Hogyan lett nemzeti ügy a női kézilabda?

2008.03.31. 16:39
A két hónapja kinevezett szövetségi kapitány, Hajdu János nem értékeli túl, hogy kivitte a női kézilabda-válogatottat Pekingbe, de azt ígéri, az olimpián még erősebbek lesznek. Úgy gondolja, bárkit képesek legyőzni, és azon fáradozik, hogy bárkitől ne kaphassunk ki. Hajdu nem érzett feszültséget a lányok közt, amire még elődje, Németh András utalt tavaly decemberben.

A magyar női kézilabda-válogatott két győzelemmel és egy vereséggel, Románia mögött a második helyen végezve jutott ki a pekingi olimpiára.

"Nem esett jól, hogy az utolsó pillanatban megváltoztatták csoportunk beosztását, kárba veszett a munkánk egy része, de szerencsére nagyon sokat tudtunk hasznosítani a lengyelek és a japánok elleni előző, decemberi vb-meccsünkből. Japánt például egyszer sem hagytuk vezetni, a lengyelek elleni hajrá pedig, azt hiszem, minden igényt kielégített" - kezdte értékelését az Indexnek Hajdu János szövetségi kapitány.

Sikeres nők Bukarestben

Hozzátette, egyszer sem esett kétségbe, akkor sem, amikor a nyitómeccsen a lengyelek vezettek ellenünk. "Aggodalomnak nincs helye a kispadon, bár nem tagadhatom, lövészárok-hangulata volt a meccsnek, elég magasan volt az adrenalinszintem. A románok elleni kezdet viszont hátborzongató volt, akkor átsuhant a fejemben, hogy nagyon elkalapálhatnak bennünket, de ennek a társulatnak van lelki tartása. Az a hatezer néző előtti szűk vereség lényegében győzelemmel ért fel, ezt meg is mondtam a lányoknak."

Hajdu nem tagadta, a három meccs alatt sok hibát követtek el, és az olimpiára sokkal erősebb csapat utazik majd ki, kivált, mert a sérültek, Pigniczki, Mehlmann, Tomori visszatérhetnek. Örömmel töltötte el, hogy a válogatott sorsa nemzeti üggyé vált, a feladatot teljesítették, de nem kell túlértékelni, amit tettek.

A szakember nem hasonlította össze a világbajnokságon mutatott játékot és a jelenlegit, mert nem gondolta nagy csalódásnak a nyolcadik helyezést. "Kevésen múlott, hogy nem jutottunk előbbre" - utalt vissza a múltra.

Megjegyezte még, azon lesz az öthetes olimpiai felkészülés során, hogy a válogatott továbbra is bárkit képes legyen legyőzni. "Azt azonban nagyon szeretném elérni, hogy bárki ellen ne kaphassunk ki."

Az olimpián pontszerző helyezés az elvárás, de úgy véli, magukat csapnák be, ha ennél nem gondolkodnának merészebben.

"Ha a meghatározó játékosaink mind tökéletesen játszanak, elérhető ez a cél is. Nem tapasztaltam feszültséget a lányok között sem most, sem akkor, amikor körbejártam a klubokat. Azt azonban nem lehet kizárni, hogy a franciaországi vb rosszul sikerült meccsei után keletkezett feszültség. Még egyszer mondom, ennek a jeleit nem éreztem, de az egymásért küzdést igen, nagyon jó mentalitású csapatot vettem át január végén" - összegzett.

Tóth ismeri hibáit

"Összességében mindhárom meccs fárasztó volt, a lengyelek elleni siker nagy lökést adott a csapatnak, a románok elleni vereség nem keserített el minket, a japánok ellen pedig nem volt könnyű, ezért is nagyon örülünk a győzelemnek. Úgy érzem, végig jól ment a játék a bukaresti torna alatt. Szerintem a legjobban az első meccsen játszottam, akkor minden összejött. A második meccsen sokkal fegyelmezettebbnek kellett volna lennem. Gyakran hamar ellőttem a labdát. Azt hiszem, ebben kell még fejlődnöm" - írta blogján Tóth Tímea, aki tizennégy gólig jutott a lengyelek ellen.