Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Akrobatikus futball: Európa élvonalában

2008.03.19. 15:31
Kárászi Rolandot és Kovács Pétert meghívták a franciaországi Komballra. Az akrobatikus labdarúgás magyarjai Európa élvonalába tartoznak.

Németh Ádám, az Első Magyar Freestyle Foci SE elnöke az Indexnek azt mondta, a párizsi Komballra a rendezők tizenegy ország 16 versenyzőjét hívták meg, köztük a tokaji Kovács Pétert és a dombrádi Karászi Rolandot is. A zsűri tagja volt az 1994-ben világbajnok brazil csapat középpályása, Rai is. A versenyt az egyik francia freestyle-közösség szervezte, ezért hangsúlyos volt a hazai jelenlét, öt franciát hívtak.

A magyarok szállását és utaztatását a szervezők állták, a versenyzőket és a szervezőket nem messze az Eiffel toronytól szállásolták el. A magyar csapat a később győztes Nammal, a freestyle világában sztárnak számító Palle-lal és az első világbajnok Mr. Woo-val volt egy légtérben.

Nam, a vietnami származású ír freestyler sokoldalúságával emelkedik ki társai közül. Németh szerint sokan vannak, akik jó teljesítményt nyújtanak a sportág egyik vagy másik szegmensében, de Nam az upperbody (fejjel, nyakkal, vállakkal, mellkassal kivitelezett trükkök), lowair (lábbal levegőben) és sitting trükköket is mesteri szinten műveli.

A freestyle-nak nincs nemzetközi szervezete (hazai már van), sem szabályzata. Németh szerint a gyors fejlődés miatt nehéz is lenne ilyet alkotni, bár az egységes versenyeztetés miatt indokoltnak érezné. Európában a francia, holland, angol és svéd freestyle-osok a legjobbak, az elnök állítása szerint Magyarország is a kontinens élvonalában van, a 2006-os amszterdami MOTG-versenyen Sűrű Tamás a harmadik helyen végzett.

Németh elmondta, tudomása szerint a helyi szövetségek még sehol sem karolták fel úgy a freestyle-t, mint például a futsalt. A sportág magyar képviselői másfél éve járják az országot, rendezvényeken, meccsek szünetében lépnek fel, és megállapodtak az MLSZ-szel, hogy az Ollé programban létrejövő pályák avatóünnepségén is bemutatót tarthatnak.

Karászi Roland (Rocco) 18 éves. 3 éve foglalkozik freestyle-lal, villámgyors mozdulataival bárkit képes elkápráztatni. Lowair stílusban a világ legjobbjai között emlegetik.

Kovács Péter (Petike) 20 éves, jelenleg a nyíregyházi főiskola hallgatója. Profi focistaként kezdte, egy komoly térdsérülés után labdaszeretetét a freestyle-ban kezdte kiélni. Azóta beleszeretett a sportágba, minden idejét ennek szenteli. Egyedi trükkjeit és kombinációit szokták erősségeként emlegetni.