Tíz perc jó játék olimpiát érhet

2008.03.28. 16:04
A női kézilabda-válogatott sokáig szenvedett a lengyelek elleni olimpiaiselejtezőn, de az utolsó tíz percben bemutatott játékával megérdemelt kilencgólos győzelmet aratott.

A romániai olimpiai selejtezőben a magyar női kézilabda-válogatott a lengyelek ellen kezdte meg szereplését. Mindkét fél nekiesett a másiknak, úgy számolván, ha a házigazda románok mindenkit legyőznek, akkor nagy valószínűséggel ennek a meccsnek a győztese lehet a másik továbbjutó a csoportból.

Senki nem tudott nagyobb előnybe kerülni

A magyar együttes kezdte a találkozót és szerezte meg a vezetést. Az ötödik percben azonban már kettővel mentek a lengyelek, emberhátrányban támadtunk, de Tóth így is szépíteni tudott. Egy bravúros Pálinger védés után ismét Tóth volt eredményes, így ismét döntetlen volt az állás. A folytatásban ugyan ismét előnybe kerültek a lengyelek, de a 10. percben már a magyar csapat vezetett.

Az öröm azonban nem tartott sokáig, hiszen egy perc múlva már a lengyeleknél volt az előny. Vérten egyenlített, majd Pálinger hetest fogott, de Kudlacz betörésénél már ő is tehetetlen volt, így 8-7 oda.

Sok hiba mindkét oldalon

Mindkét fél sok apró hibával játszott- Vérten kétszer is ziccerben rontott -, szerencsére azonban Pálinger többször is kisegített hibázó társait, míg elől főleg Tóth kísérleteiben lehetett bízni. A félidő felénél azonban így is vezettünk 9-8-ra.

Hornyák gólja már kétgólos előnyt jelentett, de Kudlacz pillanatokon belül egyenlített. Két kimaradt magyar lehetőség és két Páliger bravúr után Malczewska góljával aztonban már megint a lengyelek vezettek.

Ezt Görbicz a tőle megszokott csípőből eleresztett góljával egalizálta, de jött Majerek és az újabb lengyel vezetés. Görbicz betörés majd egy Duda gól, után Tóth emberelőnyből volt eredményes (13-13).

Csak Tóth és Pálinger

A félidőből hátralévő tíz percben a magyar együttes minden olyan hibát bemutatott - rossz indítás, pontatlan passz, gyenge védekezés, kihagyott helyzetek - amit ilyen sorsdöntő meccsen nem lehetne. A mezőnyből egyedül Tóth játéka volt dicsérhető, de szerencsénkre a lengyelek is hasonló hibaszázalékkal játszottak.

A 25, percben kettővel, a félidő végén azonban már csak eggyel vezettek Kudlaczék. Ezt csak annak köszönhettük, hogy Pálinger többször is bravúrral védett, míg Tóth Tímea kilenc gólt lőtt az első harminc percben. A meccs színvonaláról mindent elmond, hogy a magyar együttes lövéseinek 52, a lengyelekének 56 százaléka lett gól. (17-18)

Felálltunk, visszaestünk

A második játékrészt a lengyelek kezdték, mégis a magyar együttes szerezte az első, egyúttal egyenlítést jelentő gólt Szamoránsky révén. Gyors gólváltások, majd a remekül játszó Kudlacz révén pillanatokon belül már kettővel megy az ellenfél. Vérten szépít, de jön Kudlacz, így 20-22 oda.

Egy Görbicz által értékesített hétméteres után hosszas gólcsend, majd a győri játékos egyenlít. Szamoránsky ejtésével hosszú idő után vezetünk, de csak nyolc másodpercig, mert jön Kudlacz. Tóth azonban őrzi első félidei formáját, de sajnos nos a többiek is.

Görbicz is felébredt

Ennek ellenére a félidő felénél kettővel vezetünk, de Majerek és Kudlacz révén hamar egyenlítenek. Gyors gólok és hosszú percek gólcsendje után tíz perccel a vége előtt megint két gól az előny, melyet Tóth emberelőnyből növel háromra.

A második játékrészben magára találó Görbicz vezérletével és Tóth újabb góljával az előny gyorsan ötgólosra nő. Az utolsó percek már magyar örömjátékot hoztak, sorra szereztük a gólokat, szinte minden támadási variációból gól született.

Parádé a végére

Négy perccel a vége előtt már nyolc gól volt az előny, és a magyar együttes görcsösség nélkül, úgy játszott, ahogy kevésszer a meccs folyamán. A kilencgólos győzelem egyben azt jelenti, Pálingerék közel kerültek az olimpiai kvalifikációhoz, egy esetleges románoktól elszenvedett szoros vereség és a japánok legyőzése esetén ugyanis már a románok sem tudnak összejátszani a lengyelekkel.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a magyar együttes csak az utolsó tíz percben játszott tudásához méltóan - ezt az időszakot 10-3-ra nyerte - és a csapat javulásához az is kellett, hogy a mieink lövőaránya a végére 59 százalékos lett, míg a lengyeleké csak 45.

A meccs legeredményesebb játékosa Tóth Tímea lett 14 góllal, megelőzve Kudlaczot (13) és Görbiczet (12). Ugyanakkor a magyar győzeleméhez kellettek a végig remeklő Pálinger bravúrjai is. Szombaton a házigazda, vélhetően 5400 néző támogatását élvező román csapat lesz az ellenfél.

Olimpiai selejtező, I. csoport, 1. forduló:

Magyarország-Lengyelország 39-30 (17-18)
gólszerzők:
Tóth 14, Görbicz 12/2, Szamoránsky 5, Hornyák 3, Vérten 2, Szűcs 2, Ferling 1, illetve Kudlacz 13, Duda 4, Majerek 4, Malczewska 3/1, Polenz 3, Niedzwiedz-Cecotka 2, Jacek 1
kiállítások: 10, illetve 10 perc hétméteresek: 2/2, illetve 2/1

A további program: Románia-Japán 16 ó
szombat: Lengyelország-Japán 14 ó, Románia-Magyarország 16 ó
vasárnap: Magyarország-Japán 14 ó, Románia-Lengyelország 16 ó

Hajdu János szövetségi kapitány: "A legfontosabb az volt, hogy a védekezésünk feljavult a második félidőre. Addig rendre fél méterekkel lemaradtunk a lövő vagy a passzoló játékosokról, a folytatásban viszont ez a fél méter eltűnt. Bátrabbak, agresszívebbek lettünk, mertünk ütközni. Nehezebben kezdtünk, a feszültség érezhető volt, hiszen a tét nem kicsi. Természetesen az öltözőben elhangzott, hogy ha van rá mód, akkor minél nagyobb különbséggel nyerjünk, illetve ha vesztésre állunk, akkor a lehető legkisebb legyen a különbség, mert előfordulhat körbeverés."
Tóth Tímea, a mérkőzés legeredményesebbje: "Olyan volt a hangulat, mint egy világverseny első meccsén, ennek is tudható be a lassú kezdés. Ahogy védekezésben megtaláltuk az összhangot, sikerült fordítani. A szünetben a kapitány elmondta, hogy nincs semmi gond, legyünk bátrabbak, és figyeljünk a lengyelek középső támadójátékosaira."
Pálinger Katalin: "Ahogy feljavult a védekezésünk, tíz perc alatt eldöntöttük az összecsapást. Nehéz meccsre számítottam, és tulajdonképpen a különbség ellenére az is volt. A románok ellen persze több kell majd szombaton. A játékomon érezhető volt, hogy bokasérülés miatt három hetet kihagytam."