A japánokkal játszunk az olimpiáért

2008.03.29. 19:01
A magyar női kézilabda-válogatott kétgólos vereséget szenvedett a Romániában zajló olimpiai selejtezőben a házigazdáktól. Pálingeréknek így az utolsó fordulóban legalább döntetlent kell elérnie Japán ellen, hogy részt vehessen a pekingi olimpián.

A Romániában zajló olimpiai selejtezőtornán a magyar női kézilabda-válogatott a házigazdákkal találkozott. A magyar együttes kezdte a játékot, ennek ellenére a románok szerezték az első gólt. Meg utána még kettőt, míg a magyar együttes sorra hagyta ki ziccereit.

Borzalmas kezdés

Az első magyar gólra a hetedik percig kellett várni, de a folytatásban is gyatrán teljesített a magyar együttes, így pillanatokon belül már 6-1 volt a románoknak. Magyar időkérés, majd három gyors gól és már csak kettő volt a románok előnye. A folytatásban aztán ismét több hiba csúszott mind támadásba, mind védekezésbe, így a félidő felére négy góllal vezetett a hazai együttes.

A magyar együttes mindennel próbálkozott, de ezúttal nem sok sikerrel, így a 22. percben már öttel mentek Dinuék. A románok kapusa egyébként is főszereplő volt, hiszen az első félidőben szenzációsan védett.

Nem sikerül a felzárkózás

A 25. percben emberhátrányban lőtt két gólt a magyar együttes, de felzárkózni nem sikerült, hiszen az utolsó percekben szinte végig kettős emberhátrányban kellett játszanunk. Így nem is volt meglepő, hogy a szünetben néggyel mentek a románok (17-13).

A második félidőben Tóth ugyan sorba szerezte a gólokat, de az ellenfél részéről is mindig eredményes volt valaki, így nem tudtunk közelebb kerülni. A románok kapitánya azonban addig cserélgette csapatát, hogy tízpercnyi játék után feljöttünk egy gólra.

Sorozatos hibák

A 45. percben közel került az egyenlítés, de kimaradt a lehetőség, helyette pillanatokon belül ismét hárommal vezetett az ellenfél. Az utolsó tíz percre pedig már négyre nőtt, így csak reménykedhettünk, hogy a magyar együttes ismét olyat produkál, mint egy nappal korábban, amikor 10-3-ra nyerte az utolsó perceket.

Most azonban minden magyar gólra érkezett válasz, de a románok védekezése is sokkal hatékonyabb volt, mint korábban. Amikor sikerült ismét két gólra feljönni, a sokadik bejátszást rontottuk el, a románok pedig gólt szereztek belőle. Így lehetetlen volt a felzárkózás, a románok a végéig simán megtartották kétgólos előnyüket. (31-29)

A románok már olimpiai résztvevők

Ez egyben azt is jelenti, a románok már biztos olimpiai résztvevők, míg Görbiczéknek a továbbjutáshoz legalább döntetlent kell elérnie a japánok ellen.

A szombati első meccsen ugyanis a japánok 29-27-re verték az általunk egy nappal korábban legyőzött lengyeleket. A japánok már az első félidőben jelentős előnyre tettek szert, és hiába próbált meg mindent a lengyel együttes, nem sikerült beérnie ellenfelét. A lengyel együttes így már biztos, hogy nem lesz ott az olimpián. Ezzel szemben az ázsiai együttes egy magyarok elleni sikerrel ötkarikás résztvevő.

Olimpiai selejtező, II. csoport, 2. forduló:

Románia-Magyarország 31-29 (17-13)
gól: Maier 9/3, Stanca 4, Lecusanu 4/1, Lungu 4, Luca 3, Neagu 2, Bradeanu 2, Bese 2, Olteanu 1, illetve Görbicz 8/5, Tóth 8/2, Vérten 5, Hornyák 3, Ferling 2, Kovacsicz 1, Szűcs 1, Szucsánszki 1
kiállítások: 8, illetve 10 perc
hétméteresek: 5/4, illetve 7/7
Japán-Lengyelország 29-27 (14-8)

A további program (magyar idő szerint):
vasárnap: Magyarország-Japán 14 ó
Románia-Lengyelország 16 ó

Hajdu János szövetségi kapitány: "Sok hibával játszottunk, a románok rákényszerítettek minket a rontásokra. Az egész meccsen rohantunk az eredmény után. Kétszer is megközelítettük őket, de aztán megint megléptek. Ez rengeteg energiát vett el. A hazai csapatban a kapusteljesítmény egészen fantasztikus volt. A japánokat nem szabad lebecsülni, a románok ellen sokáig vezettek, a lengyeleket pedig legyőzték. Szokatlan stílusban játszanak, gyorsak, sokat futnak. Ezekkel együtt kötelező vasárnap nyerni és ki kell jutni az olimpiára!"
Pálinger Katalin csapatkapitány: "Jó, izgalmas meccset játszottunk. A védekezésben és a kapusposzton is több kell. Az elsődleges cél, hogy vasárnap legyőzzük a japánokat, és megszerezzük az olimpiai kvótát. Voltak most is bíztató jelek, és ez jó a záró csata előtt. Most a románok nyertek, de Pekingben mi fogunk ellenük!"