Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tíz perc jó játék olimpiát érhet

2008.03.28. 16:04
A női kézilabda-válogatott sokáig szenvedett a lengyelek elleni olimpiaiselejtezőn, de az utolsó tíz percben bemutatott játékával megérdemelt kilencgólos győzelmet aratott.

A romániai olimpiai selejtezőben a magyar női kézilabda-válogatott a lengyelek ellen kezdte meg szereplését. Mindkét fél nekiesett a másiknak, úgy számolván, ha a házigazda románok mindenkit legyőznek, akkor nagy valószínűséggel ennek a meccsnek a győztese lehet a másik továbbjutó a csoportból.

Senki nem tudott nagyobb előnybe kerülni

A magyar együttes kezdte a találkozót és szerezte meg a vezetést. Az ötödik percben azonban már kettővel mentek a lengyelek, emberhátrányban támadtunk, de Tóth így is szépíteni tudott. Egy bravúros Pálinger védés után ismét Tóth volt eredményes, így ismét döntetlen volt az állás. A folytatásban ugyan ismét előnybe kerültek a lengyelek, de a 10. percben már a magyar csapat vezetett.

Az öröm azonban nem tartott sokáig, hiszen egy perc múlva már a lengyeleknél volt az előny. Vérten egyenlített, majd Pálinger hetest fogott, de Kudlacz betörésénél már ő is tehetetlen volt, így 8-7 oda.

Sok hiba mindkét oldalon

Mindkét fél sok apró hibával játszott- Vérten kétszer is ziccerben rontott -, szerencsére azonban Pálinger többször is kisegített hibázó társait, míg elől főleg Tóth kísérleteiben lehetett bízni. A félidő felénél azonban így is vezettünk 9-8-ra.

Hornyák gólja már kétgólos előnyt jelentett, de Kudlacz pillanatokon belül egyenlített. Két kimaradt magyar lehetőség és két Páliger bravúr után Malczewska góljával aztonban már megint a lengyelek vezettek.

Ezt Görbicz a tőle megszokott csípőből eleresztett góljával egalizálta, de jött Majerek és az újabb lengyel vezetés. Görbicz betörés majd egy Duda gól, után Tóth emberelőnyből volt eredményes (13-13).

Csak Tóth és Pálinger

A félidőből hátralévő tíz percben a magyar együttes minden olyan hibát bemutatott - rossz indítás, pontatlan passz, gyenge védekezés, kihagyott helyzetek - amit ilyen sorsdöntő meccsen nem lehetne. A mezőnyből egyedül Tóth játéka volt dicsérhető, de szerencsénkre a lengyelek is hasonló hibaszázalékkal játszottak.

A 25, percben kettővel, a félidő végén azonban már csak eggyel vezettek Kudlaczék. Ezt csak annak köszönhettük, hogy Pálinger többször is bravúrral védett, míg Tóth Tímea kilenc gólt lőtt az első harminc percben. A meccs színvonaláról mindent elmond, hogy a magyar együttes lövéseinek 52, a lengyelekének 56 százaléka lett gól. (17-18)

Felálltunk, visszaestünk

A második játékrészt a lengyelek kezdték, mégis a magyar együttes szerezte az első, egyúttal egyenlítést jelentő gólt Szamoránsky révén. Gyors gólváltások, majd a remekül játszó Kudlacz révén pillanatokon belül már kettővel megy az ellenfél. Vérten szépít, de jön Kudlacz, így 20-22 oda.

Egy Görbicz által értékesített hétméteres után hosszas gólcsend, majd a győri játékos egyenlít. Szamoránsky ejtésével hosszú idő után vezetünk, de csak nyolc másodpercig, mert jön Kudlacz. Tóth azonban őrzi első félidei formáját, de sajnos nos a többiek is.

Görbicz is felébredt

Ennek ellenére a félidő felénél kettővel vezetünk, de Majerek és Kudlacz révén hamar egyenlítenek. Gyors gólok és hosszú percek gólcsendje után tíz perccel a vége előtt megint két gól az előny, melyet Tóth emberelőnyből növel háromra.

A második játékrészben magára találó Görbicz vezérletével és Tóth újabb góljával az előny gyorsan ötgólosra nő. Az utolsó percek már magyar örömjátékot hoztak, sorra szereztük a gólokat, szinte minden támadási variációból gól született.

Parádé a végére

Négy perccel a vége előtt már nyolc gól volt az előny, és a magyar együttes görcsösség nélkül, úgy játszott, ahogy kevésszer a meccs folyamán. A kilencgólos győzelem egyben azt jelenti, Pálingerék közel kerültek az olimpiai kvalifikációhoz, egy esetleges románoktól elszenvedett szoros vereség és a japánok legyőzése esetén ugyanis már a románok sem tudnak összejátszani a lengyelekkel.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a magyar együttes csak az utolsó tíz percben játszott tudásához méltóan - ezt az időszakot 10-3-ra nyerte - és a csapat javulásához az is kellett, hogy a mieink lövőaránya a végére 59 százalékos lett, míg a lengyeleké csak 45.

A meccs legeredményesebb játékosa Tóth Tímea lett 14 góllal, megelőzve Kudlaczot (13) és Görbiczet (12). Ugyanakkor a magyar győzeleméhez kellettek a végig remeklő Pálinger bravúrjai is. Szombaton a házigazda, vélhetően 5400 néző támogatását élvező román csapat lesz az ellenfél.

Olimpiai selejtező, I. csoport, 1. forduló:

Magyarország-Lengyelország 39-30 (17-18)
gólszerzők:
Tóth 14, Görbicz 12/2, Szamoránsky 5, Hornyák 3, Vérten 2, Szűcs 2, Ferling 1, illetve Kudlacz 13, Duda 4, Majerek 4, Malczewska 3/1, Polenz 3, Niedzwiedz-Cecotka 2, Jacek 1
kiállítások: 10, illetve 10 perc hétméteresek: 2/2, illetve 2/1

A további program: Románia-Japán 16 ó
szombat: Lengyelország-Japán 14 ó, Románia-Magyarország 16 ó
vasárnap: Magyarország-Japán 14 ó, Románia-Lengyelország 16 ó

Hajdu János szövetségi kapitány: "A legfontosabb az volt, hogy a védekezésünk feljavult a második félidőre. Addig rendre fél méterekkel lemaradtunk a lövő vagy a passzoló játékosokról, a folytatásban viszont ez a fél méter eltűnt. Bátrabbak, agresszívebbek lettünk, mertünk ütközni. Nehezebben kezdtünk, a feszültség érezhető volt, hiszen a tét nem kicsi. Természetesen az öltözőben elhangzott, hogy ha van rá mód, akkor minél nagyobb különbséggel nyerjünk, illetve ha vesztésre állunk, akkor a lehető legkisebb legyen a különbség, mert előfordulhat körbeverés."
Tóth Tímea, a mérkőzés legeredményesebbje: "Olyan volt a hangulat, mint egy világverseny első meccsén, ennek is tudható be a lassú kezdés. Ahogy védekezésben megtaláltuk az összhangot, sikerült fordítani. A szünetben a kapitány elmondta, hogy nincs semmi gond, legyünk bátrabbak, és figyeljünk a lengyelek középső támadójátékosaira."
Pálinger Katalin: "Ahogy feljavult a védekezésünk, tíz perc alatt eldöntöttük az összecsapást. Nehéz meccsre számítottam, és tulajdonképpen a különbség ellenére az is volt. A románok ellen persze több kell majd szombaton. A játékomon érezhető volt, hogy bokasérülés miatt három hetet kihagytam."