Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Gyurta favoritként érkezett, ötödikként távozott

2008.03.21. 20:14
Két érmet várt a szakvezetés a hollandiai Európa-bajnokság pénteki napján, de csak Verrasztó Evelyn hozta magát, Gyurta Dánielnek esélye sem volt, hogy az élmezőnnyel tartsa a lépést. Verrasztó ellenben a mellúszást leszámítva kitűnően teljesített, öröme csak azért nem lehetett felhőtlen, mert egy olyan spanyol verte, akivel együtt készült fel, és pár nap alatt hatalmasat, másodperceket javult. 100 gyorson Alain Bernard már az elődöntőben világrekordot állított fel.

Az eindhoveni úszó Európa-bajnokság pénteki versenynapján Kiss László kapitány a verseny alatt először vállalkozott jóslásra, és kifejtette, két éremre számít.

Az első rögtön a második döntőben meg is született, Verrasztó Evelyn ugyanis 200 vegyesen pompásan hajrázott, és gyorson a negyedik helyről a másodikra lépett előre. A győzelemre ugyanakkor nem volt esélye - jóllehet száz méternél ő volt az első -, mert a spanyol Belmonte Garcia mellúszásban az egész mezőnyt nagyon megverte.

Verrasztó együtt edzőtáborozott a spanyollal, akin akkor még egyáltalán nem lehetett látni, hogy ilyen remek formában lesz. A magyar versenyzőt dühítette is, hogy tőle kapott ki. Verrasztó így is élete legnagyobb sikerét érte el, és ha ilyen ütemben fejlődik, akkor Pekingben is számolni kell vele, mert a mellúszást leszámítva mindenben nagyon erős.

A négyszázon második Hosszú Katinka a hatodik helyen csapott a célba, féltávnál a harmadik volt, a második százat viszont nem bírta. Eredménye így sem rossz, mert éppencsak becsúszott a döntőbe.

A másik érem, amit a kapitány Gyurta Dánieltől remélt, nem jött össze. Pedig hosszan beszélgetett vele a finálé előtt, hiszen a verseny előtt mégiscsak favoritnak számított, de ezúttal egyszerű mellékszereplő lett belőle. Különösen, mert az eddig nem jegyzett ellenfelek kirobbanó formában voltak, a francia Duboscq 2:10-en belül úszott, ami Gyurtának eddig még egyszer sem sikerült.

Az olimpiai ezüstérmes Gyurta konkrét célt nem nevezett meg az Európa-bajnokság előtt, mert ő kimondottan az olimpiára készült, és nem érezte magát olyan formában, hogy első lehessen. A döntőben kiúszta magát, a hajrára nem is maradt ereje, javított is előző napi időeredményén, de ez sem volt elég arra, hogy egyáltalán szorossá tegye a befutót, másfél testhosszal verték őt.

Már most látszik, hogy az olimpián két perc, kilenc másodperc körüli eredmény kell az éremhez. Gyurta Athénban 2:10-et úszott, most meg sem közelítette ezt az időt, nagyobb baj, hogy az elmúlt években sem.

Szepesi Nikolett 100 háton ötödik lett, a nagy favorit francia Laure Manaudou négy éve nem kapott ki, most igen, mert az orosz Zujeva legyőzte. Nagy Réka 800 gyorson a nyolcadik lett, tőle ennél több nem is volt várható, már az is jó teljesítmény tőle, hogy a döntőbe került.

A 4x200-as női gyorsváltó, országos csúccsal, 8:02.36-tal a hatodik helyen végzett, de újra előrelépett, és közelebb került az olimpiai kvótához.

Kovács Emese gyengébbik számában, 100 pillangón a tizenkettedik hely zárt.

Eredmények:


női 100 m hát, Európa-bajnok: Anasztaszija Zueva (Oroszország) 59.41 mp 2. Laure Manaudou (Franciaország) 1:00.05 3. Nina Zhivanevskaya (Spanyolország) 1:00.29 ...5. Szepesi Nikolett 1:01.26
női 800 m gyors, Európa-bajnok: Alessia Filippi (Olaszország) 8:23.50 perc 2. Erika Villaecija Garcia (Spanyolország) 8:24.08 3. Camelia Potec (Románia) 8:25.28 ...8. Nagy Réka 8:46.62
női 200 m vegyes, Európa-bajnok: Mireia Belmonte Garcia (Spanyolország) 2:11.16 perc 2. Verrasztó Evelyn 2:12.93 3. Camille Muffat (Franciaország) 2:13.63 ...6. Hosszú Katinka 2:15.23
férfi 200 m mell, Európa-bajnok: Grigorij Falko (Oroszország) 2:09.64 perc 2. Alexander Dale Oen (Norvégia) 2:09.74 3. Hugues Duboscq (Franciaország) 2:09.91 ...5. Gyurta Dániel 2:12.44
férfi 200 m pillangó, Európa-bajnok: Joannisz Drimonakosz (Görögország) 1:54.16 perc 2. Pawel Korzeniowski (Lengyelország) 1:54.38 3. Nyikolaj Szkvorcov (Oroszország) 1:54.65
férfi 50 m hát, Európa-bajnok: Arisztedidisz Grigoriadisz (Görögország) 25.13 mp 2. Flori Lang (Svájc) 25.18 3. Lubos Krizko (Szlovákia) 25.44

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?