Erzsébet
1 °C
4 °C

Milliomos arisztokraták a zöld asztal mellett

2008.03.29. 12:29
Esélyesek nélkül rendezik a China Open döntőjét, a három hét múlva kezdődő snooker-világbajnokság sztárjai csődöt mondtak az utolsó felvezető versenyen. A fontban milliomos, mellényes-csokornyakkendős, zömmel angolszász sportolók erősen tartalékolnak áprilisra. Nem véletlenül: a vébén egymillió fontért játszanak.

1999 óta hetedik alkalommal rendezik meg az áprilisi snooker-világbajnokság egyik legfontosabb felvezető versenyét, a China Opent, amelynek fináléjára vasárnap kerül sor. Az utóbbi három alkalommal Pekingben tartották a tornát, csakúgy, mint most. Az európai törvénykezéssel ellentétben Kínában még nem tilos a dohánytermékek reklámozása, így lehetett a China Open főszponzora a HongHe Industrial dohánygyár.

Összkeresetek, fontban

Ronnie O'Sullivan 5 161 560
Stephen Hendry 8 257 210
Steve Davis 5 512 030
John Higgins 4 290 430
Mark Williams 3 612 830
Graeme Dott 1 121 165
(1 font=330 forint)

A verseny hivatalos megnyitóját az olimpia vizes eseményeinek otthont adó Vízkockában (Water Cube) tartották, ez volt az első alkalom, hogy egy pekingi olimpiai létesítményben az olimpiához nem kapcsolódó eseményt rendeztek. A China Open rangját jelzi, hogy a torna győztese 6 250 ranglistapontot szerez, ennél több csak az angol nyílt bajnokság és a világbajnokság (7 500 és 10 000 pont) megnyerésével szerezhető.

A tornára a világranglista élmezőnyéből 16 játékost hívták meg, további tizenhat versenyző jött a selejtezőkből, így alakult ki a harminckettes mezőny. A verseny összdíjazása 250 000 font (ez bő 82 millió forint), amelyből a győztesnek 48 000 font (csaknem 16 millió forint) jut. Az áprilisi vébén még komolyabb pénzért játszanak: az összdíjazás egymillió font (330 millió forint), a győztesnek 250 000 jut belőle.

A sportág néhány sztárjának a világbajnokság előtt három héttel nem túl biztató a formája: már az első fordulóban kiesett a hétszeres világbajnok Stephen Hendry, nem jutott a 16 közé a 2003-as angol nyílt bajnokság győztese, Matthew Stevens, kiesett a világranglistát vezető kétszeres világbajnok, Ronnie O'Sullivan, nincs már játékban a snooker legendás alakja, a nyolcvanas években hatszoros világbajnok Steve Davis.

Nem jutott a négy közé a világbajnoki cím védője, John Higgins sem, aki 5-2-re kikapott az idén remek formát mutató világranglista-negyedik Mark Selbytől. Kiesett a szintén kétszeres világbajnok, de idén gyengén játszó Mark Williams, a walesit az eddig komoly eredmény nélküli Ryan Day verte ki. Így a pillanatnyi forma alapján a világranglistán harmadik skót Stephen Maguire a torna esélyese, aki 5-0-val takarította el a negyeddöntőben Nigel Bondot.

Az utóbbi évek győztesei

Világbajnokság:
2005 Shaun Murphy
2006 Graeme Dott
2007 John Higgins
China Open:
2005 Ting Csün-huj
2006 Mark Williams
2007 Graeme Dott

A címvédő Graeme Dott - aki az idén egyébként is csapnivaló szezont produkál - is kiesett, ráadásul már az első fordulóban, mert 5-1-re kikapott a selejtezőből érkezett, a világranglistán 64. Barry Pinchestől.

A snooker az egyik legnépszerűbb játék Angliában, nagyjából négymillióan játsszák. A 2005-ös világbajnoki döntőt, amelyben Shaun Murphy 18-16-ra legyőzte Matthew Stevenst, 7,8 millióan látták a BBC-n; a felmérések szerint a torna alatt az ország lakosságának 45%-a látott legalább 15 percet egy meccsből.

A Távol-Keleten, elsősorban Kínában, Japánban, Hongkongban és Tajvanon elképesztő iramban nő a sportág népszerűsége. A China Open 2005-ös döntőjét, amelyben Ting Csün-huj 4-1-es hátrányból fordítva 9-5-re legyőzte a hétszeres világbajnok Stephen Hendryt, 110 millióan látták a tévében. A meglepő győzelem után a kínai sportoló nemzeti hős lett hazájában.

A snookerben 147 az elérhető legmagasabb pontszám (15 piros-fekete kombináció 120 pontért, majd az összes színes 27 pontért), ez elég ritka, összesen 61 ilyet tartanak nyilván a statisztikusok. A legrövidebb idő alatt elért maximum breakek közül az első öt Ronnie O'Sullivan nevéhez fűződik, érthető, miért kapta az angol a Rocket becenevet. A leggyorsabbhoz elég volt neki 5 perc 20 másodperc, 1997. április 21-én, világbajnokságon érte el Mick Price ellen. Egy osztással kijön, hogy nem egészen kilenc másodpercenként lökött egyet. Nézzék meg, érdemes.

Dennis Taylor nyerte a leghíresebb és legszorosabb világbajnoki döntőt 1985-ben. Ellenfele a címvédő Steve Davis volt. 17-17 után jött a döntő frame, amelyben 44-62-es hátránynál lépett asztalhoz Taylor. Az utolsó feketére is szüksége volt a győzelemhez, és sikerült azt is eltennie.

A walesi Mark Williams 2000-ben és 2003-ban nyert világbajnoki címet. A 2002/2003-as szezonban megnyerte mind a négy BBC által közvetített tornát, vagyis megcsinálta a nemhivatalos snooker Grand Slamet. Ez korábban csak Steve Davisnek és Stephen Hendrynek sikerült.

A fontosabb szabályok

Az asztal 3,56 m hosszú, 1,77 m széles, 13 mm eltérés megengedett. A játékosok ugyanazt a fehér golyót használják lökőgolyóként. 21 célgolyó van, 15 piros (1 pontot érnek) és hat színes: a sárga 2, a zöld 3, a barna 4, a kék 5, a rózsaszín 6, a fekete 7 pontot ér. A játékos a piros és a színes golyókat felváltva belökve gyűjthet pontokat, ha bármelyik színes golyót lyukba lökik, a következő lökés előtt vissza kell rakni a helyére az asztalon. Ha már minden piros lekerült az asztalról, a színes golyókat értékük szerint növekvő sorrendben kell belökni. Aki több pontot ér el, nyer. A fehér golyó akkor van snooker helyzetben, ha a szabályosan meglökhető golyók egyikét sem lehet egyenes vonalú lökéssel eltalálni, mivel azokat más golyó (vagy golyók) részben vagy egészben eltakarják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?