Lékó Péter egyszer csak újjászületett

2008.03.28. 18:41
A nizzai Amber sakkverseny hajrája jól sikerült az utóbbi időben gyengélkedő Lékó Péternek, aki holtversenyben második lett. A világbajnoki címvédő, egyben a legjobb rapid játékos Vishwanathan Anand ellen tökéletes győzelmet aratott.

Lékó Péter két világbajnokkal - Vlagyimir Kramnyik és Veszelin Topalov - és a csodagyerekkel, a 18 éves norvég Magnus Carlsennel holtversenyben második lett a világ legerősebb rapid sakktornáján, Nizzában. A győzelmet az olimpiai bajnok örmény Levon Aronjan szerezte meg, aki mindössze egyszer veszített, hétszer nyert.

A magyar nagymester két vesztes parti után találta meg az elveszett fonalat, aztán négy győzelmet aratott, második helye különösen értékes, ha azt vesszük, hogy az indiai Anand a vert mezőnyben zárt.

"Féltettem Pétert, mert rosszul indult, Kramnyik és Topalov ellen is alulmaradt 1,5-0,5 arányban. De szerencsére nem a Linaresben látott formáját hozta, érezhetően feljavult. A két vereség után nagyszerű partiban legyőzte Anandot. Az indiait tartják a világ legjobb rapid játékosának, de a szicíliai védelem Perényi Béla által kifejlesztett változatában esélye sem volt arra, hogy felvegye a kesztyűt Péterrel szemben, aki improvizatívan játszott, két tisztet is áldozott, a középen rekedt király ellen pedig megsemmisítő támadást intézett. Ha nem is igaz, hogy megmattolta Anandot, az én értékítéletemben mindenképp, mert esélye sem volt az indiainak a hathatós védekezésre, és a mattot nehezen kerülhette volna el. Ez egy különös rangú és értékű siker volt" - vélekedett Kállai Gábor nemzetközi nagymester.

Anand után Mamedzsarovot, Van Welyt és Morozevicset is legyőzte 1,5-0,5 arányban. (Egy partit vakon, egy másikat pedig rapid lebonyolításban játszanak a mérkőző felek.)

A holland Van Wely olyan zavarba jött Lékó ellen, hogy az egyik tisztjét ütésben hagyta. Lékó és Kramnyik játszotta a legtöbb döntetlent, ami azt mutatja, hogy ők ketten a legstabilabb játékosok nemcsak a hosszú partikat tekintve.

Kállai hozzátette még: talán érdemes lenne megfontolnia Lékónak, hogy ilyen lazán és nagy kockázatot vállalva is képes játszani, akkor a nagyobb tornákon is ezt a stílust alkalmazza.

"Mivel Carlsennel végeztek a második helyen, már most biztosra vehető, hogy kettejük miskolci rapid párosmérkőzése határtalan izgalmakat rejt" - összegzett Kállai.