Farkasházy gratulált Balogh Csabának

2008.03.29. 08:56
A legjobbkor, az utolsó fordulóban ugrott az élre a hévízi nemzetközi sakktornán a huszonegy éves Balogh Csaba. Nyolc fordulóig megbújt a mezőnyben, utána nyert, és mivel egyszer sem kapott ki, a négyes holtverseny a javára dőlt el a Bobby Fischer-emlékversenyen. Balogh ezer euróval gazdagodott, a második Almási ötszázzal.

A hazai nagymesterek közül a hatodik legjobbnak számító Balogh Csaba kiváló hajrával, az utolsó két fordulóban gyűjtött másfél ponttal megnyerte a hévízi XVI-os kategóriájú nemzetközi versenyt. Balogh az utolsó előtti, kilencedik fordulóban szerezte meg első győzelmét, addig nyolc remit játszott.

Akkor azonban megtört a jég, a német éljátékost, Naidicsot felülmúlta, az utolsó körben pedig a végső győzelemre ugyancsak aspiráló Almási Zoltánnal döntetlent ért el sötéttel. Nem volt könnyű parti, hosszan szorongatták egymást.

Mivel négyen is öt és fél pontot szereztek - Balogh, Almási, Nisipeanu, Naidics -, el kellett dönteni a négyes holtversenyt. (Almási idén Olaszországban már nyert versenyt, itt is közel állt hozzá, de az összevetésben negyedik lett.)

A Magyar Sakk Szövetség versenyigazgatója, Rigó János azt mondta, a Berger-Sonneberg pontszámítás azért kedvezhetett Baloghnak, mert nem kapott ki a versenyen. A fiatal magyar ezzel nagy lépést tett afelé, hogy bekerüljön az olimpiai csapatba, mivel a három éljátékos - Lékó, Polgár, Almási - mellett a negyedik tábla még kiadó, és még nem tisztázódott az sem, ki lesz a tartalék.

Balogh bizonyította, stabil játékos, világossal és sötéttel is egyaránt képes kiegyensúlyozott teljesítményre. Hévízen újabb nagy skalpot gyűjtött, nemrégiben a vb-döntős Viktor Korcsnojt is legyőzte.

Rigó hozzátette, mindenképpen érdemes volt megszerveznie a versenyt - Farkasházy Tivadar volt a fővédnök -, mert a világban nagyon sokan figyelemmel követték, több mint hárommillióan látogattak a torna weblapjára. Sajnálkozott ellenben, hogy a külföldi publicitás sokkal jobb volt, mint a hazai.

Kedvenc partija nem volt, de jó lépésként értékelte, hogy a mérkőző felek nem ajánlhattak harminc lépésnél korábban döntetlent egymásnak, ily módon emlékeztek a januárban elhunyt Bobby Fischerre, aki csak a legvégső esetben osztozott meg a ponton.

Az igazgató mindent megtesz, hogy jövőre is versenyt szervezzen.

Jegyzőkönyv:

Eredmények, 10. forduló:
Almási Zoltán (2667 Élő-pont)-Balogh Csaba (2575) döntetlen
Liviu Dieter Nisipeanu (román, 2684)-Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2675) döntetlen
Arkadij Naidics (német, 2638)-Victor Mikhalevski (izraeli, 2632) 1-0
A végeredmény: 1. Balogh 5,5 pont, 2. Naidics 5,5, 3. Nisipeanu 5,5, 4. Almási 5,5, 5. Vallejo Pons 4,5, 6. Mikhalevski 3,5