Judit
2 °C
7 °C

Meggyújtották az olimpiai lángot

2008.03.24. 13:10
A tüzet egy görög színésznő gyújtotta meg Olümpiában. Később felviszik a Mount Everestre is.

Húsvéthétfőn, magyar idő szerint 10:45 órakor meggyújtották az olimpiai lángot Olümpiában. Ezúttal is, mint hagyományosan az antik játékok helyszínéről indult útjára a fáklya. A ceremóniát egy Tibet szabadságáért tüntető férfi zavarta meg.

Három letartóztatás

A tüzet ünnepélyes előadás keretében Maria Nafpliotu görög színésznő gyújtotta meg egy parabolatükör segítségével a Héra templom előtt. A váltó első futója a 2004-ben Athénban tekvondóban ezüstérmes Alekszandrosz Nikolaidisz volt. Az út során csaknem 22 ezer lángvivő jut szerephez.

Alekszandrosz Nikolaidisz megkezdi futását az olimpiai lánggal (fotó: AFP)

"Reményemet fejezem ki, hogy ezt a szimbólumot mindenki elismeri majd, és a láng megfelelő körülmények között haladhat, bárhol is jár. A játékoknak békés környezetben kell zajlaniuk" - mondta Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

A ceremóniát egy Tibet szabadságáért tüntető férfi zavarta meg, aki Liu Csi (Liu Qi), a pekingi játékok szervezőbizottsága (BOCOG) elnökének beszéde alatt jelent meg a szónok háta mögött kiabálva, a rendőrök azonnal közbeléptek, s elvezették a 48 éves tibetit.

Az ünnepségen összesen három embert vettek őrizetbe, és további 25 tüntető akart bejutni a lánggyújtás helyszínére, őket azonban már korábban feltartóztatták. A görög rádió szerint egy tiltakozót Olümpiában állítottak elő, amikor angolul Kína ellenes jelszavakat kiabált.

Felviszik a Mount Everestre is

A fáklya hét nap alatt 1528 kilométert tesz meg az ókori játékok földjén, majd március 30-án veszi át Athénban a pekingi olimpia szervezőbizottságának (BOCOG) képviselője. A lángot másnap fogadják a kínai fővárosban, ahonnan Kazahsztánba kerül. A körút április 2-án Almatiban kezdődik, aztán érinti Isztambult (április 4.), Szentpétervárt (április 5.), Londont (április 6.) és Párizst (április 7.).

A játékok szimbólumát a tervek szerint májusban viszik fel a világ legmagasabb, 8848 méteres csúcsára, a Mount Everestre - a pontos dátumot az időjárási viszonyokhoz igazítják -, majd a fáklya július 20-án érkezik Lhászába, Tibet fővárosába. Május 3-án ér kínai területre, ahol 96 nap alatt 40 ezer kilométert tesz meg.

A láng 130 napos, öt kontinensen áthaladó útja során, 137 ezer kilométer után érkezik meg a végállomásra, a pekingi Nemzeti Stadionba.

A 25 centiméter magas fáklyát úgy tervezték, hogy óránkénti 117 kilométer/óra erejű széllökéseknek és 50 milliméternyi esőnek is ellenálljon. Hagyományos "üzemanyaga" propán-bután gázkeverékből áll, amely káros anyagoktól mentes, és fényes sárga lángot biztosít.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?