Jenő
-3 °C
6 °C

Felháborító és méltánytalan, de nyerni kell

2008.03.27. 13:01
A magyar női kézilabda-válogatott a tavalyi világbajnokságon leszerepelt, Angola ellen is kikapott a hetedik helyért, most viszont meg kell emberelnie magát, az új szakmai stábbal két meccset nyernie kell a romániai olimpiai selejtezőn, péntektől vasárnapig. Különben nincs olimpia, nincs érem, nincs semmi.

"Felháborító és méltánytalan" - ezeket a jelzőket használta Tóth Tímea, miután múlt pénteken a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) az eredeti csoportbeosztást megváltoztatva Magyarországot Románia és Lengyelország mellé sorolta a pénteken kezdődő olimpiai selejtezőkre.

Nemcsak az átlövő, más is hozzátette, ennek ellenére a cél nem változhat, tovább kell jutni a csoportból, mert ez a válogatott az olimpián érmet is szerezhet. Ha így nézzük, nem okozhat gondot a lengyelek és Japán legyőzése, és akkor esetleg a románok elleni vereség is beleférhet, mivel két csapat jut tovább.

A január közepén váratlanul, máig tisztázatlan okokból lemondó Németh András helyére került Hajdu János még az előző csoportbeosztás láttán azt nyilatkozta, kilencvenszázalékosak a továbbjutási esélyeink. Ezt a megváltoztatott beosztás után is - igaz, kicsit tűnődött - tartotta, de azt is elismerte, a csoport erősebb lett.

Japánnal így is, úgy is kell játszani, őket mindenképp illik verni. A franciák helyett érkező románok kétségkívül erősebbek, a Kongót váltó lengyelek is kellemetlen ellenfelek. Különösen, hogy a legutóbbi vb-n mindössze két góllal billentette a maga javára a meccset a magyar csapat.

A lengyelek ellen azért is létfontosságú a győzelem, mert jó alaphangulatot adhat. Ráadásul a románok velük utoljára játszanak, és könnyen leadhatják nekik a pontokat, ha már előzőleg négyet gyűjtöttek ellenünk és Japán ellen. Vagyis könnyen kiejthetnek bennünket. A román-magyar rangadót szombaton rendezik.

Hajdu két olyan segítőt - Imre Vilmost és Konkoly Csabát - vett maga mellé, akik a válogatott java részét adó klubcsapatokat irányítják, így alighanem pontos képet kaphat a játékosokról.

A szövetség elöljárói cáfolták, hogy a csapategység megbomlott a tavalyi franciaországi vb-n, de elég sok árulkodó jel utalt erre. Most Görbicz Anita és Tóth Tímea megmutathatja: csak szurkolói pletyka, hogy nincsenek jóban, Romániában egy irányba húzhatnak.

Életük legnagyobb céljáért, az olimpiáért, hogy ott bizonyítsák, a magyar csapat bárkit képes legyőzni és bárkitől már nem képes kikapni, akkor sem, ha Angola is ott lesz. A magyar válogatott ahányszor olimpiai résztvevő volt, egy kivétellel mindig érmet szerzett. A sorozat Athénban szakadt meg, most vissza lehetne térni a helyes útra.

A csapatnak vannak sérültjei, Mehlmann mellett Pigniczki és Tomori is kidőlt - a védekezés oszlopait veszítette el -, de Pálinger Katalin legalább felépült a sérüléséből, fokozatosan terhelték, a bokája már bírni fogja a meccseket. A csapat érte is küzd, mert az olimpia után vélhetően már nem fog a nemzeti csapatban szerepelni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?