Világsztárokkal dobál a 16 éves magyar

2008.03.22. 14:45
A 16 éves Tax Tibort meghívták az Európa-válogatott Anglia elleni versenyére. Ennek előzménye, hogy a tinédzser tavaly korosztályos világbajnokságot nyert Hollandiában.

Március 22-24. között az angliai Lakeside Country Clubban Anglia megmérkőzik az Európa-válogatottal. Magyar játékos még soha nem játszhatott ezen a színpadon, most azonban meghívást kapott az ifjúsági Európa-válogatottba Tax Tibor, a tavalyi korosztályos világbajnok.

Tax Tibor

Tax az első nem holland vagy brit országból származó versenyző, aki steel-világversenyt tudott nyerni. 15 évesen diadalmaskodott Hollandiában, az ifjúsági kategóriában, egy hazai élversenyző ellen (az ifjúsági korhatár 18 év).

Az Index érdeklődésére Vereczkey Lajos, a Magyar Darts Szövetség főtitkára elmondta, az eseményt az angol szövetség szervezi, csak meghívásos alapon lehet bekerülni a mezőnybe. A főtitkár szerint Tax a meghívást tavaly októberi világbajnoki címének köszönheti, és van rá esély, hogy ez a verseny további meghívásokat generál.

Az angliai megméretést a steel kategóriában rendezik, ez a darts hagyományos szakága, a versenyformánál a dartsosok fémhegyű nyilakkal céloznak a növényi rostokból préselt táblára.

A darts másik szakága a soft, amikor műanyag hegyű nyilakkal dobnak gépi, automata táblára, amely nyilvántartja a találatok számát és értékét is, ilyen gépekkel találkozhatunk játéktermekben és a sörözőkben is. Ez a szakág az elterjedtebb, mert jó szabadidős tevékenység, a magyarok is ebben eredményesebbek. A nemzetközi mezőny steelben erősebb, a sportágat kitaláló angolok inkább ezt játsszák.

Vereczkey elmondta, a verseny külön díjazással nem jár, ez inkább gála, amelyen dicsőség részt venni, komoly erkölcsi elismerést jelent a versenyzőknek. Az esemény komolyságát jelzi, hogy a meghívottak között ott vannak a sportág legnagyobb nevei, az angol csapatban többek között Martin Adams, Phil Nixon, John Walton, a hölgyek között Trina Gulliver indul, az Európa-válogatottban Co Stompe és Robert Wagner, a nőknél Francis Hoenselaar dobál.