Felháborító és méltánytalan, de nyerni kell

2008.03.27. 13:01
A magyar női kézilabda-válogatott a tavalyi világbajnokságon leszerepelt, Angola ellen is kikapott a hetedik helyért, most viszont meg kell emberelnie magát, az új szakmai stábbal két meccset nyernie kell a romániai olimpiai selejtezőn, péntektől vasárnapig. Különben nincs olimpia, nincs érem, nincs semmi.

"Felháborító és méltánytalan" - ezeket a jelzőket használta Tóth Tímea, miután múlt pénteken a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) az eredeti csoportbeosztást megváltoztatva Magyarországot Románia és Lengyelország mellé sorolta a pénteken kezdődő olimpiai selejtezőkre.

Nemcsak az átlövő, más is hozzátette, ennek ellenére a cél nem változhat, tovább kell jutni a csoportból, mert ez a válogatott az olimpián érmet is szerezhet. Ha így nézzük, nem okozhat gondot a lengyelek és Japán legyőzése, és akkor esetleg a románok elleni vereség is beleférhet, mivel két csapat jut tovább.

A január közepén váratlanul, máig tisztázatlan okokból lemondó Németh András helyére került Hajdu János még az előző csoportbeosztás láttán azt nyilatkozta, kilencvenszázalékosak a továbbjutási esélyeink. Ezt a megváltoztatott beosztás után is - igaz, kicsit tűnődött - tartotta, de azt is elismerte, a csoport erősebb lett.

Japánnal így is, úgy is kell játszani, őket mindenképp illik verni. A franciák helyett érkező románok kétségkívül erősebbek, a Kongót váltó lengyelek is kellemetlen ellenfelek. Különösen, hogy a legutóbbi vb-n mindössze két góllal billentette a maga javára a meccset a magyar csapat.

A lengyelek ellen azért is létfontosságú a győzelem, mert jó alaphangulatot adhat. Ráadásul a románok velük utoljára játszanak, és könnyen leadhatják nekik a pontokat, ha már előzőleg négyet gyűjtöttek ellenünk és Japán ellen. Vagyis könnyen kiejthetnek bennünket. A román-magyar rangadót szombaton rendezik.

Hajdu két olyan segítőt - Imre Vilmost és Konkoly Csabát - vett maga mellé, akik a válogatott java részét adó klubcsapatokat irányítják, így alighanem pontos képet kaphat a játékosokról.

A szövetség elöljárói cáfolták, hogy a csapategység megbomlott a tavalyi franciaországi vb-n, de elég sok árulkodó jel utalt erre. Most Görbicz Anita és Tóth Tímea megmutathatja: csak szurkolói pletyka, hogy nincsenek jóban, Romániában egy irányba húzhatnak.

Életük legnagyobb céljáért, az olimpiáért, hogy ott bizonyítsák, a magyar csapat bárkit képes legyőzni és bárkitől már nem képes kikapni, akkor sem, ha Angola is ott lesz. A magyar válogatott ahányszor olimpiai résztvevő volt, egy kivétellel mindig érmet szerzett. A sorozat Athénban szakadt meg, most vissza lehetne térni a helyes útra.

A csapatnak vannak sérültjei, Mehlmann mellett Pigniczki és Tomori is kidőlt - a védekezés oszlopait veszítette el -, de Pálinger Katalin legalább felépült a sérüléséből, fokozatosan terhelték, a bokája már bírni fogja a meccseket. A csapat érte is küzd, mert az olimpia után vélhetően már nem fog a nemzeti csapatban szerepelni.