Egy érmet nyertünk, egyet elvettek

2008.03.19. 20:49
A hátúszó Szepesi Nikolett élete legnagyobb sikerét érte el a hollandiai Európa-bajnokságon, 200 háton harmadik lett, az utolsó métereket nem bírta. A francia Laura Manaudou ezen a távon megszerezte első aranyát. Cseh László imponáló fölénnyel úszta a legjobb időt, Kerékjártó Tamás tartotta vele leginkább a lépést, igaz őt meg szabálytalan forduló miatt kizárták.

Az eindhoveni úszó Európa-bajnokság második versenynapján újabb magyar éremben reménykedett a szakvezetés, hiszen Szepesi Nikolett kedden az utolsó méterekig tartotta a lépést a nagy klasszis, francia Laure Manaudou-val, és a második legjobb idővel jutott a döntőbe.

Szepesi jól rajtolt, elsőként jött ki a víz alól a rajt után, az ötvenes fordulónál a második helyen haladt, féltávnál a harmadikon, Verrasztó ekkor a hatodik volt. Százötvennél a szexképeivel is elhíresült Manaudou rákapcsolt, egyértelművé tette fölényét, és igazolta, új edzője nem hozott rossz döntést, amikor erre a távra benevezte. (Korábban ezt a számot kihagyta.)

Szepesi a hajrá végét nem bírta, az orosz Zujeva megelőzte - kedden épp fordított volt a befutó -, de így is a két perc tíz másodperces határon belül úszott, ami feltétlenül pozitívan értékelhető. A huszonkét éves magyar versenyző még sohasem szerzett érmet. Az inkább a vegyesre figyelő Verrasztó Evelyn a negyedik helyen csapott a célba.

"Bevallom, nagyon számítottam rá, hogy érmet nyerek. Jól ment már a selejtezőben és az elődöntőben is, bár a döntő izgalmai átragadtak rám, talán ezért is maradt el az újabb egyéni csúcs. De ezzel az újabb 2:10-en belüli idővel is elégedett vagyok. Száz háton szintén döntőt várok magamtól, és jó lenne, ha a vegyesváltóban is érmet tudnánk szerezni" - nyilatkozta Szepesi az MTI-nek.

Egy másik magyar érem viszont már az elődöntőben elúszott, mert Kerékjártó Tamás hiába lett a nagy favorit, Cseh László mögött futamában a második, körülbelül egy perccel a célba érkezés után kizárták. Valami olyasmit mutathatott neki az egyik versenybíró, hogy nem megfelelően fordult a mellről a gyorsra, a falat nem egyszerre érintette a két keze. A magyar küldöttség óvott, de hasztalanul, nem változtatták meg az eredeti döntést.

Csehnek minden oka megvan a bizakodásra, mert majdnem három másodperccel úszott gyorsabban, mint litván riválisa. Egyedül ő úszott két percen belül, erre még Kerékjártó is képes lett volna kiváló formája alapján.

A mellúszó Bodor Richárdnak már a hetedik hely is előrelépés lett volna az elődöntőhöz képest, és ugyan erősen kezdett, a végét nem bírta, és a nyolcadik helynél előrébb nem léphetett, ideje is csalódást keltő volt, mert legjobbjánál közel egy másodperccel maradt el.

Eredmények:

női 200 m hát, Európa-bajnok: Laure Manaudou (Franciaország) 2:07.99 p 2. Anasztaszja Zujeva (Oroszország) 2:09.59 3. SZEPESI NIKOLETT 2:09.90 4. VERRASZTÓ EVELYN 2:10.45
férfi 100 m mell, Európa-bajnok: Alexander Dale Oen (Norvégia) 59.76 mp 2. Hugues Duboscq (Franciaország) 59.78 3. Oleg Liszogor (Ukrajna) 1:00.53 ...8. Bodor Richárd 1:02.12
férfi 50 m pillangó, Európa-bajnok: Milorad Cavic (Szerbia) 23.11 mp 2. Szerhij Breusz (Ukrajna) 23.48 3. Rafael Munoz Perez (Spanyolország) 23.60
férfi 100 m hát, Európa-bajnok: Markus Rogan (Ausztria) 54.03 mp 2. Ariszteidisz Grigoriadisz (Görögország) 54.27 3. Arkagyij Vjacsanyin (Oroszország) 54.45
női 50 m pillangó, Európa-bajnok: Chantal Groot (Hollandia) 26.03 mp 2. Inge Dekker (Hollandia) 26.30 3. Szvetlana Hahalova (Bulgária) 26.51