Judit
2 °C
7 °C

Mutina bronzérmes, Barta Nóra hatodik

2008.03.23. 20:54
Megszületett a 150. magyar Európa-bajnoki úszóérem, Mutina Ágnes szerezte a bronzot. Az egy méteren ezüstérmes műugró Barta Nóra három méteren csak hatodik lett.

Megszületett a 150. magyar Európa-bajnoki úszóérem: a harmadikként célba érkező Mutina Ágnes érdemelte ki, országos csúccsa a 200 m gyors eindhoveni döntőjében. Ugyanebben a fináléban a másik magyar, Verrasztó Evelyn negyedik lett.

Az áprilisban 20 éves Mutina a távot 1:58.06 perc alatt tudta le, ami új magyar rekord, a régi, az 1:58.62-es alig két napig élt, hiszen a friss Eb-harmadik pénteken a váltó első tagjaként egyszer már javított a szám addigi legjobb eredményén.

"Az volt a taktika, hogy az első százon együtt megyek a mezőnnyel, az utolsó ötvenet viszont nagyon megnyomom. Ez bevált, a hajrám is jól sikerült, akkor már éreztem, hogy meglehet a bronz. Jól éreztem" - mondta Mutina.

Barta Nóra a hatodik, Kormos Villő a tizenegyedik helyen végzett a női műugrók 3 méteres döntőjében. A vasárnap délutáni fináléban Barta a második sorozat után még a második volt, utána azonban akadtak rontásai, így lecsúszott a dobogóról. Az öt ugrásra kapott 308,25 pont a hatodik pozícióhoz volt elegendő. Kormos sokáig az utolsó, 12. helyen állt, a hajrában azonban egy riválist sikerült megelőznie.

Az 50 m férfi gyors elődöntői két rekordot - egy világ- és egy magyar csúcsot - is hoztak: előbbit a francia Alain Bernard, utóbbit Takács Krisztián úszta. 22 éves magyar 22.53 másodperccel vette el Zubor Attila már-már szakállas, 2001. július 22. óta élt 22.54-es rekordját, más kérdés, hogy a döntőhöz ez is kevés volt, Takács holtversenyben a 11. lett. Bernard, aki 100-on Eindhovenben két ízben is módosított már a világ eddigi legjobbján, ezúttal 21.50-re javította az ausztrál Eamon Sullivannek a múlt hónap 17-én felállított 21.56 másodperces idejét.

A délelőttihez képest gyökeresen átalakított 4x200 méteres magyar férfi gyorsváltó egyetlen vetélytársát sem tudta megelőzni a nyolcas döntőben, 7:34.98 perces idővel nyolcadik lett. A számot az olaszok nyerték.

Szepesi Nikolett nyolcadik helyen végzett az 50 m hát döntőjében, még úgy is, hogy megdöntötte magyar csúcsát. A 20 esztendős hátspecialista, aki a 200 m bronzérme és a 100 m ötödik helye után a legrövidebb távon is a legjobb nyolc közé került, 29.01 másodperc alatt ért célba, ám megelőznie senkit sem sikerült, pedig 12 századot "ledolgozott" a régi csúcsból.

Két magyarral gyarapodott a hétfői döntősök száma, miután 200 m pillangón Kovács Emese a második (2:08.30 p), Jakabos Zsuzsanna pedig a hatodik időt (2:10.77) úszta a vasárnap esti elődöntőben. Mind a ketten egyéni csúcsot értek el, ráadásul a folyamatosan javuló 17 éves Kovács most már csak 62 századnyira van Risztov Éva magyar rekordjától.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?