Cseh és Gyurta bejelentkezhet az aranyért

2008.03.18. 09:54
Az Európai Úszó Szövetség (LEN) elnöke azt mondta, fontos verseny kezdődik kedden, az úszók ellenben legjobb esetben is csak felkészülési lehetőségként tekintenek az Európa-bajnokságra. A tavaly márciusi vb történelmi mélypontja - egy bronz jött össze csupán - után mutatniuk kell valamit a magyar úszóknak, hiszen a kontinensen szűkebb az élmezőny, mint a világban.

A kedden kezdődő eindhoveni úszó-Európa-bajnokságon Cseh László rögtön az első futamban bemutatkozik, övé az egyes rajtszám, de nem kell tőle igazán nagy eredményt várni, mert 400 gyorson indul. A legutóbbi világbajnokságon kétszázon mérte le erejét - a tizenhatodik időt érte el a buliszámban -, most hosszabb távon teszi ugyanezt, már csak amiatt is, mert állóképességi edzőtáborban vett részt Mexikóban, és ott közel egy hónapon át készült az augusztusi olimpiára.

Cseh László

Ez a verseny is csak felkészülési állomás Pekingig, ezt hangsúlyozta Kiss László szövetségi kapitány valamennyi nyilatkozatában. Erőfelmérőnek ellenben kitűnő lehetőség, talán még önbizalomszerzésnek is, mert Cseh akármennyire nincs is formában, a képességei alapján így is nyernie kellene vegyesen. Ha konkrét formaidőzítés nélkül is a leggyorsabb, azt mindenképpen jó előjelként kell értékelnie.

Az Európa-bajnokság fontos kérdésekre is választ adhat. Legelőször arra, hogy Cseh mellett lesz-e képes más világszínvonalú teljesítményt mutatni. Erre a legnagyobb esélye Gyurta Dánielnek lesz, aki 200 mellen bejelentkezhet egy olimpiai éremért. Rövid pályán kétszer is nyert, most életében először a felnőttek közt is megmutathatja.

Hasonlóan fontos, hogy a nőknél lesz-e olyan versenyző, aki érem közelében úszhat. Erre Szepesi Nikolettnek lehet sansza 200 háton, illetve Verrasztó Evelynnek háton, gyorson vagy vegyesen. Hosszú Katinka is döntős lehet, és akár a dobogóért is csatázhat, ha minden jól alakul. Akár Kovács Emese is megmutathatja, hogy ő a jövő nagy tehetsége.

Gyurta Dániel

A magyar csapat:

Nők: Bor Katalin (Jövő SC), Boulsevicz Beatrix (Jövő SC), Dara Eszter (Kőbánya SC), Hosszú Katinka (Bajai VSC), Jakabos Zsuzsanna (Pécsi VSC), Kovács Emese (Jövő SC), Mutina Ágnes (Jövő SC), Nagy Réka (Jövő SC), Szepesi Nikolett (Kőbánya SC), Tompa Orsolya (Jövő SC), Verrasztó Evelyn (Jövő SC)
Férfiak: Bodor Richárd (USK-TÁSI), Cseh László (Kőbánya SC), Gercsák Balázs (Jövő SC), Gyurta Dániel (Jövő SC), Kerékjártó Tamás (Delfin Tiffer), Kis Gergő (Rája 94), Kovács Norbert (Kőbánya SC), Molnár Ákos (Jövő SC), Nagy Péter (Jövő SC), Takács Krisztián (Dunaferr-DVSI), Verrasztó Dávid (Jövő SC)