Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Farkasházy gratulált Balogh Csabának

2008.03.29. 08:56
A legjobbkor, az utolsó fordulóban ugrott az élre a hévízi nemzetközi sakktornán a huszonegy éves Balogh Csaba. Nyolc fordulóig megbújt a mezőnyben, utána nyert, és mivel egyszer sem kapott ki, a négyes holtverseny a javára dőlt el a Bobby Fischer-emlékversenyen. Balogh ezer euróval gazdagodott, a második Almási ötszázzal.

A hazai nagymesterek közül a hatodik legjobbnak számító Balogh Csaba kiváló hajrával, az utolsó két fordulóban gyűjtött másfél ponttal megnyerte a hévízi XVI-os kategóriájú nemzetközi versenyt. Balogh az utolsó előtti, kilencedik fordulóban szerezte meg első győzelmét, addig nyolc remit játszott.

Akkor azonban megtört a jég, a német éljátékost, Naidicsot felülmúlta, az utolsó körben pedig a végső győzelemre ugyancsak aspiráló Almási Zoltánnal döntetlent ért el sötéttel. Nem volt könnyű parti, hosszan szorongatták egymást.

Mivel négyen is öt és fél pontot szereztek - Balogh, Almási, Nisipeanu, Naidics -, el kellett dönteni a négyes holtversenyt. (Almási idén Olaszországban már nyert versenyt, itt is közel állt hozzá, de az összevetésben negyedik lett.)

A Magyar Sakk Szövetség versenyigazgatója, Rigó János azt mondta, a Berger-Sonneberg pontszámítás azért kedvezhetett Baloghnak, mert nem kapott ki a versenyen. A fiatal magyar ezzel nagy lépést tett afelé, hogy bekerüljön az olimpiai csapatba, mivel a három éljátékos - Lékó, Polgár, Almási - mellett a negyedik tábla még kiadó, és még nem tisztázódott az sem, ki lesz a tartalék.

Balogh bizonyította, stabil játékos, világossal és sötéttel is egyaránt képes kiegyensúlyozott teljesítményre. Hévízen újabb nagy skalpot gyűjtött, nemrégiben a vb-döntős Viktor Korcsnojt is legyőzte.

Rigó hozzátette, mindenképpen érdemes volt megszerveznie a versenyt - Farkasházy Tivadar volt a fővédnök -, mert a világban nagyon sokan figyelemmel követték, több mint hárommillióan látogattak a torna weblapjára. Sajnálkozott ellenben, hogy a külföldi publicitás sokkal jobb volt, mint a hazai.

Kedvenc partija nem volt, de jó lépésként értékelte, hogy a mérkőző felek nem ajánlhattak harminc lépésnél korábban döntetlent egymásnak, ily módon emlékeztek a januárban elhunyt Bobby Fischerre, aki csak a legvégső esetben osztozott meg a ponton.

Az igazgató mindent megtesz, hogy jövőre is versenyt szervezzen.

Jegyzőkönyv:

Eredmények, 10. forduló:
Almási Zoltán (2667 Élő-pont)-Balogh Csaba (2575) döntetlen
Liviu Dieter Nisipeanu (román, 2684)-Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2675) döntetlen
Arkadij Naidics (német, 2638)-Victor Mikhalevski (izraeli, 2632) 1-0
A végeredmény: 1. Balogh 5,5 pont, 2. Naidics 5,5, 3. Nisipeanu 5,5, 4. Almási 5,5, 5. Vallejo Pons 4,5, 6. Mikhalevski 3,5