Polgár Judit a Klicsko fivérekkel sakkozik

2008.03.18. 16:50
Még nem tudni, hogy a két ukrán nehézsúlyú világbajnok bokszoló, Vlagyimir és Vitalij Klicsko együtt hívja-e ki a legjobb női sakkozót, Polgár Juditot, vagy külön-külön váltanak vele partit Moszkvában.

A harmincegy éves Polgár Judit húsz éve a legerősebb sakkozónő a világon, a világranglistát immár tizenkilenc éve vezeti, ilyen bravúrra eddig egyetlen más sportágban sem volt képes senki. Nem véletlen, eddig világhírű emberek ragaszkodtak ahhoz, hogy vele sakkozhassanak.

Március végén, a moszkvai Sakk Napokon is történelmi bemutató meccset vív, hiszen a nehézsúly egykori és jelenlegi bajnokával, a Klicsko testvérekkel - Vitalijjal és Vlagyimirrel - mérkőzik meg.

Klicskóék lelkes sakkbarátok, a Kramnyik-Lékó világbajnoki párosmérkőzésre is ellátogattak 2004 őszén, és ha nem is naponta, de rendszeresen játszanak.

Amikor a Lennox Lewis elleni vb-címmeccse hosszú hónapokon át nem jött össze Vitalijnak, akkor az ukrán azt ajánlotta amerikai ellenfelének: sakkban is megmérkőzhetnek, ha ennyire a iszonyodik a ringtől.

"Ha lett volna ilyen meccs, örömmel megrendeztük volna" - erősítette meg Kállai Gábor egykori szövetségi kapitány. "Sajnos ez csak a nyilatkozatháború része volt" - nyugtázta.

Vitalij Klicsko 2004 óta nem vívott meccset, mert lábsérülésére hivatkozva abbahagyta, igaz visszatérése állandó beszédtéma. Vlagyimir Klicsko jelenleg két szervezet - IBF és WBO - világbajnoka, és a sportág jelenlegi egyik legelismertebb versenyzője.

A fesztiválon a korábbi világelső, Garri Kaszparov is asztalhoz ül, ő az osztrák kancellárral, Alfred Gusenbauerrel méri össze tudását.