke az Indexnek megerősítette Schmitt szavait, miszerint fel sem merült egy esetleges magyar bojkott. Csurka elmondta, ha egy ország olimpiai szervezete mégis a bojkott mellett dönt, akkor senkivel nem kell erről egyeztetnie, egyszerűen csak bejelentik a bojkott tényét.

Ha az indoklás nem sért senkit, akkor semmilyen következményekkel nem jár. "A spanyolok és a hollandok éppen a magyarországi viszonyok miatt bojkottálták 56-ot, miközben mi ott voltunk" - emlékezett egy egykori bojkottra a sajtófőnök.

13 kontra 100 halott

A jelenlegi zavargások egyébként múlt hétfőn, a Kína elleni sikertelen tibeti népfelkelés 49. évfordulóján kezdődtek, amikor a pekingi seregszemle ellen tiltakozó több száz tibeti emigráns megpróbált Indiából Tibetbe eljutni. Az erőszakos cselekményeknek a hivatalos kínai adatok szerint eddig 13 halálos áldozata volt, a száműzetésben élő tibetiek azonban 80-100 halottról beszélnek.