Miért bosszantóak a magyar ezüstérmek?

2008.03.25. 18:18
A hétfőn befejeződött eindhoveni úszó-Európa-bajnokság hat világcsúcsot hozott, és a kontinens legjobbjai megmutatták: márciusban is lehet kiválóan versenyezni. A magyarok is felnőttek a feladathoz, Cseh Lászlóé mellett női neveket tanultunk, Gyurta Dániel viszont megint nem jutott éremig. Kis Gergő nem olimpiai számban nyert.
Kovács Emese ezüstérmes

Egy éve március végén történelmi mélypontra került a magyar úszósport, hiszen a melbourne-i vb-n mindössze egy érem jött össze, Cseh László bronzot nyert, rajta kívül senki semmit. Az eindhoveni Európa-bajnokság végén biztatóbbnak tűnik a kép, különösen, mert jobb eredmények születtek, mint 2006-ban Budapesten, és mert megint úgy látszik, nem egyszemélyes a magyar úszás.

2006-ban a szakvezetés minden napra érmet várt, de a terv gyorsan megbicsaklott, most viszont kis híján teljesült. Két éve Budapesten két-két arany- és ezüst- mellett öt bronzérem született, ebből Kovács Ágnes egymaga hármat szerzett. Most három-három arany- és ezüst- mellett két bronzérem lett, de utóbbi miatt senki sem bánkódott. (Kerékjártó Tamás viszont hozzátehetett volna, de kizárták 200 vegyesen rossz fordulója után.) Az viszont elgondolkodtató, hogy két éve az év fő eseménye volt a margitszigeti Eb, most viszont csak egy állomás, mégis sokkal eredményesebben szerepeltek a magyarok.

Mindez részint azzal magyarázható, hogy két évvel idősebbek és egyben erősebbek lettek azok a versenyzők, akik Pekingben, de még Londonban is éremesélyesek lesznek. Részint rá kellett ébredniük a hazai szakembereknek, hogy új módszereket kell alkalmazni, és az állandó versenyzés nem szentségtörés; a második makrociklus végén, márciusban is lehet kiemelkedő eredményeket elérni.

Kiss László szövetségi kapitány nem véletlenül mondta: jó úton járnak, ezzel nem is lehet vitatkozni, bár alighanem ő is csalódott, hogy Gyurta Dániel megint nem lett érmes, hiszen aranyat remélt tőle. Az athéni ezüstérem után nem nyert nagy pályán semmit, pedig akkor szinte mindenki úgy látta, ő a nagy reménység.

Hollandiában Gyurta ellenfelei két testhosszal voltak gyorsabbak, olyan időt úsztak, amit ő sohasem, mert neki eddig nem sikerült két perc tíz másodpercen belül célba érni. Nem lehetett könnyű versenyeznie, francia és orosz ellenfele eddig nem tartozott a kimagasló tudású versenyzők közé, és most meg sem tudta szorítani őket. Pedig a jelenleg Kanadában dolgozó, korábban az olimpiai bajnoki címig jutó Barrowmant edző Nagy József úgy gondolja, benne van a legerősebb "motor", mégsem jön ki belőle a nagy eredmény.

Gyurta Dániel

Gyurta esetében nyilvánvaló, hogy nem lehet kizárólag a kétszáz méterre készülni, a százra is kell. Mivel neki az első száz métere gyengébb, mint riválisainak, rendre hatalmas, behozhatatlan hátrányba kerül. A gyengébb száz pár éve elfogadható volt, most már nem az, ha két másodpercet nem javul az első szakaszon, a másodikon nem lesz esélye behozni a hátrányát.

Cseh László most is hozta magát, noha szintén edzőtáborból érkezett, a fölénye kifejezetten demoralizáló lehetett a riválisoknak. A szót ő maga használta Michael Phelpsre egy éve, aki ugyan jelenleg mögötte áll a ranglistán, de biztos, hogy az augusztusi olimpiára bombaformában érkezik.

Cseh László a debreceni rövidpályás úszó-Európa-bajnokságon megszerzett három aranyérmével

A magyar klasszis nem beszélt eddig sem helyezésről, sem éremről, de azt elmondta, négy perc kilencen belül szeretne lenni 400 vegyesen. Szinte biztos, hogy az említett időn kívül nem lehet érmet nyerni.

Kis Gergő aranyérme nem olimpiai távon született, négyszázon és ezerötszázon azonban még nem annyira erős, hogy olimpiai éremesélyeiről lehetne beszélni.

A férfiak értékelése ennyivel véget is ért, de a nőknél jól érzékelhető a fejlődés, mert érmes lett Hosszú Katinka (400 vegyes), Verrasztó Evelyn (200 vegyes), Mutina Ágnes (200 gyors) és Kovács Emese (200 pillangó) is.

A lengyel Katarzyna Baranowska a második, a francia Camille Muffat az első, és Hosszú Katinka a harmadik helyezett a 200 méteres női vegyes úszas döntőjében a 11. rövidpályás úszó-Európa-bajnokságon

A tizenhét éves Kovács olyat úszott, amire rég nem volt példa. Ez egyben azt is jelenti, ő az a tehetség, akire évek óta vártak a szurkolók, ha nem reked meg a fejlődése, akkor már Pekingben olimpiai érmet nyerhet. Idejével a tavalyi vb-n a második lett volna, Eindhovenben öt centi hiányzott az első helyhez.

Képességeivel tökéletesen tisztában is van, ami jó jel, két perc öt másodperc körüli - világcsúcsot feltételező - idővel lenne elégedett augusztusban, és erre van is esélye. Most másfél másodperc hiányzott, de ha pihenés után úszik, könnyen összejöhet.

Verrasztó Evelyn rajtol

Verrasztó Evelyn kicsit mérges volt, hogy nem arannyal, hanem csak ezüsttel távozott a holland városból, mert az a spanyol verte meg, akivel az év elején együtt készült, és többnyire csak utolsóként kullogott a többiek után. Mireia Belmonte most robbantott, mellen nagyszerűen úszva lehagyta a mezőnyt. Ha Verrasztó mellen még jobb lesz, tovább növekednek esélyei.

Két világcsúcsról mindenképp emlékezzünk még meg, mindkettőnek lesz utóélete. Alain Bernard két rekordot döntött száz gyorson, az olasz világbajnok Filippo Magnini nem is tudta magában tartani, hogy jó vitaminokat használ. Ezzel félreérthetetlenül utalt arra, hogy vállai, izmai nem természetesen nőttek akkorára, hanem tiltott szerektől. Bernard azzal védekezett, hogy sokkal többet úszik, mint vetélytársai, ez áll sikerei mögött.

Alain Bernard

A 400 gyorson rekordot döntő olasz Federica Pellegrini is üzent, ő a francia Laure Manaudounak. Pellegrinit láthattuk most Luca Marin oldalán, aki korábban Manaudouval járt, és kapcsolatuk tavaly decemberben, Debrecenben ért véget. Manaudou akkor vágta hozzá a jegygyűrűjét. Válaszként meztelen képei lepték el az internetet. Pellegrini kézjeleivel arra célzott, Manaudou csak verbálisan erős.