76 milliárdért vett lovat a dubaji sejk

2008.03.26. 11:26
Mohammed bin Rasíd al-Maktúm, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke 460 millió dollárért vette meg a legnagyobb ausztrál versenyistállót. Az üzlet két hét alatt jött létre, a cég neve nem változik, a 260 alkalmazott maradhat.

Mintegy 460 millió dollárért, azaz 76 milliárd forintért vásárolt meg egy ausztrál versenyistállót Mohammed bin Rasíd al-Maktúm, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke. A dúsgazdag sejk a komoly hagyományokkal rendelkező Woodlandst vásárolta meg a vezető ausztrál lótulajdonostól, a 77 éves Bob Inghamtől, így egy-egy sydneyi és melbourne-i istállóval, valamint a tenyésztelepekkel és az edzőközpontokkal 9000 hektárral összesen ezer újabb lovat szerzett.

Az eladó, Bob Ingham sem vonul ki teljesen a lósportból, megtartja istállója színeit és néhány versenylovat is. Bob és testvére, Jack Ingham a hatvanas évek eleje óta van jelen a lósportban, birodalmukat több mint 40 év alatt építették fel.

A távolban drága istállók

A Woodlands mintegy 260 alkalmazottjának munkaviszonyát nem érinti a tulajdonosváltás, a cég neve sem változik, a sejk szóvivőjének közleménye szerint az uralkodó elégedett a mostani üzletmenettel. A sejk öt éve van jelen az ausztrál lósportban, eleinte csak lovak vásárlására koncentrált, de ezzel az üzletkötéssel, amelyet két hét alatt ütöttek nyélbe, meghatározó tényezőjévé nőtte ki magát.

A sejk, aki fiatalabb korában maga is versenyszerűen lovagolt, hivatalos honlapján is megemlékezik lovak iránti szeretetéről: "A lovak szeretete a véremben van. Ne feledjük, a lovat az arab törzsek vadászatra és harcra nemesítették évszázadokkal ezelőtt, a ló jelképezi történelmünket. A lovaglás több, mint a ló hátán ülni, ez előkelő és lovagias cselekedet."

Az uralkodónak van ménese Nagy-Britanniában, Írországban, Japánban és az Egyesült Államokban is, ő a világ legnagyobb telivértulajdonosa.